Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tramtarie dnes zkusí dospět: poprvé představí svou Janu Eyrovou

Kultura

15.9.2012

Autor: Jan Procházka

Je to trochu risk, ale my si troufáme, hlásí divadlo Tramtarie před dnešní premiérou klasického díla Jana Eyrová. První letošní novinka zavede diváky do světa, kam se zatím v mladém divadle nepodívali. Historické kostýmy a látka, která může letos sedmileté divadlo posunout do dospělosti.

Tramtarie si v nové sezoně chce vyzkoušet, zda se souborem dospívá i publikum. A nabídne tituly, které nechtějí tolik útočit na bránice, ale hlavně na myšlení. A první titul má ambice nasadit laťku hodně vysoko. "Jana Eyrová spisovatelky Charlotte Bronteové je klasické dílo z poloviny 19. století, které má ale obrovský přesah a je stále vysoce aktuální, což dokládají i stále nové divadelní i filmové adaptace," domnívá se umělecký šéf divadla Vladislav Kracík, podle kterého bude uvedení této inscenace pro divadlo zlomové. "Jsou tam věci, které u nás zatím k vidění nebyly. Například historické kostýmy, osvětlení svíčkami..." vyjmenoval Kracík, podle kterého se diváci rozhodně nemusí bát těžkopádnosti, která klasická díla často provází. "Je to sice sto padesát let stará látka, ale podáváme ji moderně, má to spád," ubezpečil Kracík. Jana Eyrová se hraje v neobvyklém uspořádání sálu, část se odehrává na mole přímo mezi diváky. Samotná scéna je prostá, tvůrci si vystačí s několika kusy nábytku a gramofonem.

Janu Eyrovou nastudoval se souborem Tramtarie brněnský režisér Matěj T. Růžička, který působí v legendárním divadle 7 a půl. "Potěšilo nás, že všechny role obsadil našimi herci, že si nepozval žádné hosty. To chápeme jako velké uznání," podotkl Kracík. S těžkou postavou Jany Eyrové se musela vypořádat Gabriela Veselá, pro kterou to byl odvážný krok do neznáma. "Zkoušení je hrozně intenzivní, zabírá veškerý čas. Musela jsem se tou rolí doslova sžít," poznamenala mladá herečka, na níž jsou kladeny opravdu mimořádné nároky. "Předvádí výkon doslova na hranici lidských možností, mocnost výrazu a síla osobnosti je v naprostém rozporu s jejím věkem i dosavadními zkušenostmi," vyzdvihl herečku režisér Růžička. Diváci budou moci její výkon posoudit poprvé už dnes od půl osmé večer. Premiérové představení je ale už beznadějně vyprodané. Další reprízy se uskuteční v úterý a čtvrtek. Představení trvá hodinu a půl a hraje se bez přestávky.

Jan Procházka

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941