Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 9.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Trenér Petr Fiala: "Fanoušci byli za podporu odměněni dalším extraligovým ročníkem"

Rozhovory

24.4.2015

Autor: Radek Heloňa

Mora se před týdnem zachránila v extralize. To, co si klub předsevzal před sezónou, se povedlo, byť po úspěšné první polovině někdo začal myslet i na více než záchranu. Trenéři Mory varovali před uspokojením, které, podle jednoho z nich Petra Fialy, stálo za vleklou krizí v poslední čtvrtině základní části. Přinášíme vám rozhovor s trenérem, který vedl A-tým HC Olomouc osm let a nyní s největší pravděpodobností přejde k juniorce Kohoutů. Mladíci, máte šanci, když budete chtít, může vám trenér Petr Fiala určitě k lepší kariéře pomoci.

Pane trenére, pojďme k baráži. Jak velký kámen vám spadl ze srdce po zápase v Českých Budějovicích a výhře Chomutova nad Slavií v 11. kole baráže?
Před sezónou jsme měli cíl, udržet se. Na konci prosince jsme si nemysleli, že to bude tak napínavé. Bohužel na nás přišla krize a také zranění, která jsme nechtěli komentovat, nechtěli jsme brečet, protože tím si stejně nepomůžete. Ale zranění Jirky Trvaje, Pavla Skrbka byla klíčová, pak jsme začali už prohrávat a zranili se Cibák s Rácem z první trojky, která do té doby šlapala. Navíc toho bylo na Tomáše Vošvrdu hodně, i on se zranil a oba dochytávali se zdravotními potíži. S odchodem Erika Hrňi jsme počítali, byť až ke konci ledna. Stáhli si ho dříve a on dokázal pokračovat v produktivitě i v Třinci.

Tou krizí se to zlomilo horším směrem a baráži už jste se nedokázali vyhnout. Jak moc byla složitá?
Ano, půlka sezóny byla dobrý, po výpadku jsme ztratili sebedůvěru. V baráži to byly nervy, ale baráž je spravedlivá soutěž. Silní si to uhrají a my jsme sílu prokázali. Chomutov byl vyrovnaný na všech postech, my v baráži taky. Slavia měla brankáře a dva útočníky Vlasáka s Bednářem a zbytek jim nevyprodukoval téměř nic. Furch kdykoliv proti nám chytal, tak předvedl skvělý výkon. A to proti nám chytal snad osm utkání. Baráž by asi byla dřív rozhodnutá, kdyby ho neměli. Opravdu si to vybojovala dvě nejvyrovnanější mužstva. Že jsme se dostali do baráže, tomu asi pomohlo to, že Vary koupily Barteka, který jim hodně pomohl. On dával hodně branek, nám sebral body, byť jsme vyhráli v prodloužení. Tento přestup jim vyšel a slyšel jsem, že ho podepsali i na další rok.

I v závěru to byly velké nervy. Třeba snížení Chomutova z 0:4 na 3:4 nebo vyrovnání Rachůnka na Slavii v poslední minutě. Nebýt zvládnutí těchto chvil, mohlo se hrát ještě ve 12. kole o udržení...
V Chomutově jsme hráli velmi dobře, za stavu 4:0 jsme měli vždy šanci a za deset vteřin přišla branka Pirátů. Je ale pravda, že po té třetí brance už Chomutov šanci neměl. Závěr, který nám dělal na začátku sezóny problémy, jsme už zvládli. Na Slavii jsme hráčům řekli, že nebudeme odvolávat brankáře, protože máme o gól lepší vzájemný zápas, že to zkusíme a ono se to povedlo. Hráči byli i tak zklamaní, protože už si mysleli, že po Slavii jsou zachránění, což ještě nebylo. Snažili jsme se je uklidnit, že udržení máme stále ve svých rukou. Oni ale opravdu byli opaření, chtěli v Edenu rozhodnout, ale Slavia nehrála špatně, díky první třetině bod držela. V nájezdech jsme nebyli tak silní a Slavia měla Bednáře s Vlasákem, kteří jsou na nájezdy velmi dobří.

Jak pozitivní bude pro příští rok, že jste v celé sezóně v extralize obehráli spoustu nováčků. Kdo z nich může příští rok vyskočit?
Začnu Romanem Rácem, věřím tomu, že bude zdravotně v pořádku a pak bude zase pokračovat ve výkonech, které podával do konce roku. Honza Knotek je v extralize nový hráč, v baráži byl náš nejproduktivnější hráč, byl v ní třetí. Staněk se Škůrkem a další se nesmí uspokojit, nejsou na tom tak jako ti zkušení hráči. I nový trenér určitě nenechá tyto kluky usnout na vavřínech. To samé Marek Laš, uvidíme, co Peter Zuzin, který měl smlouvu na rok, to bude záležet na nových trenérech. Z mého pohledu by to chtělo hráče, který stabilně střílí góly. Ti jsou ale drazí, takže je to složité. Bavili jsme se i o Kanaďanech, ale to zase moc nejsou střelci. Hollweg v Plzni je výborný v oslabení, ale zase má dlouhé tresty za fauly. Nemáme to zmapované, byl by to risk. Agenti hráče vychválí, takže je to těžké. Museli bychom tam mít někoho, kdo by nám to doporučil a byl by na něj spoleh.

Vrátím se k jednomu jménu. David Škůrek asi překvapil, že se udržel v sestavě celou sezónu a v závěru dokázal dělat i důležité body. Co říkáte na jeho výkony?
David měl trošku štěstí na to pravidlo mladších hráčů, protože měl s pohybem na ledě ze začátku velké problémy, protože loni nehrál téměř ani první ligu. Ale zvládl to a závěr si ty body uhrál. Nějaké chyby udělal, ale ty dělají všichni hráči. Ale znovu opakuji, má před sebou hodně práce a záleží jen na něm, jak se bude hokejově posouvat.

Opačná strana věkového spektra vaší kabiny, Pavel Patera. Chvílemi mi přišlo, že si bral odpovědnost za úspěch týmu až moc a neměl místo na svoje hokejové nápady. Jak jste to viděl vy?
Nerozebírali jsme třeba vůbec spoluhráče v lajně a on by to ani neřekl. Na Kladně měl kluky, které znal déle, a měli to sehrané, oni bruslili a on jim to rozdává. On není člověk, který to někde jen tak odehraje a odejde. Možná si to bral až moc. Hrál lépe, když jsme hráli jako tým hůře, když jsme hráli dobře, tak mu to tak nešlo. V závěru ukázal na ledě i v kabině, proč jsme si ho brali. On, Pavel Skrbek, Ivan Majeský odvedli za celý rok v kabině hodně práce. Vnesli tam ten klid. Hráčsky jsme na to byli připravení, hráči nemuseli řešit, jak to bude v extralize vypadat. Věděli, že tam zkušené kluky máme a oni si hráli svoje. V týmu to prostě musí být dobře namícháno, musí tam být zkušení, střední generace a mladí. Mě vždy pobaví ty názory, ať se hraje s juniory. Ano, ale pak budete hrát o udržení a většinou spadnete. Je důležité mít v kabině zkušené a hlavně pozitivní hráče, kteří svoje zkušenosti těm mladým rádi předají.

Jak zhodnotíte svoji osmiletou práci s týmem? Jak jste se posunul s týmem herně, jak vy trenérsky, pokud to v pár větách lze...?
Výsledkově i projevem se to vyvíjelo postupně. Nebetonovali jsme ani v extralize, tak jsme hráli i v 1. lize. Ohlasy od bývalých spoluhráčů byly pozitivní, že jsme nehráli zanďoura. Možná bychom tak něco uhráli, ale ti hráči, co tu byli, nám připadali, že mají na víc. Myslím, že jsme odehráli koukatelný hokej, bylo to o pohybu. Nechci říct slovo atraktivní, to zase ne, ale hráli jsme otevřeně. Hodnotí se to hůř kvůli tomu výpadu, ale i v té době porážek byly lepší zápasy. Hráči vědí, že tomu pomohly dva nebo tři odfláknuté zápasy v polovině ledna a pak to nefungovalo. Na konci se semknuli i po těch třech porážkách v baráži, pak to odehráli skvěle. Z osmnácti bodů jsme měli šestnáct a zachránili jsme se. Jirka Dopita zůstává u týmu a ví, že se tým nesmí nechat ani na vteřinu uspokojit.

Jak se těšíte na trénování juniorů?
Nevím, jsem na to zvědavý. Už jsem jednou juniorku vedl, to je asi šest let, kdy jsem vedl áčko s Petrem Vlkem a souběžně juniory. Tehdy jsem z toho byl otrávený, protože přístup těch kluků byl špatný. Trenér u juniorů nemá moc páky na ty hráče působit, pokud oni sami nechtějí. Konkurence tam bohužel není taková, aby ten hráč cítil tlak na, že nebude hrát. Doufám, že tam nyní bude hodně kluků ze staršího dorostu, kteří uhráli výborný výsledek (semifinále extraligy, pozn. red.). Zápal mají, chodil jsem se na ně dívat. Věřím, že to do týmu přenesou a druhá zkušenost nebude jako ta první. Pokud bych s nimi měl bojovat, tak je to špatně. Tenkrát to bylo bez zájmu, byť ne u všech. První lajna Rác, Venkrbec, Coufal hrála výborně, ale musela zachraňovat extraligu juniorů a nezahráli si za áčko. Přišli jsme asi takto o Matouše Venkrbce, který výjimečný byl, ale musel hrát za juniorku. Podobně letos pomáhal juniorce i Aleš Jergl. Bohužel tam tolik dobrých hráčů nemáme, abychom je mohli v juniorce oželet. Doufám, že juniorský mančaft bude fungovat jako tým. Do budoucna je třeba, aby si oddíl vytvářel kvalitní hráče, moc jsme jich neměli. Je třeba si jednoho či dva hráče za rok vychovat pro áčko.

Jak by tomu mohla pomoci akademie, která je ale vázána na dvě ledové plochy?
Zimák není nafukovací. Potřebujeme druhou ledovou plochu. V přípravce je dětí hodně, měly by mít dvě tréninkové jednotky, ale to by se tam už nevešli další. Věřím, že tím, že se extraliga udržela a udrží se snad i dál, tak snad město něco podnikne, protože oddíl na to prostředky nemá. Město pomáhá, ale tu novou plochu by bylo dobré postavit. Olomouc je velké město a jedna ledová plocha je prostě málo. Veřejnost má mít pět hodin týdně, pak máte mládež, krasobruslaře, sledge hokejisty, amatéry. Pepa Podlaha, co to dělal, tak musel někdy kouzlit. Jsem v Olomouci osm let a osm let se tu mluví o druhé hale.

Co jste říkal na fanoušky Mory. Nejen k tomu, že dokázali být pozitivní i v krizi, ale i to, jak město tím hokejem žilo?
Nezatratili nás po těch porážkách, chodili pořád, až na konci play-outu, kdy tady byly dva zápasy s prvoligovou návštěvnosti, ale v baráži zase začali chodit a přišli i na poslední rozlučkový zápas. Je to obrovský posun. Třeba před čtyřmi lety moc lidí nechodilo. Tenkrát asi někdo moc nechtěl chodit na Most, nic proti němu, ale on bránil, ty zápasy proti takovému týmu moc nelákaly. Je to samozřejmě tou extraligou. Je dobře, že se na hokej naučili chodit. Sigma asi postoupí, přeju jí to a myslím si, že si diváky brát nebudeme. Někdo chodí na oboje, někdo jen na fotbal, někdo jen na hokej, ale myslím, že to nebude na škodu. Pro město bude jen dobře. Hokej na postupu určitě vydělal a je dobře, že fanoušci byli odměněni tím, že si to můžou užít zase. Teď jde jen o to vyhnout se baráži příští rok a i ti hráči už jsou poučení. Nahoře se asi hned hrát nebude, to bude trvat. Věřím, že se to i v extralize bude pomalu zlepšovat.


Jiří Dopita o Petru Fialovi:
"Neměnili jsme trenéry z toho důvodu, že bychom byli nespokojení. Nešli jsme do sezóny s tím, že pokud se nedostaneme do play-off, bude to pro nás neúspěch. Našim cílem bylo zachránit se, a to se povedlo,“ okomentoval pro klubový web celou situaci okolo výměny trenérů jednatel klubu Jiří Dopita.

"Spíše jde o to, že Petr Fiala působil u mužstva osm sezón, a my jsme chtěli dát mužstvu nový impuls a oživení. V žádném případě však tahle změna neproběhla z toho důvodu, že bychom byli s jeho prací delší dobu nějak nespokojení. Naopak! S jeho prací jsme byli velice spokojení, myslím, že mu patří velký dík. Udělal zde za ty roky obrovský kus práce,“ pokračoval ve svém vyjádření Dopita.

Fiala bude mít kromě trénování juniorů i další pozici. "V klubu zůstává dál v pozici trenéra juniorského týmu, budeme i nadále spolupracovat. Petr bude sledovat prvoligová utkání a bude se snažit vytipovat hráče, kteří by se nám tu potažmo mohli do budoucna hodit,“ prozradil Dopita klubové plány.

Radek Heloňasport@olomouc.cz

Reklama

OPTIKA ALEXA

Katalog firem » Obchod » Oční optika

MĚŘENÍ ZRAKU PRO NAŠE ZÁKAZNÍKY ZDARMA ZHOTOVENÍ BRÝLÍ NA POČKÁNÍAPLIKACE KONTAKTNÍCH ČOČEKVÝBĚR Z VÍCE NEŽ 3000 ZNAČKOVÝCH OBRUBPŘI NÁKUPU BRÝLÍ SERVIS ZDARMASLEVOVÉ KARTY PRO N...