Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 3.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Začala Flora. Expozice v Áčku je úchvatná, mimo něj nemá cenu chodit

Zprávy z regionu

24.4.2014

Autor: Jan Procházka

Obrovský krok kupředu. Slibovaná změna k lepšímu opravdu nastala a letošní jarní Flora nabízí expozici, z níž se tají dech. Tisíce květů, voda, ptačí zpěv i příjemná vůně - to všechno vytváří atmosféru, jaká výstavě léta chyběla. Pokud nechcete nakupovat, mimo pavilon ale nemá smysl chodit. Nestojí to za to a zkazíte si zážitek z Divotvorné zahrady, jak zní název hlavní expozice.

"Až bude pavilon, uvidíte," slibovali představitelé výstaviště i politici. Jarní Flora proto byla očekávána s opravdu velikým napětím. Brány tradiční výstavy se otevřely dnes ráno a nejednomu návštěvníkovi doslova spadla brada. Sliby totiž byly splněny. Expozice je úchvatná - na hony vzdálená přežívání posledních let ve stylu "...tak tam třeba dáme vázy a nějaké ty papírové stěny a všelijak to nazdobíme." Výstaviště letos nehledalo budoucího autora expozice daleko - vsadilo na vlastního člověka - Vojtěcha Zahradníka. A byla to ona pověstná trefa do černého. Škoda, že slavnostního zahájení se zúčastnil kdejaký potentát a člověk, který by měl stát na stupínku vítězů, tam nějak chyběl. Ale řečeno otřepanou frází: práce asi hovoří za něj.

Když vstoupíte do pavilonu (nebo jste do něj vtlačeni neustále proudícím davem), zaujmou vás liánovité provazy plné květů visící ze stropu. Zní ptačí zpěv, ve vzduchu se doslova vznášejí kulaté barevné záhony. Všude je spousta vody: teče po liánách, zurčí v několika jezírcích... Všude jsou tisíce květin, které lahodí nejen oku, ale i čichu. "Tohle jsme opravdu nečekali. Je to moc krásné. Opravdu nelituju, že jsme po několika zkamáních znovu přijeli. Už jsem chtěla nad Florou zlomit hůl a teď jsem ráda, že mě manžel přemluvil," usmívala se starší dáma, která přijela ze Šumperka. A podobně se vyjadřuje většina návštěvníků. Pochvalují si i příjemný chládek, který si Áčko může po opravě dopřát díky účinné klimatizaci. Příjemná je i regulace venkovního světla, expozice tak může být nasvícená reflektory, které jí atmosféru Divotvorné zahrady dokreslují. Pokud Flora půjde touto cestou, máme se na co těšit.

Zcela jiná je situace mimo pavilon. Pořadatelé důsledně zahnali nezahradnické stánky na hlavní alej a za palmový skleník, čímž výrazně zvýšili důstojnost okolí znovuotevřeného pavilonu, pokud ale nechcete nakupovat, či netrpíte frotérizmem, nemá vůbec smysl chodit dál. V pavilonu E neuvidíte nic, tamní vodní "expozice" se ukázala být jedním akváriem a dvěma většími jezírky: v prvním je vody tak na dva palce, druhým plave několik zmatených ryb. A zbývající pavilony nabízí jen veletrh veteše. Zázračné kráječe i křesla, která vás zbaví všech bolestí, doplněná nádobím, které se ani nemusí umývat. A venku samozřejmě ponožky, záclony a nezbytné autošampony... Ale Flora musí z něčeho žít a pořadatelům se letos podařilo dát návštěvníkům možnost tuto odvrácenou tvář vynechat. A jedno plus na závěr. Někdo konečně vyhodil cédéčko od benzínky s unylou kapelou vyhrávající hity všech doby, které znělo s nekonečným repeatem po celém parku na všech akcích Flory asi tisíc let zpátky. Pokud se má Floře vrátit dávná sláva, takhle by to asi mohlo jít. A co na to vy? Zajděte si tam a pak nám třeba napište na facebook. Flora trvá až do neděle.
Reklama

RENOMONT - Foukaná izolace

Katalog firem » Řemeslníci » Izolační a zateplovací práce

Foukaná izolace - kvalitní, dostupná a rychlá aplikace provedena odborně a zkušeně. Foukanou izolaci reallizujeme v rodinných domech, průmyslových a občanských stavbách, stropech, půdách, d...