Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 10.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

AFO začne už v úterý, letos bude ve znamení kosmu

Kultura

11.4.2014

Autor: onar

Úctyhodný čtyřicátý devátý ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO) začne už v úterý a potrvá pět dnů. Svým hlavním programovým blokem Kosmos festival oslaví osmdesáté výročí narození geniálního amerického vědce, astronoma Carla Sagana, tvůrce kultovního populárně-naučného seriálu Cosmos, bude to ale oslava astronomie a kosmologie obecně. Festivalu se rovněž zúčastní Saganův prvorozený syn Dorion, který zavzpomíná na svého fenomenálního otce, představí se také jako autor knih na téma vědy jako fenoménu s potenciálem naučit lidstvo realističtějšímu náhledu na svět.

<
Kompletní program přehlídky najdete v našem Přehledu akcí »
Čtyři sta dvacet – přesně takovým počtem přihlášených snímků se může pochlubit letošní AFO, které ve svém finále tradičně rozdá i cenu za nejlepší český a zahraniční populárně-vědecký film. Zhruba desetina z celkového počtu filmů je přitom z české produkce. "Přihlášené snímky jsou tematicky velmi různorodé. Od sociálně laděných dokumentů, které se zabývají přistěhovalectvím a porušováním lidských práv, přes hraniční dokumenty o globálním oteplování, až po tzv. hard science dokumenty, které se zase věnují výzkumu temné hmoty či Higgsova bosonu," doplňuje hlavní dramaturgyně festivalu Jana Jedličková. Hlavním programovým blokem festivalu je Kosmos, jenž už samotným názvem odkazuje na kultovní třináctidílnou televizní sérii Cosmos: Cesta do neznáma z roku 1980, kterou psal a osobně uváděl Carl Sagan. "Je to naprosto unikátní osobnost. Dokázal velmi přívětivým a přitom tvrdým způsobem bojovat proti iracionalitě, pseudovědě a náboženství. Není pochyb o tom, že jeho schopnosti popularizovat vědu tak poeticky, a přitom racionálně se dosud, snad s výjimkou výtečného Briana Coxe, nikdo ani zdaleka nepřiblížil," tvrdí dramaturg festivalu Jakub Ráliš a dodává, že blokem Kosmos festival vzdává rovněž hold astronomii a kosmologii obecně. "Právě ty totiž největší měrou přispěly ke kompletnímu přehodnocení našeho chápání vesmíru a tím i nás samotných. Prokážeme, že astronomie a kosmologie jsou díky své vizuální a obsahové kráse, která zabírá na všechny generace, jakýmisi pionýry v popularizaci vědy," doplnil Ráliš.

Základem vizuální identity letošního Academia Filmu, za níž stojí opět pražské grafické studio ReDesign, je série neobyčejných snímků české fotografky Daniely Dostálkové, které zobrazují vysokoškolské studentky s experimentálními nástroji vědecké psychologie z konce 19. století. "Jde o provokativní genderový komentář ke stereotypnímu vnímání žen ve vědě, jenž ve své podstatě onen stereotyp jakkoliv neboří, ale právě naopak ho schválně nechává figurovat přímo ve středu pozornosti. Leitmotiv vizuálu - onen tázající se slogan Soft Science? - je ironickým dodatkem, který jako by vybízel k dalším otázkám typu: hodí se ženy pouze pro humanitní a společenské vědy? Jde o jejich přirozenou roli? Je to role, v níž je reálně vidíme anebo chceme vidět? Jsou soft sciences méně než ty hard? A jak moc jsou pro nás tyto škatulky důležité? To vše jsou otázky, s nimiž vizuální podoba 49. ročníku AFO polemizuje, a neváhá do své interpretační hry vtáhnout všechny své fanoušky i vědecké odbornice a odborníky," vysvětluje mluvčí festivalu Ondřej Čížek.

Cíl festivalu AFO je podle jeho tvůrců dlouhodobě stejný. "Vybízet své diváky k zamyšlení, kritickému čtení a autentické reakci. Letošní vizuál jsme proto nakonec pojali jako víceméně samostatnou programovou sekci - psychologie, na kterou se tu odkazuje, ve filmovém programu letošního ročníku nefiguruje. V ideálním případě se každý bude muset vypořádat s tím, co na plakátě vlastně on sám vidí. Blondýnu? Vzdělanou dívku, která se přesto nebere moc vážně? Osobu připravující se na dráhu v oboru, který neusiluje o nic menšího, než pochopit záhadu zvanou lidská mysl? Těch výkladů je spousta, důležité je ten svůj zformulovat, diskutovat o něm s ostatními a hlavně naslouchat i odlišným verzím,“ shrnuje ředitel festivalu Jakub Korda.

Festival se uskuteční v termínu od 15. do 20 dubna, vtupné na projekce je zdarma, je ale třeba se dopředu akreditovat na webových stránkách www.afo.cz.

onar

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip