Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 10.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zemřel heraldik Jiří Louda, autor státního znaku a válečný veterán

Zprávy z regionu

2.9.2015

Autor: jap

Ve věku nedožitých 95 let zemřel včera v Olomouci legendrání heraldik Jiří Louda. Autor státního znaku a mnohých jiných znaků prošel druhou světovou válkou jako parašutista, posléze ho několik let věznil komunistický režim. Byl jedním z prvních držitelů Ceny města Olomouce, před patnácti lety také dostal státní medaili za zásluhy.

Jiří Louda na snímku z roku 2004. Jiří Louda na snímku z roku 2004. Foto: ČTK / Robert Zlatohlávek

Kutnohorský rodák Jiří Louda prožil dlouhý a bouřlivý život. Odmaturoval těsně před válkou, přihlásil se do armády a tam ho zastihla i mobilizace. S německou okupací se nehodlal smířit a jako jeden z prvních ze země uprchl. Přihlásil se do cizinecké legie, posléze se dostal do Francie, kde nastoupil k dělostřelcům, po pádu země utekl před nacisty znovu, tentokrát do Velké Británie, kde sloužil u parašutistů. Při výcviku ale utrpěl zranění a bojů se tak nezúčastnil. "Při jednom výcviku v lese, kdy jsme skákali ze stromu, se mi zabořila noha asi do zaječí nory, něco mi tam křuplo a od té doby jsem nebyl s to nastoupit do letadla. Prosil jsem kamarády, aby mi dovnitř pomohli, aby to Angličani nepoznali, protože by mě skákat nenechali. Přistával jsem vždycky na záda nebo na zadek a lhal, že mě převrátil vítr. Nakonec se ale přišlo na to, že mám zlomený meniskus, a tak jsem byl poslán na zpravodajskou radiostanici...," vzpomínal v rozhovoru pro Radniční listy v roce 2008.
Po válce se vrátil do vlasti, krátce po únorovém komunistickém puči byl ale zatčen a více než rok vězněn na Mírově. "Propustili mě z armády, napřed na dovolenou s čekaným a pak do penze. Našel jsem si zaměstnání jako učitel angličtiny na jazykové škole. A jednoho pozdního večera přišla státní bezpečnost a po celonočním výslechu mě odvezli na Mírov, kde nakonec bylo přes tři sta důstojníků. Bez soudu jsem tam strávil třináct měsíců....," vracel se k osudovým okamžikům po letech. Po propuštění pracoval až do poloviny sedmdesátých let v olomoucké vědecké knihovně. Nakonec u něj zvítězila láska k heraldice, ta ho po revoluci v roce 1989 dovedla až na Pražský hrad, navrhl státní znak Československa i České republiky a mnohé další znaky pro různé obce. O heraldice vydal i mnoho publikací, v oboru byl uznáván po celém světě.

Během života obdržel řadu vyznamenání: Československý válečný kříž i státní Medaili za zásluhy, kterou převezla v roce 2000 z rukou prezidenta Havla. V roce 1998 obdržel Louda i Cenu města Olomouce.

Jiří Louda vytvořil i svůj vlastní znak. Jiří Louda vytvořil i svůj vlastní znak. Foto: ČTK / Vladislav Galgonek
Jiří Louda na archivních snímcích z války. Jiří Louda na archivních snímcích z války. Foto: repro ČTK

jap

Reklama

Zdravá pecka

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Zdravá pecka je bistro restaurant s pozitivním přístupem a dobrou náladou. Chceme vylepšovat vaše každodenní životy zdravým jídlem a příjemnými drinky a to vše hlavně z plnohodnotných...