Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 10.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Trenér Mory Petr Fiala: "Jako fanoušek bych na hokej rozbitý tolika vyloučeními nechodil"

Rozhovory

25.11.2014

Autor: Radek Heloňa

Hokejisté Olomouce byli ve dvou posledních utkáních celkem 23x na trestné lavici, navíc Radek Dlouhý a Ivan Majeský dostali tresty do konce utkání. V utkání proti Plzni Kohouti nakonec vybojovali jen bod, když ještě čtyři minuty před koncem vedli o jednu branku. Trenér HCO Petr Fiala se v rozhovoru zamýšlel hlavně nad novým metrem posuzování zákroků sudích. "Jako divák bych na takový hokej šel jednou, možná dvakrát, pak už ne," říká trenér Kohoutů.

Trenére, jak hodnotíte duel s Plzní?
My jsme proti Plzni hráli špatně přesilové hry. I když jsme jeden gól dali, tak to nebylo vzorové sehrání. Nedali jsme ani tři přesilovky 5 na 3. Říká se, že se pak zápas nevyhraje, což se stalo. První třetina nebyla dobrá, pak to hráči vůlí otočili, ale v závěru jsme zase chybovali, kdy jsme neodehráli puk a mladí hráči Plzně dokázali vyrovnat. Tam se to musí urvat silou a zkušenostmi. To nás trochu srazilo, i v prodloužení jsme začali pasivně a vymstilo se nám to. Na jednu stranu zklamání ze ztráty bodů, ale morálka tam byla, že to kluci otočili. Na ledě jsme ukázali, že dokážeme zápasy otáčet. Chceme být úspěšní a musím bojovat, musíme být pokorní a hrát s nimi nahoru-dolů. Nemůžeme si myslet, že hokejově přehrajeme třeba Ondru Kratěnu. Je to na nás trenérech, abychom to nějakým způsobem ukočírovali.

Co říkáte na ta častá vyloučení?
Upozorňovali jsme hráče, že musí hrát tělem a nechodit tam hokejkami. Za příklad dám Honzu Knotka, který dohrál Jeřábka tělem a pak ještě jednoho hráče a ven nešel. Výhodu budou mít bruslivé typy. Ti méně pohybliví budou mít problémy. Budeme měnit skladbu tréninků a budeme trénovat přesilovky, i dvojnásobné a pro více pětek. Pět na tři jsme do minulého utkání hráli za 22 kol třikrát a nyní je to za jeden zápas. Největší problém bude, že někteří hráči nehrají.

Bude takový hokej bavit diváky?
Diváci skandovali proti tomu vylučování a mají pravdu, je to extrém. Stejný výklad byl před startem sezóny. Pravidla jsou stále stejná, nerozumím tomu, proč se pískají některé věci. Nechápal jsem, proč šel ven jejich hráč Hollweg, proč šel ven náš bek Škůrek, při našem prvním faulu. Jirka Dopita se ptal sudího, za co šel. Prý "šroubovák", což je hákování, ale ten hráč měl hokejku na ledě. Snad to neotráví diváky, protože se hra rozkouskuje, není tam plynulost. My jsme hráli doma a lidi nám fandili a hra měla tempo, ale v Mladé Boleslavi se na to nedalo koukat. Já být fanoušek, tak na takový hokej jdu jednou, dvakrát a pak už nepůjdu.

Nebojíte se pokuty za tuto kritiku?
Proč? My jsme mluvili obecně. Je to trend, na který si musíme zvyknout. Slavíme výročí 17. listopadu a nyní se budeme bát říct vlastní názor? Oni to pískají, jak mají, ale měli tak pískat od začátku. Pravidla se neměnila. Nové pravidlo je nepatřičné slavení gólu, ale to jsem viděl u mládežníků a ani tam to nikdo nepískal, tak nevím. Tam by se asi mělo začít.

Co jste říkal na vyloučení Ivana Majeského, který neudržel nervy?
Ivan takto neměl reagovat, to neexistuje. On nám chyběl v závěru. Že cítil křivdu, tak se měl kousnout do jazyka, to prostě nejde. Byl vyloučen, faul tam asi byl, možná měl jiný názor, ale nemohl tak reagovat. Už ta první desítka byla vysoký trest a ještě jedna, to bylo opravdu moc. Nepochválili jsme ho, je jedno, jak se jmenuje, bereme mužstvo. Hráči mají být na ledě, ne v kabině. Ono to hráči dojde, ale pozdě.

Je i pro vás trenéra hráčům těžké vysvětlit, co se může a co ne v soubojích?
Člověk neví. Naši diváci začali skandovat proti sudím při vyloučení soupeřova hráče Hollwega, to jsem nezažil. Ale musíme se s tím srovnat, nic jiného nám nezbývá. Oni mají pravdu, hokejka tam je, některé situace se nedají bez hokejky odehrát. Ale pak sudí muset posoudit, jestli hráč bruslí, je aktivní anebo tam opravdu stojí a hokejkou zpomaluje útočícího hráče, tak bych to posuzoval já. Je pravda, že když hráč bude bruslit, nebude muset používat hokejku k faulům. Spousta těch faulů tam je, ale ne tolik. Sudí dostali nějaké nařízení, jsou pod tlakem, někteří rozhodčí museli skončit. Nemají to jednoduché. Nedokážu si moc představit, jak bych reagoval na ledě jako sudí, kdyby na mě celý zimák skandoval. Je pravda, když hrajeme mezinárodní hokej, tak bulíme, že chodíme ven právě za zákroky holí. Asi je to tedy dobře, ale bylo by dobré najít zlatou střední cestu.

Ivan Majeský ke svému vyloučení do konce utkání:
"Vyloučení do konce utkání bylo mojí chybou. K hokeji emoce patří, já je neudržel. Rozhodčí mi dal desítku, neměl jsem bouchat těmi dveřmi, oni podle nových pravidel za to mají dát další trest. Moje hloupost, oslabil jsem tým, přitom trenéři nás na to upozorňovali, máme i takový papír v kabině, kde máme změny v pravidlech. My hráči si to musíme uvědomit a nesmí se to stávat. To stejné platí i o trendu posuzování faulů. Sudí jsou pod tlakem, mají to tak nařízené, my hráči je prostě nesmíme dělat. Možná by bylo dobré najít zlatou střední cestu. Fauly zezadu, na hlavu by se měly pískat. Fanoušci byli zvyklí na tvrdší hokej, nevím, jak to půjde dál, my se musíme přizpůsobit.“

Radek Heloňasport@olomouc.cz

Reklama

ONYX engineering, spol. s r.o.

Katalog firem » Služby » Webdesign

- poskytujeme vysokorychlostní bezdrátový internet - optické připojení k internetu - komplexní hlasové služby (IP telefony, ústředny) - IP TV - digitální televize - budujeme a spravuje...