Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 12 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Arcidiecézní muzeum vystavuje perly z depozitářů strahovského kláštera

Kultura

5.12.2014

Autor: jap

Strahovský klášter, který se už po staletí zabývá sbíráním uměleckých předmětů, provětral své depozitáře. Výstavu, na níž jsou mnohé exponáty k vidění vůbec poprvé, ale překvapivě nehostí hlavní město, ale olomoucké Arcidiecézní muzeum. Podívat se na poklady ze sbírek můžete až do konce dubna.

Strahovský klášter premonstrátů vlastní jednu z nejvýznamnějších církevních kolekcí umění v Česku. S Olomoucí má přitom pevné pouto, byl to právě olomoucký biskup Zdík, který ho v roce 1143 založil. “Sbírání uměleckých předmětů se mniši věnovali prakticky od vzniku kláštera. Sbírky jsou proto opravdu obrovské,” přiblížila kurátorka výstavy Helena Zápalková. Olomoucký divák přitom uvidí předměty, které zatím zůstávaly skryté v depozitářích. “Dlouho jsem přemýšleli, co vlastně v Olomouci vystavit. Část sbírek je totiž k vidění přímo v prostorách kláštera. Oslovili jsme celou řadu kolegů z různých oborů a nakonec jsme vybrali předměty z depozitářů, z nichž naprostá většina je vystavena vůbec poprvé,” přiblížil autor koncepce výstavy Libor Štrunc.

Výstava Speculum Mundi by měla podle Zápalkové divákům předvést skladbu a charakter klášterních sbírek, které ukazují na šíři a hloubku zájmů premonstrátů o vědy a umění. “Věříme, že exkluzivní výběr ze strahovských kolekcí umění, literatury, hudby i kuriozit, poslouží návštěvníkům jako speculum mundi, tedy zrcadlo světa, nejen k potěše oka i ducha, ale také jako klíč k poznání i pochopení světa,” uzavřela kurátorka.

Výstava, kterou doprovází katalog, na jehož textech se podílela řada odborníků, potrvá do 26. dubna příštího roku.

jap

Reklama

AUDIOWORKS

Katalog firem » Obchod » Hudební nástroje, aparatury a příslušenství

Prodej hudebních nástrojů, kytarové a baskytarové aparáty a komba, kytary, baskytary, bicí nástroje, etnické hudební nástroje, perkuse, PA systémy, osvětlovací technika, klávesy, dechy, perk...