Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Průchozí odpočinková zóna s kavárnou. Rozárium čekají už za rok velké změny

Zprávy z regionu

13.2.2013

Autor: Adam Fritscher

Architektonicky cenné území s velkým potenciálem, ale zároveň také spící Růženka. Tak by se dalo charakterizovat olomoucké rozárium mezi Bezručovými sady a třídou 17. listopadu. Vše by se mělo začít měnit už od příštího roku, kdy má být zahájena první etapa obnovy rozária, která má ambice učinit z tohoto krásného, ale pozapomenutého koutu hanácké metropole atraktivní odpočinkovou zónu pro obyvatele města.

Podle náměstka olomouckého primátora Jana Holpucha je rozárium v Bezručových sadech momentálně spíše skanzenem, který je třeba probudit a otevřít veřejnosti. "Půl roku je zde zavřeno a druhého půl roku se sem dostanete pouze za peníze. Přitom podle našich představ by měl být zdejší prostor více otevřený a hlavně průchozí, což by ocenili třeba studenti přírodovědecké fakulty mířící do centra," zmínil Holpuch.
Radní města proto zadali vedení společnosti Výstaviště Flora Olomouc, která rozárium spravuje úkol zpracovat studii, jakým směrem by se tato lokalita měla do budoucna vyvíjet. S navrženou koncepcí obnovy rozária posléze souhlasili a schválili podání žádosti o dotaci z Regionálního operačního programu na první etapu jeho rekonstrukce.

Studii obnovy rozária zpracoval architekt Zdeněk Sendler, a to v návaznosti na řešení celého území botanické zahrady. Rozárium by se podle ní mělo stát významným prostorem pro odpočinek obyvatel města všech věkových kategorií s důrazem na rekreaci studentů, rodičů s dětmi a seniorů. "V rozáriu je v současné době druhá největší sbírka růží v České republice, která by měla být posunuta směrem k současnému pojetí růží v zahradní architektuře podle vzorů parků v Německu, Rakousku nebo Francii," nastínil ředitel výstaviště Flora Jiří Uhlíř.
Hlavní důraz je podle jeho slov ve studii kladen na otevření a průchodnost areálu. Rozárium by se tak do okolí mělo otevřít šesti branami, které by umožnily volný pohyb mezi městem a třídou 17. listopadu. Nový hlavní vstup do rozária bude situován naproti vstupu do přírodovědecké fakulty, další vchody budou z ulice Jiřího z Poděbrad, Michalského stromořadí a dvěma lávkami přes Mlýnský potok. "Součástí plánu je také obnova pohledů z rozária na historické dominanty města," podotkl Uhlíř.

Pokud magistrát uspěje s žádostí o dotaci, první etapa obnovy rozária by začala už v příštím roce a zahrnovala by nástupní prostor, vstupní objekt a úpravu parteru. Součástí této etapy by byly i renovace stávajících betonových bloků a jejich opatření dřevěnými odpočinkovými rošty, kontrastně k nim obnova vodních ploch a dále oplocení, komunikace a osvětlení hlavní cesty. Odhadované náklady jsou zhruba 25 milionů korun, předpokládaná výše dotace je kolem 20 milionů, uvedl ředitel olomouckého výstaviště.

Ve druhé etapě za přibližně 20 milionů korun by došlo k výstavbě budovy zázemí rozária, demolici objektů a komunikací a řešení zeleně. Třetí etapa za deset milionů předpokládá výstavbu kavárny, pořízení mobiliáře venkovního posezení a parteru. "Celý projekt by stál do 55 milionů korun, dotace může pokrýt až 85 procent ze způsobilých výdajů. Výhodou rozária oproti běžným parkům je skutečnost, že tento prostor lze na noc uzamykat. Přesto že by tak byl areál přes den otevřený a průchozí, dal by se zde skladovat a využívat i složitější a dražší mobiliář třeba pro grilování nebo na rodinné pikniky," sdělil náměstek Holpuch.

Adam Fritscher

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941