Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Příští sobotu můžete zažít den jako z románu Jane Austenové

Tipy a názory

26.5.2016

Autor: barsi

Chcete prožít jeden den jako hrdina či hrdinka románu Jane Austenové? Do doby, v níž vznikala díla Pýcha a předsudek či Rozum a cit, vás přenese Empírový den, který se uskuteční v sobotu 4. června. V rámci programu se naučíte dobové tance, můžete si vychutnat piknik v dobových kostýmech, projet se v kočáru nebo si užít závěrečný empírový ples.

Naučte se dobové tance nebo si vychutnáte piknik v kostýmech Naučte se dobové tance nebo si vychutnáte piknik v kostýmech

Loňský první ročník vznikl v souvislosti s uvedením adaptace románu Jane Austenové Emma v Moravském divadle Olomouc. "Po úspěšné premiéře opakujeme tento jedinečný zážitkový den pro všechny, kteří si chtějí na chvíli vyzkoušet historii na vlastní kůži a z diváků se stát účastníky,“ doplnila Katka Báňová z pořádajícího sdružení. "Těší nás, že se letos náš program stal součástí Slavností města Olomouc a tak nás čeká i prohlídka radnice na pozvání pana primátora, kde předvedeme krátké taneční ukázky a můžeme se všichni vyfotit v těchto krásných historických prostorách."

Program dne odstartuje už v dopoledních hodinách taneční lekcí v prostoru Korunní pevnůstky. Odpoledne si budete moci užít piknik v Botanické zahradě a po návštěvě radnice a podvečerním představení Romea a Julie v Moravském divadle akce vyvrcholí závěrečným plesem v Domě armády. Nejzajímavější způsob, jak si akci užít, je samozřejmě v historickém empírovém oděvu, ale podle organizátorů to rozhodně není povinné. "V souladu s rčením "Šaty dělají člověka“ můžu z vlastní zkušenosti říct, že mít na sobě historický oděv ovlivní vaše chování. Takové elegantní šaty znamenají, že i vaše chování je najednou noblesnější. Vzbudí to v lidech takovou příjemnou zdvořilost, která se dnes už moc nevidí. Na loňském pikniku a plese jsem si všiml, že lidé nejen vypadali, ale také chodili a mluvili jinak, než na dopolední taneční lekci, kde byli ještě všichni v civilu. Proto si takové události užívám v dobovém kostýmu o to více," říká o této možnosti Angličan Neil Baker, jeden z organizátorů Empírového dne a pravidelný účastník dalších akcí tohoto typu. "Chápu ale, že ne každému se podaří dobové šaty sehnat a nebo by se v nich necítil, ale pokud zájem o historii a tuto akci má, takovým mohu vzkázat, ať určitě přijdou také a užijí si celý den spolu s ostatními. Určitě bude na co se dívat."

Akci pořádá sdružení Jane AustenCZ ve spolupráci s Moravským divadlem Olomouc a Městem Olomouc. Lákavé video, více informací k jednotlivým částem dne, inspiraci co na sebe a také fotografie z loňského ročníku najdete na www.empirovyden.cz.

Vstupenky jsou již v prodeji v pokladně Moravského divadla Olomouc. Lístky lze zakoupit buď pouze na divadelní představení (v ceně vstupenky je i vstup na odpolední piknik), nebo na kompletní celodenní program. Vedle standardní celodenní vstupenky je k dispozici také VIP vstupné s bonusy v podobě projížďky kočárem, VIP salonku a setkání s baletními umělci během plesu.

Program Empírového dne

  • 9:30 – 12:00 - Taneční seminář  (Korunní pevnost - Třída 17. listopadu 7) - Účastníci se v neformálním prostředí seznámí se základy anglických kontratanců, které pak večer využijí na plese. Na seminář stačí pohodlné oblečení vhodné na tanec – dámám doporučujeme dlouhou sukni (max. po kotníky), pánům pohodlné volnější kalhoty. Obuv je nejlepší na ploché podrážce. Tance jsou jednoduché a nevyžadují žádnou předchozí taneční průpravu, takže je zvládnou všechny věkové kategorie a i lidé bez předchozích tanečních zkušeností brzy proniknou do těch nejzákladnějších prvků.
  • 12:30 – 15:00 - Piknik (Botanická zahrada v Bezručových sadech a Korunní pevnost) Piknik z vlastních donesených zásob. Na místě bude též malá nabídka občerstvení k zakoupení. V případě špatného počasí se piknik uskuteční pod střechou. V průběhu nabídneme vyzkoušet si zajímavé dobové aktivity a hry či projížďky v kočáře. Piknik je již příležitostí vyjít si v dobovém oděvu – prostředí Botanické zahrady je velmi fotogenické.
  • 15:00 – 16:00 - Průvod do města, přivítání na radnici a hromadné foto - Empírový den se stal součástí Svátků města Olomouc a tak se na pozvání Primátora Olomouce během akce zastavíme i na radnici, kde proběhnou krátké taneční ukázky, prohlídka radnice a hromadné foto účastníků.
  • 16:30-19:00 - Představení Romeo a Julie v Moravském divadle Olomouc  (Horní náměstí) - To, že v divadle mají herci na sobě dobové oděvy, není nic neobvyklého. Toto představení bude ale zcela speciální v tom, že budou mít podobné dobové oděvy i diváci! Jedinečná možnost zúčastnit se představení a umocnit si tak historický zážitek v prostorách divadla.
  • 20:00 – 0:00 - Závěrečný slavnostní ples (Dům armády - Třída 1. Máje) - Vyvrcholením celého dne bude slavnostní ples, kde se setkají všichni aktéři celého dne a v tanečním reji zažijí něco z nádherné atmosféry galantních časů minulých a období Regency, kdy se na tanečním parketu setkávaly široké vrstvy obyvatel malebného anglického venkova. Tanec proběhne vždy s vysvětlením / zopakováním a následnou nápovědou v průběhu; tance jsou relativně jednoduché a proveditelné i bez účasti na dopolední taneční lekci. Při tanci doprovodí krásná živá hudba v podání smyčcového kvarteta z Moravského divadla Olomouc.

barsi