Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 11.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

"Snažíme se sport dělat jinak," říká v rozhovoru předseda florbalového týmu FBC Droždín Rostislav Hainc

Rozhovory

28.8.2014

Autor: Radek Heloňa

Florbal zažívá v posledních letech velký boom. Má ze všech sportů určitě největší nárůst základen, a to hlavně těch mládežnických. Důkazem toho je i florbal v Olomouci. Vedle zavedeného oddílu FBS Olomouc funguje i řada menších oddílů. FBC Droždín je jedním z nich, ale nejde jen o florbalový oddíl. V Droždíně se snaží sport skloubit se společenským životem i odpovědností. Vrací se tak možná ke kořenům původního začátku sportu.

Pane Hainci, prosím, představte čtenářům Olomouc.cz váš florbalový oddíl.
Florbalový klub je už tradičním klubem, který se stále rozvíjí. Je zaměřený na florbal, ale snažíme se zabírat širší sportovní spektrum, aby byli naši hráči rozvíjeni všestranně. Působíme v Olomouci a okolí od roku 2010, neoficiálně jsme hráli už o dva roky dříve. Od roku 2011 jsme začali fungovat oficiálně. Snažíme se zaměřovat na mládež, na handicapované sportovce. Pak samozřejmě i na dospělé oddíly i veteránské, aby všichni měli kde hrát.

Cíl klubu je tedy spíše výkonnostní?
Ano, ale máme ambice, abychom nějakou kategorii vytáhli výš, tomu se nebráníme, ale primárně je naším cílem to, aby mládež měla kde hrát, aby uměla udělat kotoul, vylézt na strom.

Ostatní sporty nyní závidí florbalu jeho základnu, která asi jediná roste tak markantním způsobem. Takže s počty hráčů asi nemáte potíže?
Ne, snažíme se to usměrňovat. Na kapacitu si nestěžujeme a snažíme se hlavně hráče a hráčky zkvalitňovat. Máme 250 členů, 170 dětí, 45 dospělých a 18 handicapovaných. Máme kategorii elévů, kteří hrají v Olomouci na ZŠ Řezníčkové, v Černovíře, v Dolanech, Samotiškách, Bystrovench a Droždíně. Dojíždík nám hráči i z Drahanovic, Tršic či Loučan.

Jaké jsou zatím největší úspěchy klubu?
Naši mladší žáci nyní reprezentovali Olomouc na mezinárodním turnaji Open game v Brně. Muži se umístili dobře v Olomouckém přeboru, ženy hrály ve druhé lize. Pro elévy máme vlastní soutěž, kde hrají mezi sebou na jednotlivých školách. Doposud jsme hrávali ve Velké Bystřici a venku v Droždíně. Jinak trénujeme také na Slovanském gymnáziu na Pasteurově ulici i na třídě Jiřího z Poděbrad v nové tělocvičně.

Vy děláte hodně mimosportovních akcí. Plesy a další setkání. Jak se vám to daří?
Hlavně ples, si myslím, že je hodně reprezentativní, snažíme se o to. Nejde nám nějak o výdělek, ale aby se lidi cítili dobře, a hlavně jim tam prezentujeme to, co celý rok děláme. Dozví se to nejen rodiče, ale i naši partneři. Nyní nás čeká ples 16. ledna 2015, kde prezentujeme také všechny kategorie, třeba i handicapované z Klíče. Ti měli vloni nádherné vystoupení. Mládež se snažíme vést k přírodě. Pořádáme sběr odpadků, míváme herní a kondiční soustředění, jezdí se i na Superfinále do O2 arény. Příští rok bychom se chtěli určitě více účastnit letních turnajů. Je to o tom, aby se lidi poznali, zabavili se a udělali něco pro své zdraví.

Jak je to u vás s nábory?
Máme je prakticky celý rok, nikomu dveře nezavíráme. Dáme mu možnost florbal si vyzkoušet, po měsíci zjistíme, že má zájem, projde zdravotní prohlídkou a začleníme ho. Ke každému se snažíme přistupovat individuálně. Na každém tréninku by měli být vždy alespoň dva trenéři. Trenéři se neustále vzdělávají, jezdí na semináře a snažíme se to potom přenést na hráče.

Jak spolupracujete s FBC Olomouc?
Nyní už dobře, vždy to tak nebylo (smích), ale nyní k nim třeba jeden náš hráč přestupuje.

Kam byste chtěli klub posunout v horizontu například tří let?
Určitě bychom rádi, aby se ženský oddíl propracoval výše, u mužů bychom rádi postoupili do třetí ligy a u mladších a starších žáků, aby jich jelo co nejvíce reprezentovat na MČR.

Zmínil jste i handicapované sportovce. Jak ti si můžou u vás zahrát?
Naší vizí je i pomáhat. Chceme dělat i florbal pro vozíčkáře, ale je to hodně finančně náročné. Trénujeme handicapované hráče v Klíči ve Chválkovicích. Musíme je pochválit, jsou výborní. Od nich by se měla řada sportovců učit, jak se radovat ze sportu a ze hry. Děláme jim turnaje a zápasy, trénují však v malé tělocvičně, jelikož nám zatím bohužel nevyšly dotace. Trénují i v Droždíně či Velké Bystřici. V Olomouci je hal pořád málo. Snažili jsme se udělat projekt, ve kterém naše seniorské oddíly hrály s handicapovanými, abychom je vytáhli z jejich stereotypu. Bylo to pozitivní pro obě strany. Protože ti zdraví sportovci si zase váží toho, že jsou na tom fyzicky dobře.

Co ještě plánujete na sportovním poli v nejbližší době?
Ještě florbalové festivaly, o víkendech to budou soboty i neděle. Začne to vlastně v pátek večer, ráno budou hrát žáci a odpoledne muži a ženy a doplníme to nějakým programem.

Radek Heloňasport@olomouc.cz

Reklama

Dopravní zdravotnictví a.s. Poliklinika AGEL

Katalog firem » Zdravotnictví » Nemocnice, polikliniky a ambulance

Informační leták: SKM_C300i24041209150_24480.pdf

Den prevence melanomu
Poliklinika AGEL Olomouc
29.4.2024 od 10:00
2. patro - kožní ambulance