Reklama

Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie (výročí: Květnové povstání českého lidu), venku je 16.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V Galerii G vystavuje italský malíř Antonio Secci. Poprvé v České republice

Kultura

5.8.2011

Autor: Kamila Kotková

Galerie G si na srpen pro milovníky výtvarného umění připravila opravdovou lahůdku.  Její prostory zaplnily abstraktní obrazy malíře ze Sardinie Antonia Secciho. Autor netradičních výjevů se řadí mezi špičkové současné italské autory. Svá díla vystavuje pravidelně v řadě zahraničních zemí. V České republice přitom jeho abstrakce zažívají svou premiéru právě teď.

Dílo italského autora je velmi výjimečné. Odborníci jeho tvorbu charakterizují jako geometrickou abstrakci. Zdánlivě jednoduché geometrické tvary však v sobě ukrývají hlubší symbolické a významové vrstvy. Velmi neobvyklý je také samotný způsob práce. Autor se dostal od olejomaleb a práce s kovem k velmi specifické technice. Ručně zpracovává nylonová vlákna, která splétá do struktur a vrství je barvami. "Secci o sobě říká, že záměrně volí metodu, která je velmi pracná. U jednoho díla stráví dvacet dnů, někdy i měsíc. Potřebuje totiž, aby obraz nevznikal povrchně rychle a aby měl čas v dnešním uspěchaném světě ho náležitě prožít," popsal umělcovu tvorbu kurátor výstavy Marek Trizuljak.

Expozice v Galerii G seznamuje české návštěvníky s dvacítkou obrazů z posledních let autorovy produkce, které jsou součástí dlouhodobého cyklu nazvaného Pole pro možné otevření prostotu. Mistr se v něm záměrně vyhýbá pestré paletě barev. Každý obraz tvoří vždy pouze dvě barvy. Secci tak vytváří kompozice založené na kontrastu světlé a tmavé barvy.
Svá díla pravidelně prezentuje na výstavách v Miláně a Římě. V zahraničí je jeho tvorba žádaná především v Německu, dále pak ve Francii, Švýcarsku a Rakousku. Mimořádný zážitek nyní nabízí olomouckému publiku, které může jeho nevšední obrazy obdivovat až do 3. září v Galerii G na Dolním náměstí.

Kamila Kotková

Reklama

Pivovar MORITZ

Katalog firem » Restaurace, stravování » Nekuřácké pivnice

Stylová nekuřácká pivnice, která se nachází nedaleko centra města přímo naproti Terezské bráně. Kromě lahodného, u nás v pivovaru vařeného piva, podáváme také vybrané pochoutky ze sta...