Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

A básně se stále píšou...

Kultura

7.6.2009

Autor: Bohumír Kolář

Občas se stává, že se do kulturního povědomí jakoby vtěsná v roli autora osobnost vnímaná ve zcela jiném kontextu. Stalo se tak i při prezentaci obsáhlého výboru z básnické tvorby Josefa Tillicha Z palety srdce, která se uskutečnila v Besedním sále Muzea umění Olomouc.

Muzeum praskalo ve švech a mnozí zvědaví i zvídaví se do komorního prostředí Besedního sálu prostě nevešli. To se nestává často. Navíc nešlo o zvědavce v běžném slova smyslu, ale o velké množství přátel, kteří doposud o básnických sklonech autora neměli tušení a cenili si jej především jako vysokoškolského pedagoga v oboru teoretická fyzika a mimo tuto profesní sféru jako psychohygienika a jógistu. Vydaný výbor Z palety srdce se stal prakticky přes noc hitem a Josef Tillich novou literární osobností Olomouce.

Prezentaci básnického svazku bylo možno vnímat jako přátelské setkání; proběhlo bez okázalostí a naplněno bylo lidskou vřelostí, aniž bylo opomenuto hodnotící slovo literární a umělecké, aniž by na něm kdokoli postrádal kulturnost a kultivovanost, aniž by nebyl dán náležitý prostor hudbě a zpěvu. Během večera na prkna, která znamenají svět, vystoupili básník a literární vědec František Valouch, malíř a ilustrátor Vít John, jenž vydaný výbor výtvarně pojednal, dále pak Rudolf Máhrla, herec a emeritní člen činohry Moravského divadla v roli citlivého interpreta a konečně hudební a pěvecké duo ve složení Roman Kubínek (houslista) a Jiří Štěpánek (kytarista), které skladbami z klasického repertoáru při přednesu veršů vystřídal letošní absolvent kroměřížské konzervatoře Ondřej Sedlák, vnuk šternberského překladatele a básníka Josefa Sedláka.
Závěrečnou programovou tečku za večerem svým bodrým a vtipným slovem "napsal" básník Josef Tillich. Podařilo se mu, co by dokázal málokdo: nic nezlehčil, život všem kolem sebe ulehčil. Účast na večeru se tak pro všechny stala duchovní koupelí v poetických lázních.

Bohumír Kolář

Reklama

Taneční skupina RYTMUS Olomouc

Katalog firem » Sport » Tanec, taneční školy

Taneční skupina Rytmus Olomouc patří k jedné z největších tanečních skupin v Olomouci a věnuje se tanečním stylům disco dance, contemporary (modern dance) a jazz dance. Vznikla roku 1986 a od...