Reklama

Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác, venku je 11.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Arcidiecézní muzeum má nejstarší zvon

Kultura

29.5.2007

Autor: Jan Procházka

Patrně nejstarší zvon v republice je od úterka k vidění ve sklepení Arcidiecézního muzea. Byl odlit na přelomu 13. a 14. století a pochází z Ostravy-Zábřeha.

„Zvon dosud považovaný za nejstarší, z roku 1286 v muzeu v Chebu, totiž není domácího původu a byl pro muzeum zakoupen v obchodu se starožitnostmi v Itálii. Zábřežský zvon z přelomu 13. a 14. století má zcela unikátní plastickou výzdobu, jejíž součástí je i otisk pečetního typáře a gotický štít s českým dvouocasým lvem. Jedná se o historicky i typologicky mimořádnou středověkou kovolijeckou památku, výrazně přesahující obvyklý regionální význam památek tohoto řemesla,“ řekl historik umění Leoš Mlčák.

Audio

Srdce zvonu se nedochovalo. Jak asi mohl znít vyzkoušel historik Mlčák
pomocí dřevěného špalíčku:

Stáhněte si Flash Player pro přehrátí tohoto záznamu.

Zvon je bohatě zdoben hlavami řeholníků, což by mohlo svědčit o tom, že byl ulit pro nějaký klášter. Bez zajímavosti ani není jeho chemické složení. Obsahuje totiž značnou příměs stříbra, která se do zvonů přidávala jednak kvůli pověrčivosti, často také kvůli mylné představě, že stříbro vylepšuje akustické vlastnosti.

Zvon není veliký, přesto váží celých 226 kilogramů a na podstavec musel být vyzdvihnut za pomoci kladky a několika silných mužů.

„Srdce zvonu se bohužel nedochovalo, proto jsme zvolili umístění na podstavec,“ uvedl dále Mlčák. Návštěvníci si aspoň budou moci tento skvost prohlédnout skutečně zblízka a třeba si i poklepáním zkusit, jaký má zvuk.

Novinka je vystavena v Menším sklepení, v expozici románských a raně gotických artefaktů.

Jan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip