Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 9.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Velikonoce trochu jinak: v Arcidiecézním muzeu je k vidění iluminace s velikonoční tématikou

Kultura

21.4.2014

Autor: barsi

O tom, že Velikonoce neznamenají pouze kraslice a velikonoční pomlázky, se můžete přijít přesvědčit do Arcidiecézního muzea, kde je vystavena iluminace ze vzácného středověkého rukopisu, připomínající, že Velikonoce jsou především největší křesťanské svátky. Liturgickou knihu otevřenou právě na stránce Tří žen u hrobu, která se tématicky váže k Velikonocům, si můžete prohlédnout do 11. května.

Prezentovaný rukopis ze sbírek Zemského archivu v Opavě mohl podle kurátorky Jany Hrbáčové vzhledem k povaze výzdoby vzniknout na přelomu 70. a 80. let 14. století. "Jeho vznik na Moravě není vyloučený, ale malíř se jistě školil v Čechách a byl obeznámen nejen s tvorbou významného soudobého iluminátora Mistra Bible ze Sadské, ale znal a dokázal zpracovat i aktuální podněty monumentálního malířství své doby,“ vysvětlila dataci liturgické knihy Hrbáčová. Návštěvníkům Arcidiecézního muzea je představena iluminace s velikonočním motivem Tří žen u hrobu. "Výjev se vztahuje k textu evangelií. Popisuje příběh zbožných žen, které přišly k hrobu Ježíše Krista, aby podle zvyku pomazaly tělo vonnými mastmi. Našly však odvalený kámen, který měl uzavírat vchod, a hrob byl prázdný. Anděl v bílém rouchu pak ženám sdělil, že Kristus byl vzkříšen,“ připomněla novozákonní příběh kurátorka.

Rukopis si mohou návštěvníci muzea prohlédnout jen do 11. května, neboť prezentace těchto památek podléhá přísným pravidlům. "Rukopisy jsou velmi citlivé na vystavování, protože se poškozují vlivem klimatických změn a vlivem osvětlení,“ vysvětlila Hrbáčová. Takže pokud chcete dětem ukázat Velikonoce také z jiného úhlu a připomenout jim, proč se vlastně slaví, pak máte jedinečnou příležitost.

barsi

Reklama

FK Slavonín

Katalog firem » Sport » Fotbal

TJ Sokol Slavonín je olomoucký fotbalový klub hrající I. B třídu olomouckého kraje. V současné době Slavonín disponuje také "B" týmem, který hraje IV. tř. olomouckého okresu, a také še...