Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 7.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nová výstava Aenigma láká na stovku děl inspirovaných antroposofií

Kultura

20.3.2015

Autor: Barbora Sísová

Malířství, sochařství, grafika, architektura, design, nábytek, knihy, oděvy, šperky i hračky – to všechno je k vidění od včerejšího dne v Muzeu moderního umění na výstavě Aenigma. Co více než stovku tvůrců z let 1911-2011 spojuje? Inspirovala je antroposofie, tedy duchovní nauka rakouského filozofa Rudolfa Steinera. Výstava, na níž se zápůjčkami podílejí instituce a sběratelé z Německa, Švýcarska, České republiky, Švédska, Polska a Ukrajiny, je celosvětově prvním pokusem o shrnutí stoleté historie antroposofického umění a jeho začlenění do dějin výtvarné kultury. A vy máte možnost být při tom. Výstava bude k vidění až do konce 26. července.

Výstava Aenigma s podnázvem sto let antroposofického umění přináší díla více než stovky tvůrců v průřezu sta let. Jediné, co mají společné, je inspirace dílem rakouského filozofa Rudolfa Steinera. Jeho dílo se stalo zdrojem inspirace pro celou řadu umělců a uměleckých oborů. "Antroposofie, kterou sám Steiner charakterizoval jako stezku poznání, jež vede ducha v člověku k duchu v kosmu, skýtá bohatství duchovních impulsů pro umělecké vnímání i pro uměleckou tvorbu," vysvětlil spoluautor koncepce výstavy s tím, že počátky antroposofického umění se pojí s rokem 1913, kdy ve švýcarském Dornachu, u rostoucího sídla Antroposofické společnosti zvaného Goetheanum, vznikla umělecká a reformní kolonie.

Zatímco sám Steiner byl jako umělec doceněn, inspirace jeho myšlenkami je dosud podle Vody zdokumentovaná pouze v souvislosti s takovými uměleckými veličinami, jako jsou Piet Mondrian a Vasilij Kandinskij nebo Joseph Beuys a Karel Malich. "Samotné antroposofické umění, tedy autorky a autoři, kteří se Steinerem přímo spolupracovali nebo jej následovali, stále na komplexní představení a odborné zpracování čekalo. A my jsme se vydali právě tímto směrem," přiblížil motivaci k uspořádání mezinárodního projektu Voda. Výstava sleduje vývoj antroposofického umění od švýcarských počátků až po současnost. Jeho různorodost se odráží již ve výčtu zastoupených uměleckých oborů a řemesel: malířství, sochařství, grafika, architektura, nábytek, design, oděvy, šperky, hračky, knihy. "Velkou část exponátů vystavíme vůbec poprvé. Jedná se hlavně o předměty zapůjčené významným německým sběratelem Reinholdem Fäthem," upozornil Voda.

Představit sto let antroposofického umění prostřednictvím ukázek z tvorby více než stovky tvůrců přitom není snadný úkol, protože díla jsou rozeseta po celé Evropě. "Exponáty dorazí z veřejných i soukromých sbírek z Dornachu, Berlína, Stockholmu, Varšavy, Prahy, Budapešti, ale také ukrajinského Lvova. Tento transport byl vzhledem k situaci na Ukrajině velmi náročný, ale nakonec vše dobře dopadlo," podotkla produkční výstavy Štěpánka Bieleszová.

Mezi více než stovkou vystavujících autorů je také hvězda prestižních výstavních síní, švédská teosofka a antroposofka Hilma af Klintová (1862–1944). "Její mistrovské abstraktní kompozice doslova otřásly dějinami abstrakce. V posledních letech se stala výtvarnou celebritou. Vystavovala v New Yorku, Paříži, Mnichově, Berlíně i na benátském Bienále," vyzdvihl význam švédské malířky s tím, že v Čechách bude její dílo k vidění teprve podruhé. Za zcela zásadní pro představu o dobovém kontextu pak ředitel olomouckého muzea Michal Soukup považuje zápůjčku z Muzea umění Moritzburg v německém Halle. "Kolegové nám zapůjčí dílo Alexeje von Jawlenského, průkopníka světové abstrakce," řekl a dodal, že s muzeem v Halle intenzivně jedná o termínu reprízy výstavy Aenigma. Zvláštní pozornost si zaslouží i náročná instalace v sále Trojlodí, která v historii Muzea umění Olomouc nemá obdobu.

Výstavu doplňuje bohatý doprovodný program, na jehož přípravě Muzeum umění spolupracuje i s Centrem ekologických aktivit města Olomouce Sluňákov. Součástí projektu přitom byla již v loňském roce premiéra inscenace opery Pád Antikrista v Moravském divadle Olomouc, jejíž autor, německo-židovský skladatel Viktor Ullmann byl antroposofickými ideami hluboce ovlivněn. "Moravské divadlo má v této souvislosti pro návštěvníky výstavy Aenigma jedinečnou nabídku. Po předložení u nás zakoupené vstupenky získají desetiprocentní slevu na vstupném na reprízy opery, která nedávno získala cenu na pražském Festivalu hudebního divadla Opera 2015," doplnil ředitel Soukup.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip