Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 10 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Videomappingové fiasko. Podcenili jsme to, přiznávají pořadatelé, opakovat to nemusíte, vzkazují diváci

Kultura

30.9.2014

Autor: Jan Procházka

Místo velkolepé videomappingové projekce na náměstí Republiky fiasko. Pořadatelé festivalu Vzáří v sobotu večer podcenili přípravu a až pozdě zjistili, že na promítání nemají dost proudu. Stovky lidí čekaly na show marně, o lapáliích pořadatelů se navíc diváci dozvěděli až šuškandou, na místě se jim nikdo neomluvil. Pořadatelé už slíbili náhradní termín, lidé jim ale na facebooku vzkazují, že si mohou ušetřit námahu. Nebylo to totiž poprvé, kdy místo strhujícího zážitku dostali diváci pověstné velké kulové.

Atmosféra na náměstí Republiky v sobotu večer doslova houstla. Série soutěžních videomappingových projekcí, kterou měl vyvrcholit festival Vzáří, byla v programu napsaná na osm hodin večer. Deset minut po dvacáté hodině ale panovala na náměstí stále tma, neslo se jím jen monotónní bubnování… Odhadem čtyři až pět stovek diváků postávalo a nějaké to zpoždění bylo pořadatelům ochotno odpustit. Hodiny ale tikaly a budova pošty, která se měla změnit v projekční plátno, zůstávala stále tmavá. Odbilo půl, bubeníkům už lidé přestali tleskat a nervozita stoupala. O chvílí později se rozkřikla zpráva, že projekce nebude, že není elektřina. Jak se informace šířila, začal se ozývat hlasitý pískot. Ten utichal s tím, jak lidé houfně náměstí opouštěli. "Bohužel jsme provedli obhlídky míst s elektřinou na základě zkušeností z minulých ročníků. Vůbec jsme netušili úskalí letošních vzdáleností či jištění. To byl hlavní kámen úrazu. V sobotu byl problém se vzdáleností a napětím," vysvětlil za pořadatele Kamil Zajíček a slíbil, že jeho tým do budoucna pořídí mimo jiné i náhradní agregát. Projekce by se pak měla uskutečnit v náhradním termínu. Rozladění diváci ale psali na facebookové stránky pořadatelů vzkazy, z nichž vyplývá, že o opakování už nebude zájem. Někteří totiž za videomappingem cestovali zdaleka. "My absolvovali zbytečnou cestu až z Nového Jičína. Kvůli dvěma pivům to teda fakt stálo za kosočtverec," shrnul své zážitky ze sobotního večera Petr Man. Většinu diváků ale zarazilo hlavně mlčení pořadatelů přímo na místě. "Neschopnost organizátorů zajistit dostatečné napájení techniky je neomluvitelná. A pohrdání návštěvníky, které nebyl schopen nikdo informovat o skutečném stavu, je fatální chybou organizátorů. Bohužel tím přišli o diváky na dlouhou dobu…" poukázal na další faux pas Alois Fridrich. Zajíček se hájí, že se pokoušeli divákům omluvit už na místě. "Obíhali jsme náměstí a informovali je. Ale bohužel jsme v tak velkém prostoru nebyli všude slyšet," poznamenal Zajíček.
Fiasko sobotního videomappingu bylo ale jen pomyslnou třešničkou na dortu potíží, které provázely celý festival. Čtvrteční projekce se neuskutečnila, neboť výpadek proudu pořadatelům vymazal potřebná data, diváci si stěžovali i na nedodržování plánovaných začátků jednotlivých akcí a špatnou technickou kvalitu některých projekcí. Potíže přitom festival provázely i loni, kdy se na Dolním náměstí uskutečnila jen část slibované produkce.

Na festival si nyní chce posvítit i olomoucká radnice. Ta ho totiž dotovala částkou 150 tisíc korun. "Přispěli jsme na tento projekt v rámci kulturních grantů. Až dojde na vyúčtování, budeme samozřejmě posuzovat, zda došlo k naplnění programu. Pokud se ukáže, že nedošlo, budeme to řešit. Vyjadřovat se k tomu v tuto chvíli je ale předčasné," konstatoval náměstek primátora Jan Holpuch.

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip