Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 3.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Žirafa k pohledání: hraje si, učí, hlídá, dovádí. Seznamte se s centrem pro děti zaměřeným na angličtinu a tvoření

Tipy a názory

27.1.2015

Autor: Martina Burýšková

Olomouc je plná překvapení. Nevelké město, ale občas narazíte na věci na místech, které byste vůbec nečekali. Hned vám to vysvětlím. Na Horním náměstí přímo naproti Caesarově kašně sídlí Žirafa. Zvídavá, hravá a učenlivá. Věřte, že je to méně záhadné, než to zatím vypadá. Žirafa, o které je řeč, je přesně taková, jak jsem ji popsala, ale pokud si představujete čtyři dlouhatánské nohy a ještě vytáhlejší krk, byli byste na špatné adrese. Za těmi živými a chlupatými si stále ještě musíte zajet do zoo na Svatý Kopeček. Na Horním náměstí najdete "pouze“ její učenlivou kamarádku. Má zde svůj vlastní domov. V domě číslo 12 sídlí centrum Žirafa otevřené hlavně maminkám a předškolním dětem. A já vás teď seznámím s jejími zájmy, možnostmi a vším, co nabízí.

Občas je to opravdu zajímavé překvapení, co všechno historické domy v centru Olomouce ukrývají. Žirafu najdete přímo na Horním náměstí, v horním cípu náměstí, který ústí do Ztracené ulice. Dům poznáte také podle černého psa, který stojí nad vchodem a věrně hlídá. Proto se mu také říká Dům u Černého psa. Vystoupejte do druhé patra a jste na místě. Ačkoliv druhé patro může být pro mnohé z maminek poněkud náročněji dostupné, naopak lokalita v centru města vám tento výstup určitě plně vynahradí. Obzvláště chcete-li udělat něco pro své děti a třeba také sami pro sebe.

Žirafa je nepochybně roztomilé zvířátko, ovšem "naše“ Žirafa, se kterou se dnes seznámíme, je trochu jiného ražení. V prvé řadě vyučuje angličtinu, ale pozor, žádné sezení v lavicích a biflování. Žirafa pracuje zejména s předškolními dětmi od 2 do 6 let, takže mluvit o nějakém mechanickém drilu rozhodně není na místě. Její přístup je založen na snaze využít přirozený talent malých dětí se učit, Žirafa se proto zaměřuje na hry, soutěže nebo písničky, kterými děti učí cizímu jazyku, a ty tak mají možnost získat už velmi brzy pevné jazykové základy. Během učení navíc nemusí poslušně sedět v lavicích. Naopak. V centru je dostatek prostoru k tomu, aby se děti při výuce také patřičně vyřádily. Mají možnost se neomezeně pohybovat a cítit se tak přirozeně. Druh kurzu si pak zvolíte podle věku dítěte a zaměření. V nabídce je angličtina pro předškoláky, kde se děti s jazykem seznamují. Hrají si s melodiemi, rytmem poznávají první slova, užijí si i výtvarné aktivity. V tomto věku je možná English playground, neboli Anglická hernička, nebo Sensory English – Učení jazyka pomocí smyslů. Vše, co se děti učí, si spojí s určitým prožitkem. Chutě, barvičky, zvířátko v zoo. To všechno je pro ně konkrétní a nemusí se nic biflovat nazpaměť.

Možnost pro vzdělávání s Žirafou však máte také vy, maminky. Na mateřské dovolené si leckterá maminka ráda rozšíří obzory. Přeci jenom přijít na jiné myšlenky neuškodí. Vyzkoušet tedy můžete konverzace maminek na úrovni střední pokročilosti i s dětmi do 3 let. Konverzace probíhá přímo v herničce. Děti si mezitím vyhrají a spontánně naslouchají. Využít lze také služeb speciální tety na hlídání. Zatímco vy se vzděláváte, zdarma je o vaší dítko postaráno. Úrovně výuky jsou od základní začátečnické, přes mírně pokročilé až k střední pokročilosti. Pro speciální výuku studentů-rodičů disponuje Žirafa ještě jednou učebnou. Na rozdíl od prostorné herny, kde se děti mohou prohánět dle libosti, je to prostor podstatně komornější. Pro účely konverzování však zcela akorát.

Nabídka aktivit pro děti však nezůstává zaměřena výhradně na pronikání do světa angličtiny, děti si mohou užít také zájmové kroužky. Pro děti ve věku 3 až 6 let se nabízí výtvarné tvoření společně s hraním se žirafkou, pro větší děti, které dochází na první stupeň základní školy jsou otevřeny výtvarné tvořivé dílničky a naopak pro ty nejmenší z návštěvníků od 1,5 roku do 3 let se nabízí adaptační program v herničce s pohybovými hrami, zpíváním a výtvarnými aktivitami. Někdy totiž není samozřejmé zapojit se do kolektivu jiných dětí, obzvláště, když se maminka vzdálí. Děti si tak mohou postupně zvykat na změnu prostředí a osamostatnit se.
Pokud si chcete na vlastní kůži vyzkoušet, co vám a vašim dětem může Žirafa nabídnout, máte v těchto dnech ideální příležitost. Probíhají totiž ukázkové hodiny, ať takříkajíc "nekupujete zajíce v pytli“. Ve středu 28. ledna si můžete s dětmi přijít vyzkoušet od 17 hodin anglickou herničku po děti od 3 do 6 let, ve čtvrtek 29. ledna proběhne od 10 do 11 hodin anglická hernička pro děti od 2 do 3 let, nebo od 17 do 18 hodin pro děti ve věku 3 až 5 let ukázková lekce adaptační herničky. Více o ukázkových hodinách najdete zde.

V průběhu léta navíc budou pro děti od 3 do 8 let připraveny příměstské tábory a pro ty nejmenší, ve věku 2 až 3 roky, dopolední letní školička plná aktivit. Vedle toho Žirafa podniká ještě různé speciální akce, nebo můžete využít nabídku Žirafy pro různé dětské oslavy a její prostory si pronajmout. K tomu získáte více informací na e-mailu info@zirafa-centrum.cz.
A protože se blíží pololetí, určitě vás bude zajímat, co udělat proto, abyste mohli přihlásit své dítko, nebo dokonce dítka do některého z kurzů. Zápis do kurzů začínajících 1. února 2015 už běží a přihlášku naleznete na webových stránkách Žirafy zde.

Rozvrh veškerých aktivit, kurzů a lekcí najdete rovněž na stránkách centra Žirafa v jednotlivých sekcích.
Při placení můžete vyžít jak možnost jednorázového vstupu, který vyjde u tvoření a hraní s žirafkou, tvořivých dílniček a adaptačního programu na 80 korun, u herničky s programem v angličtině na 135 korun. Nebo si můžete pořídit permanentku a v případě ostatních kurzů se platí celé kurzovné za pololetí. Podrobné informace o cenách se dočtete zde.

Martina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Reklama

Dětská ordinace MUDr. Jiří Reitinger

Katalog firem » Zdravotnictví » Praktičtí lékaři pro děti a dorost

Nabízíme komplexní péči o děti a dorost v rámci oboru pediatrie, alergologie a imunologie. Ordinační doba: Pondělí 8:00 - 10:00 dětská ambulance 10:00 - 11:30 poradna pro zdravé dět...