Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 11 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

AFO představuje zrcadlový sci-fi plakát, se kterým
 si můžete udělat selfie. Festival vypukne v dubnu

Kultura

6.2.2016

Autor: roc jap

Zrcadlo, před nímž si můžete udělat vlastní selfie. Lesknoucí se metalický povrch mimozemského korábu. Ale také kus nefalšované vědecké práce. Festival AFO, který vypukne už v dubnu, představuje nový postmoderní grafický vizuál. Bude ladit s tématem festivalu, který se letos bude zabývat kontaktem s mimozemskou civilizací. A můžete si s ním pořídit i netradiční selfíčko.

"Programová skladba festivalu se letos významně dotkne kontaktu s mimozemskou civilizací, včetně legendární Oblasti 51, proto nám bylo jasné, že vizuál nesmí postrádat kosmické obrysy. Angažování grafika Radima Měsíce se od počátku jevilo jako naprosto přirozený krok v rámci progresu celého festivalu. Radim má popkulturní rozhled a na svůj věk mimořádný cit pro vrstevnatou mnohovýznamovou grafiku. Jeho práce posouvá vizuální identitu AFO zase o velký kus dál…,“ přibližuje práci grafického designéra, který se podílel například na vizuálech majálesů, mluvčí festivalu Ondřej Čížek.

"Vytvořil jsem koncept zrcadlového plakátu, který v sobě díky svému unikátnímu povrchu, odráží okolní prostředí. Každý poster tak svým způsobem reflektuje ducha místa Olomouce a festivalu. Na plakátu se nachází jen dvě barvy, dominantní číslovka 51 a na první pohled abstraktní kontury. Jedná se však o vrstevnice, které zachycují reálné dějiště festivalu, skutečnou oblast 51,“ popsal Radim Měsíc, pro něhož je vizuální identita vyváženou kombinací sci-fi, tvrdých dat a netradičního prolnutí daného média s prostředím, v němž se zrovna vyskytuje.

Plakát, který působí bezmála jako vybroušený ocelový plát, a díky světelným odrazům bylo velkým oříškem ho v profesionálním studiu nafotit, krom monumentální číslovky skutečně obsahuje vědecky stanovené vrstevnice. "Jedná se o reálná výšková data, která reflektují přesný povrch terénu centra Olomouce s Konviktem, jádrem festivalového dění. Evidentní je také významný orientační bod Michalského návrší nebo koryto řeky Moravy,“ vysvětluje vědecké pozadí vzniku plakátu Rostislav Nétek z Katedry geoinformatiky Přírodovědecké fakulty UP. Konkrétní data vzešla přímo z terénního výzkumu a měření, na nichž se podíleli jak pracovníci, tak studenti zmiňované katedry v posledních deseti letech. "Vzhledem k charakteru dat a zobrazovaného území, v němž nedochází k žádným změnám ve výškopise, lze tyto data považovat za zcela aktuální," dodává Nétek.

Plakáty jsou umístěny na různých místech v Olomouci. Od science centra přes muzeum, kavárnu až po kino Metropol. "Jakmile na některý z nich narazíte, neváhejte využít zrcadlového efektu a vyfotit se s ním. Svůj snímek pak pošlete na náš Facebook anebo na Instagramu označte hashtagem #AFO51," vyzval Ondřej Čížek.

Letošní AFO se uskuteční od 19. do 24. dubna.

roc jap

Reklama

Restaurace U Macků

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Klasická restaurace v blízkosti baziliky Navštívení Panny Marie a zoologické zahrady. Domácí česká kuchyně i speciality. Denní menu. Na čepu 5 druhů piva a točené nealkoholické pivo. N...