Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 6.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Aleš Škerle se vrací na místo činu

Rozhovory

23.6.2016

Autor: Radek Heloňa

Fotbalová Sigma odstartovala v pondělí přípravu na další sezonu. Kromě pěti hráčů z béčka se do týmu vrátili dva hráči z hostování, útočník Václav Vašíček a také bývalý kapitán Aleš Škerle, který působil rok a půl v Bohemians 1905. Trenér Václav Jílek si od zkušeného stopera slibuje kromě výkonů na hřišti i přínos v kabině. Rodák z Třebíče Aleš Škerle, který na Andrově stadionu působí od dorosteneckých let, věří, že pomůže Sigmě k návratu zpět.

Aleš Škerle na prvním tréninku po návratu do SK Sigma Olomouc. Aleš Škerle na prvním tréninku po návratu do SK Sigma Olomouc. Foto: www.sigmafotbal.cz

Aleši, co říci k vašemu návratu na Sigmu?
Absolvoval jsem první trénink, uvidíme, jak to bude, jestli v průběhu přípravy nebudu muset odejít jako loni po jednom z prvních tréninků. Já se každopádně do Sigmy vracím rád. Smlouvu mám do konce roku.

Je to návrat ale do nižší soutěže, neberete to trochu jako krok zpět?
Já mám v Sigmě platnou smlouvu, sestupy holt k fotbalu patří, budu chtít mančaftu co nejvíce pomoci k návratu zpět do první ligy.

Nevyhlížíte laso z první ligy?
Byl jsem rok a půl bez rodiny v Praze, takže určitě něco sám nehledám, jsem rád, že jsem zpátky v Olomouci.

Jaké to bylo v Bohemce?
Pro mě takový odpočinkový rok a půl, určitě na to budu velmi rád vzpomínat.

Na jaře jste nebyl v základu trenéra Pivarníka. Čekal jste, že si v Bohemce zahrajete více?
Já jsem hrál ten rok v základu, letos jsem byl na začátku roku na operaci s kolenem, ale do jara jsem byl připraven, první zápas v Olomouci jsem kvůli dohodě klubů nemohl hrát, kluci to nastartovali a už nebyl důvod vzadu sestavu měnit, tak to ve fotbale chodí. Čekal jsem na šanci, kdyby se někdo vykartoval nebo zranil. Ale za rok jsem odehrál 25 utkání, takže ta vytíženost byla pro mě dostatečná.

Jak se dá srovnat prostředí v Bohemce a v Sigmě?
Je tam rozdíl třeba v zázemí, které není v Ďolíčku na tak dobré úrovni jako v Olomouci, ale tam to zase vynahrazují ti lidi, kteří tam fotbal dělají. Je tam přátelštější, klidná atmosféra. Hráči si tam váži toho, že tam můžou hrát, fanoušci se k tomu klubu i díky historii chovají jinak. Vše dohromady působí domáčtějším dojmem.

Mládí a zkušenost. Lukáš Buchvaldek vlevo vedle matadora a navrátilce Aleše Škerleho. Přístup k fotbalu, bojovnost, nasazení v tréninku, to může bývalý kapitán Sigmy mladíkům na startu kariéry určitě předat. Mládí a zkušenost. Lukáš Buchvaldek vlevo vedle matadora a navrátilce Aleše Škerleho. Přístup k fotbalu, bojovnost, nasazení v tréninku, to může bývalý kapitán Sigmy mladíkům na startu kariéry určitě předat. Foto: www.sigmafotbal.cz

Budete se snažit nějak přetlumočit hráčům v Sigmě to, aby si vážili toho, že se můžou živit fotbalem a mají k tomu dobré podmínky?
Ano, to je jedna věc, ale pokud si to hráč sám nevyzkouší, těžko to nějak předám nebo vysvětlím. Osobní zkušenost dá mnohem více.

Trenér Jílek od vás čeká kromě zkušeností na trávníků také působení v kabině, jak se toho zhostíte?
Patří to k tomu, věk a odehrané zápasy mě k tomu asi předurčují, určitě se klukům budu snažit pomoci na hřišti i v kabině.

Jak těžké bude postoupit? Kádr oproti loňsku oslabil...
Návrat zpět bude určitě složitější než v té předloňské sezoně. Na druhou stranu jsou tady mladí kluci, kteří jsou hladoví a budou chtít ukázat, že mají na první ligu, mají na to ji vykopat. Teď jde o to, abychom to dokázali nejen slovy v kabině, ale odvedlo se to také na tom hřišti.

Jedním z aspektů letošního sestupu Sigmy z ligy byla absence osobností a hráčů, kteří by se na hřišti více o výsledek porvali. Budete v tomto ohledu třeba ochotný zvýšit hlas v kabině, aby ta bojovnost přišla?
Jsem na to připraven.

Jak jste sledoval boj Sigmy o záchranu?
Sledoval jsem to hodně, protože jsem nevěděl, kde budu působit a Sigma pro mě byla a je srdcová záležitost, nebylo mi jedno, že spadne.

V Sigmě jsou nyní dva talentovaní stopeři Radakovič se Štěrbou, znáte je?
S Honzou Štěrbou jsem hrál několikrát za béčko a Uroše jsem měl možnost sledovat v lize, myslím si, že jsou oba perspektivní a oba si nechají něco i poradit.


Václav Jílek o Aleši Škerlem

Slibuju si od Aleše přínos do kabiny, určitou míru vůdcovství, vedoucího elementu, který tam v kabině trochu chyběl. Je tam Miloš Buchta, Michal Vepřek a nyní Aleš, ti jako starší hráči tým zastřeší, protože mladých máme v mužstvu hodně. Věřím, že Aleš slovo v kabině mít bude, on bude do dění aktivně vstupovat a budeme společně na jedné lodi. Cíl postoupit zpátky do ligy tak i díky tomu zvládneme splnit.

Radek Heloňasport@olomouc.cz

Reklama

Redakce OLOMOUC.CZ

Katalog firem » Služby » Internetové portály

Komerční informační portál pro město Olomouc a Olomoucký kraj.