Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 5.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vychutnejte si Jarní Floru všemi smysly. Čeká vás pestrobarevný prostor plný chutí, vůní i pozitivní energie

Zprávy z regionu

20.4.2015

Autor: Barbora Sísová

Smetanovy sady a především pak jejich výstavní pavilony tento týden po dlouhé zimě opět pořádně rozkvetou. Od 23. do 26. dubna se zde totiž uskuteční jarní etapa mezinárodní květinové výstavy Flora, která každoročně láká tisíce lidí z celé České republiky. Ti si letošní expozici budou moci vychutnat všemi smysly. Ponese totiž lákavý podtitul Smyslů plná zahrada.

Pro všechny návštěvníky bude od čtvrtka připraven pestrobarevný prostor plný chutí, vůní i pozitivní energie. Tak lze ve stručnosti popsat květinovou expozici v hlavním pavilonu A, která bude od 23. dubna po čtyři dny lákat návštěvníky největší a nejstarší květinové výstavy u nás - jarní Flory Olomouc. Už po šestatřicáté v historii olomouckého veletržního areálu se "Áčko" i další pavilony a venkovní plochy zaplní nepřeberným množstvím barevných a voňavých exponátů. "Snažíme se především o to, abychom letošní výstavou vlili všem návštěvníkům do žil velkou dávku jarní energie a jarní svěžesti," popsal ředitel Výstaviště Flora Olomouc Jiří Uhlíř.

Hlavní květinová expozice nazvaná Smyslů plná zahrada nás kvetoucími portály zavede do čarovného prostoru s nesmírným množstvím rozmanitých vůní, barev a tvarů vytvořeného pomocí aranží tisíců kusů narcisů, tulipánů, hyacintů a modřenců, ale také muškátů, petúnií a voskovek. "Tuto překrásnou Zahradu odpočinku, chutí a hudby doplnění také vodními gejzíry, přehlídka rododendronů, masožravek, kaktusů i sukulentů. Celý prostor provoní další tisíce řezaných květin - lilií, kosatců, hledíků či frézií," láká návštěvníky autor projektu Vojtěch Zahradník z olomouckého výstaviště.

A to zdaleka není všechno. Dlouhým květinovým tunelem se pak dostanete až do velmi exotické krajiny tajuplného Mexika, kde najdete nejen spoustu kaktusů, ale také ochutnávku tamní kultury. "V této části expozice připravené ve spolupráci s Velvyslanectvím Mexika nebude chybět ani typická mayská pyramida," vypichuje Vojtěch Zahradník nejzajímavější cizokrajné dominanty.

V rámci jarní Flory se opět představí i Svaz květinářů a floristů. Ten ve spolupráci se Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity nabídne mimo jiné expozici České květiny s produkcí květin od tuzemských pěstitelů. "Mistr florista Jaromír Kokeš a absolutní vítězka Brněnské růže 2013 Karolína Flaschková návštěvníkům předvedou, jak postupovat při sesazování truhlíků, které druhy zkombinovat a jak o ně pečovat. Sesazené nádoby si potom budete moct zakoupit nebo si nechat sesadit truhlík na přání," popsal Zahradník.

Expozice Českého zahrádkářského svazu nazvaná Smysl vašich smyslů, kterou najdete v Pavilonu C, představí širokou paletu jarních cibulovin. Hlavním lákadlem této expozice bude harmonie barev, hra zvuků i nové vůně a chutě. "Své smysly budou moci návštěvníci prověřit na několika tematických zastaveních - naučí se rozeznávat zvuk zpěvných ptáků a dalších obyvatel našich zahrádek, ověří si rozdíl mezi vůní oregana a majoránky a na panelu zrakového vnímání si vyzkouší, jaké barevné kombinace by slušely květinovému záhonu. Interaktivní pásmo smyslů bude ukončeno pěkně zostra popisem a představením několika zvláště pálivých chilli papriček," popisuje Zahradník Návštěvníci v pavilonu zde najdou také bezplatnou odbornou poradnu.

Pavilon E se ve stejnou dobu promění v unikátní výstavu bonsají; ve spolupráci s Bonsai museum Isabelia se zde představí projekt 100 borovic. "Borovice pocházejí z různých míst Evropy a jsou cenné i tím, že pocházejí z lokalit, na nichž by byly vzhledem k výstavbě silnic, dálnic, lanovek nebo protipožárních lesních koridorů zlikvidovány. Díky projektu se je však podařilo zachránit. Prostor pavilonu bude dále vyplněný japonskou zahradou s čajovnou, poradnou, ukázkami tvarování bonsají a jejich prodejem,“ prozradil Zahradník. Expozice bude doplněna i starými vraky aut, prezentující, jak příroda zvítězila nad krutou rukou techniky a urbanizace. Volné plochy výstaviště ve Smetanových sadech s novými výsadbami cibulovin a letniček budou patřit jako každým rokem i letos zahradnickým trhům, kde si budete moct zakoupit vše pro vaši zahradu, od nejrůznějších semen, školkařských výpěstků až po zahradnické pomůcky.

Po dobu výstavy budou rovněž otevřeny sbírkové skleníky s exotickou květenou a také sousedící univerzitní botanická zahrada se zajímavými rostlinnými exponáty. Pro chvíle oddechu je určen každodenní doprovodný program s folkovým festivalem Country Folk Flora, kterému bude patřit letní scéna u jezírka. Novinkou doprovodného programu pak bude premiérový ročník hudebního festivalu základních uměleckých škol z Olomouckého kraje nazvaný Hudba v květech. Zbrusu nová je také nabídka večerní prohlídky pavilonu A, kterou mohou návštěvníci využít v pátek 24. dubna od 20 do 22 hodin. Efekt slavnostně nasvíceného pavilonu se záplavou květů v netradičních barvách doplní hudební produkce v podání Ceremony String Quartetu. Po celou dobu večerní prohlídky budou návštěvníkům k dispozici i kavárna Ollies a vinotéka.

Brány jarní Flory Olomouc 2015 budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin. Plné vstupné činí 120 Kč na místě a 100 při online prodeji přes internet, zlevněné pro důchodce a studenty 80 a pro děti od 6 do 15 let 30 korun. Za rodinné vstupné pro dvě dospělé osoby a jedno až čtyři děti zaplatí návštěvníci 210 korun. Více informací i praktické rady naleznete na stránkách Výstaviště Flora Olomouc nebo na Facebooku.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip