Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tramvajová trať na Nové Sady bude. Švýcaři odklepli, že franky do Olomouce pošlou

Zprávy z regionu

15.5.2012

Autor: Jan Procházka

Obavy, zda aktivity ekologických sdružení proti výstavbě tramvajové trati kolem Mlýnského potoka, nezhatí plány olomoucké radnice na získání dotace ze švýcarských fondů, se nenaplnily. Švýcarská strana včera poslala do Olomouce stručnou zprávu: peníze vám dáme. Do Olomouce tak z alpské země přiteče zhruba čtvrt miliardy korun.

Švýcarsko-české fondy

Program švýcarsko-české spolupráce byl zahájen v červnu 2009. České republice umožní přijímat do 14. června 2012 finanční pomoc ve výši 109,8 milionů švýcarských franků, což je přibližně
1,7 miliardy korun.
Tramvajová trať povede novou čtvrtí Šantovka kolem Mlýnského potoka, po Rooseveltově ulici a dál za křižovatku u učiliště, kde bude provizorní konečná. Přesně tento plán dostal zelenou od švýcarských úředníků, kteří administrují takzvané švýcarsko-české fondy. Do Olomouce tak přiteče příspěvek, bez kterého by trať zřejmě nebylo možné vybudovat. Bezmála čtvrt miliardy korun. "Bez úspěchu v dotačním řízení bychom mnohem hůře hledali prostředky na realizaci trati. Projekt prošel nesmírně náročným posuzováním a i švýcarské autority kladně posoudily jeho připravenost a přínosy pro rozvoj hromadné dopravy a kvalitu životního prostředí ve městě," uvedl dnes olomoucký primátor Martin Novotný a zároveň vyzdvihl, že Olomouc dosáhla na nejvyšší částku ze všech zúčastněných projektů. "Teď můžeme splatit dluh velké části Olomoučanů, kteří dosud nemohou plně využívat komfort městské hromadné dopravy,“ dodal primátor Novotný.

Celý projekt se ale nezamlouval ekologům z olomoucké pobočky Hnutí Duha. "Ta varianta je zhruba dvakrát dražší a o třetinu delší než alternativní trasa Rooseveltovou ulicí, kde by zastávka měla také potenciál k obsloužení více obytných domů. Delší trasa v budoucnu znamená také dražší údržbou placenou z městského rozpočtu. Vznikne také komplikovaná křižovatka na Velkomoravské a zanikne klidné místo pro vycházky na břehu Mlýnského potoka," shrnul výtky Miroslav Kutal z Hnutí Duha. Ekologové se však k projektu začali vyjadřovat až poté, co získal veškerá potřebná úřední povolení; obrátili se i na Švýcary, kterým zaslali dopis, v němž upozorňovali, že podle nich neproběhlo objektivní a transparentní posuzování různých variant záměru, kterého by se mohla zúčastnit veřejnost. Ekologové však, na rozdíl od radnice, zatím odpověď na své výtky neobrželi. "Podle informací švýcarské ambasády je stanovisko k našemu podnětu stále v přípravě," poznamenal Kutal. Ekologům ale podle něj nezbude, než rozhodnutí přijmout. "Asi jsme vyčerpali možnosti, jak pozitivně ovlivnit podobu záměru. Mohli bychom vést další roky právní bitvu, ale než by nám soudy daly za pravdu, stavba už by byla hotová," připustil Kutal a v této souvislosti zmínil stavbu olomouckého Hornbachu u autobusového nádraží. "Tehdy soud nakonec zrušil územní povolení, stalo se to ale až v době, kdy hobbymarket stál," vzpomněl Kutal.

Stavba nejen trati, ale celé Šantovky se mezitím už rozbíhá. "První fáze již začala, jedná se v ní o terénní úpravy a stavbu mostů, pokládka kolejí se plánuje na jaro příštího roku," informovala mluvčí radnice Jana Doleželová. Celý projekt výstavby tramvajové tratě vedoucí od tržnice přes novou čtvrť až na sídliště Povel a Nové Sady bude stát přes 370 milionů korun. Kromě Švýcarů a městské kasy se na její stavbě bude finančně podílet i soukromý investor projektu Šantovka. Ten by měl dodat asi padesát milionů korun. Na město tak zbude částka asi sto milionů korun. Tramvaje by se po nové trati měly poprvé projet zřejmě už začátkem roku 2014. Po celou dobu ale bude na stavbu zvýšený dohled ministerstev financí i životního prostředí, nad investicí budou bdít i samotní Švýcaři. "Z dosavadních jednání víme, že jejich prioritou je dbát především na účelné vynakládání finančních prostředků, vysokou kvalitu práce a dodržování termínů,“ vysvětlil primátorův náměstek Ladislav Šnevajs.

Výstavba nové čtvrti Šantovka a všechny související projekty jako je nová tramvajová trať, mosty, či nové komunikace, patří k nejnákladnějším akcím v novodobé historii města. Investoři v čele se společností SMC Development za ni zaplatí více než deset miliard korun.

Jan Procházka

Reklama

Advokátní kancelář Mgr. Ondřej Masopust

Katalog firem » Služby » Advokáti

Poskytujeme právní služby ve všech oblastech práva. Na základě vzdělání a dlouholeté odborné praxe v oblasti práva, ekonomiky a účetnictví poskytujeme kompletní právní služby a poradens...