Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 8.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zoborožčí mládě se má v zoo čile k světu, denně spořádá čtyřicet myší

Zprávy z regionu

28.2.2015

Autor: Jan Procházka

Zatím pouhých čtyřicet osm dnů života má za sebou mládě zoborožce kaferského, jeho jídelníček ale leckoho překvapí. Tento okřídlený dvoukilový jedlík za den spořádá na čtyři desítky myší a jako dezert přikusuje křepelky a holoubky. Včera se poprvé představil novinářům.

Pouhých padesát gramů mělo mládě zoborožce kaferského, když se vyklubalo z vajíčka. Od té doby značně povyrostlo. “Váha dnes ukazuje už 2,1 kilogramu. Daří se mu dobře, už nemusí být v inkubátoru, ale stačí mu pokojová teplota,” řekla ošetřovatelka Petra Vysloužilová. O ptáka se stará sama, rodiče totiž moc láskou oplývají. “Bohužel, v minulosti svá mláďata vždycky sežrali. Takže už to raději nezkoušíme a do výběhu jejich potomky pustíme, až pořádně odrostou,” poznamenala Vysloužilová. Malý zoborožec se má čile k světu, což dokládá i jeho jídelníček. “Krmíme ho mláďaty myší. Za den jich spořádá i čtyřicet. K tomu dostává ještě holoubky a křepelky,” prozradila ošetřovatelka.

V zoo nyní i s mládětem žije pět těchto ptáků. Jakého pohlaví je nový přírůstek se ale neví. “U zoborožců se to pozná až po velmi dlouhé době podle zabarvení laloku. Proto se provádí test DNA. Zatím ho ale nemáme, potřebujeme na to peří, které mu terpve musí narůst,” zmínila Vysloužilová. Podle pohlaví se také rozhodne, zda nový přístůstek v zoo najde trvalý domov, nebo poputuje, podobně jako před pár měsíci jeho starší sourozenci, do jiné zahrady. “Hodila by se nám samička. Uvidíme, počkáme si,” poznamenala mluvčí zahrady Karla Břečková. Zoo chová zoborožce od roku 1993. V přírodě se vyskytuje na rozsáhlém území afrického kontinentu od severní Namibie a Angoly až po sever Jihoafrické republiky, Burundi a Keňu. Žije v savanách a na suchých, travnatých otevřených pláních. Ačkoli je v Červeném seznamu ohrožených druhů uznán jako málo dotčený, většina jedinců dnes přežívá pod pevnou ochranou v afrických přírodních rezervacích a v národních parcích.

Jan Procházka

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941