Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zahrát si šachy, nebo si jen popovídat. Rozhlas hledá dobrovolníky, kteří stráví pár chvil se seniory

Zprávy z regionu

26.3.2015

Autor: Jan Procházka

Daruj chvilku. Tak se jmenuje nový projekt České rozhlasu Olomouc. Ten jeho prostřednictvím hledá dobrovolníky, kteří by chtěli strávit trochu svého času se seniory a zpříjemnit jim tak často monotónní podzim života. Dobrovolníci mohou vzít seniory třeba na procházku, povídat si s nimi nebo třeba zahrát šachy.

Chtěli byste pomoci seniorům? Stačí k tomu málo. Staří lidé jsou často osamnělí a vedou monotónní život. A rozzářit jim ho může i dobrovolník, který je čas od času navštíví, popovídá si s nimi, zazpívá, vezme je na procházku nebo si s nimi třeba zahraje šachy. Najít takové dobrovolníky, to je cíl projektu pojmenovaného Daruj chvilku. Zapojit se může každý. “Stačí navštívit webové stránky darujchvilku.cz a zaregistrovat se. My se potom zájemci ozveme. Musí ovšem projít určitým přijímacím řízením, které organizuje Maltézská pomoc, což je organizace, která má s dobrovolníky velké zkušenosti,” popsal Roman Štěpánek z agentury RPSC, která se na realizaci kampaně podílí. Poté, co je dobrovolník proškolen, může se již věnovat seniorům. “Ať už v domovech důchodců či přímo u seniorů v bytech. Projekt má vlastně za cíl položit jen ten první článek - tedy přivést dobrovolníka ke klientovi. Jakým způsobem se ten vztah bude vyvíjet, to už je na nich,” doplnil Radim Kašpar, tiskový mluvčí projektu, který vznikl pod hlavičkou Českého rozhlasu Olomouc. A právě jeho zaměstnanci už své chvilky seniorům věnovali. “Za obyvateli domova Pohoda v Chválkovicích přijeli naši moderátoři. Přizvali jsme i herce a zpěváky z Moravského divadla, kteří připravili malé vystoupení,” zmínil ředitel rozhlasu Josef Podstata. Mezi seniory přijeli i první ambasadoři projektu: Gabriela Franková, aktuální česká miss a skokan na lyžích Jakub Janda.
Projekt ocenil i ředitel domova Pohoda Jiří Floder. “Zdá se to jako maličkost, ale pro toho starého člověka, často nemocného, to může být opravdu velký dar. Zejména, pokud je třeba osamělý, nebo je rodina zdaleka. Může to být velká vzpruha,” poznamenal.
Projekt je unikátní i tím, že prakticky nemá žádný rozpočet. “Je to prostě nefinanční záležitost nepotřebujeme žádné peníze, jen čas. I my to děláme dobrovolně,” uzavřel Josef Podstata.

Jan Procházka

Reklama

FRIM - pánské nadměrné velikosti

Katalog firem » Obchod » Oděvy a butiky

MÁME RÁDI VELKÉ LIDI! Pánské nadměrné velikosti, extrémně velké pánské velikosti si vyberete a nakoupíte v prodejně a e-shopu WWW.EFRIM.CZ nebo telefonicky. Nevíte si rady s velikostí ? N...