Reklama

Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund, venku je 14.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V Tramtarii se představí Ošklivec, tragikomedie
 o krásném obličeji a ztrátě tváře

Kultura

12.9.2013

Autor: Jan Procházka

Vážně i  nevážně zahájí sezonu Divadlo Tramtarie. Už v sobotu představí svou první novinku: tragikomedii Ošklivec nejuznávanějšího současného německého dramatika Maria von Mayenburga v režii renomovaného režiséra Jiřího Trnka. Hra divákům položí zásadní otázku: Když uměle získáme krásný obličej, nezaplatíme za to svou lidskou tváří?

Divadlo Tramtarie startuje svou desátou sezonu odvážnou současnou hrou. "K tomu textu jsme se dostali před lety v rámci projektu čteného divadla. Už tehdy jsme si řekli, že by bylo dobré tuhle hru u nás uvést, protože ta forma i téma jsou nám blízké," vzpomněl umělecký šéf divadla Vladislav Kracík. Hra jednoho z nejuznávanějších současných německých dramatiků Maria von Mayenburga zaujala i režiséra Jiřího Trnku. "Před lety jsem v Tramtarii inscenoval hru Taxi Vinyl. A asi před půl rokem mi Vladislav Kracík volal, jestli bych nechtěl opět něco zkusit. Já na to kývl a on mi pak poslal hromadu textů, abych si vybral. Všechno jsem to pročetl a paradoxně jsem nakonec zvolil právě Ošklivce, který byl v tom balíku úplně první," popsal začátek spolupráce Trnka.

Hlavním hrdinou příběhu je mladý vědec, který je autorem převratného vynálezu. Když ho ale chce prezentovat na kongresu, dozví se o sobě překvapivou zprávu: je tak ošklivý, že by se z něj kolegům mohlo udělat i špatně. Mladík se ale nezalekne a navštíví plastického chirurga. "Ta hra je opravdu hodně současná. Vždyť dnes do vás ze všech stran sypou, že úspěšní lidé musí být krásní, z časopisů, reklam, odevšad na vás hledí ty krásné tváře a poptávka po plastické chirurgii stoupá. Autor si ale klade otázku, zda získání krásného obličeje nevede ke ztrátě vlastní lidské tváře…" zamýšlí se Trnka.

V hlavní roli se představí Vojtěch Johaník, spolu s ním se na jevišti objeví i Petra Konvičková, Jana Posníková a Martin Dědoch. "Musím říct, že když jsem tu pracoval před těmi asi čtyřmi roky, byl to úplně jiný soubor, musel jsem některým účinkujícím dávat takový rychlokurz herectví. Teď je to úplně jiná situace. Jsou tu lidé, o jejichž hereckých kvalitách nemůže být pochyb," pochválil soubor Jiří Trnka.

Tramtarie uvede hru v premiéře v sobotu v 19:30, první repríza je potom na programu už v pondělí ve stejný čas.

Jan ProcházkaWeb: twitter.com/jan__prochazka