Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 6.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ztracený ráj jménem Šangri-la. Unikátní výstava zavádí Olomoučany do svatyně buddhismu, džungle, pekla i ráje

Kultura

19.9.2013

Autor: mb

Procházka buddhistickým chrámem, tropickým pralesem, ale i výprava za drsnými vrcholky Himalájí či do nitra nomádského stanu. Tak vypadá jen drobná ochutnávka toho, co s sebou do Olomouce přivezla unikátní výstava Šangri-la o duši čtveřice asijských zemí. První zástupy zvědavých kulturomilců a především milovníků exotických i tajemných krás Asie se s ní mohly seznámit už dnes večer. Slavnostní vernisáž byla vším, jen ne nudným povídáním o kultuře. Seznámit se s tajemstvím Šangri-ly můžete až do konce března příštího roku.

Krása, kouzlo, tajemství a síla čtyř asijských zemí. Nepál, Tibet, Bhútán a Indie. To jsou hlavní aktéři ojedinělé putovní výstavy, která se dnes v pozdním odpoledne představila olomouckému publiku. Slavnostní vernisáž byla na programu v 17:00 a u Olomoučanů vzbudila nemalou pozornost. Fronta zvědavých návštěvníků táhnoucí se až ven byla na téma významu výstavy více než výmluvná. Představení tajemného jména Šangri-la i toho, co výstava nabízí, se ujal s péčí více než otcovskou cestovatel Rudolf Švaříček, hlavní iniciátor výstavy a především také muž, který všechny představované země důvěrně zná. Jejich poznáváním strávil už bezmála čtvrt století. Muž, který pobýval několik dní s dalajlámou, přátelí se s rekordmanem v počtu výstupů na Mount Everest Apa Šerpou a rozdává vizitky tištěné na palmovém listu, zve k hledání ztraceného ráje a věčného štěstí. "O vzdálených exotických krajinách snil snad každý z nás jako dítě, pro mnohé jsou lákadlem po celý život. Cestovatel Švaříček nám teď tento svět nabízí přímo v našem městě,“ uvedl olomoucký primátor Martin Novotný, který si vernisáž nenechal ujít.

Až do března příštího roku ji najdete v Olomouci v prostorách bývalého autosalonu na adrese Sokolská 15. Díky rozměrné ceduli nad vchodem nemůžete minout. Celou výstavu provází zemité barvy vlastní právě těmto asijským končinám. Fotografiemi, ukázkami nábytku, šatstva, šperků, vycpaných zvířat, ale i promítáním tematických snímků či ochutnávkou tamních specialit se přenesete do vzdálených krajů sotva se za vámi zavřou dveře.
Podniknete procházku tropickým pralesem, návštěvu buddhistického chrámu a možná proniknete i do nitra nomádského stanu. Hlavní smysl celé výstavy je přitom dán už jejím názvem: Šangri-la je jméno vybájené rajské krajiny věčného štěstí, která se má dle legend ukrývat v jednom z nesčetných horských údolí tajemného Himálaje.

Ačkoliv možností cestovat je dnes opravdu spousta, ve čtveřici exotických zemí Nepál, Tibet, Bhútán a Indie byl přeci jen zatím málokdo. Nyní je máte takřka na dosah. Autorská výstava nabízí atraktivně pojaté expozice, sestavené výhradně z autentických předmětů ze zmíněných zemí. A co je hlavní – dotýkat se je dovoleno! Nic vám v tom ani nemůže zabránit – žádné sklo ani provazy. Pokud máte navíc rádi dokonale jasný zvuk vysokých vibrací, můžete se v Tibetu chopit dřevěného tloučku a rozezpívat sedmero tibetských mís nebo si zahrát na indický sitár.
Velkou devízou výstavy je šíře jejího záběru, který pokrývá jak exotickou krajinu, přírodu či lidská obydlí, tak i duchovní sféru. "Vše začíná v barvitém animismu, působivém zrodu odlišných kultur. Projdeme bujnou džunglí s živými zvířaty. Expozici mnoha vděčných zážitkových instalací provází stovky velkoplošných fotografií a tisíce cenných sbírkových předmětů. Všude se mísí vůně buddhistických tyčinek, indického koření, čajů i lampiček yačího loje,“ popisuje výstavu cestovatel Rudolf Švaříček.

Na výstavě se potkáte se sněžným levhartem, tygrem či sloním bohem Ganešou a dost možná vás překvapí i sněžný muž yetti.
Více o výstavě najdete na www.sangri-la.cz.

mb

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip