Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 8.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Arcidiecézní muzeum vystavuje unikátní Křivákovu Pietu, mistrovskou sochu z konce čtrnáctého století

Kultura

23.4.2015

Autor: Jan Procházka

Křivákova Pieta. Zřejmě nejkvalitnější dochovaná socha vzniklá na našem území v období gotiky. Tento skvost, který prošel mnohaletým procesem restaurování, mohou zájemci až do října spatřit na vlastní oči. Arcidiecézní muzeum ho vystavuje v kapli svatého Jana Křtitele v katedrále svatého Václava.

Devět let trvaly práce na restaurování takzvané Křivákovy Piety. Renomovaný odborník Radomír Surma přitom podnikl doslova vědeckou cestu do historie. “Zjistili jsme mnoho věcí. Například to, že socha vznikla v Praze. Je totiž vyrobena z opuku, který se těžil v lomu mezi Strahovem a Bílou horou. Tento materiál přitom musí být zpracován poměrně brzy po vytěžení, jinak ztrácí své vlastnosti,” vysvětlila kurátorka Jana Hrbáčová. Díky tomuto zjištění byla následně odhalena i dílna, kde socha vznikla. “Zjistili jsme, že pochází z prestižní pražské dílny, která dělala opukové sochy i pro zahraniční zákazníky. Důkazem je Pieta z hornobavorského kláštera Seein, ta prokazatelně pochází z téže dílny,” poznamenala Hrbáčová, podle které vznikla socha v devadesátých letech čtrnáctého století a svým precizním zpracováním patří k tomu nejlepšímu, co v té době na našem území vzniklo.

Socha je významná i proto, že se dochovala její původní barevnost. Přispěl k tomu velkou měrou i restaurátor Surma. “Marie měla barevný plášť, ten byl považován za původní. Já jsem ale pod touto vrstvou objevil překvapivě ještě jednu, tu skutečně původní. Bílou. Paradoxně díky neodbornému zacházení v minulosti a nanášení nových vrstev se zachovala ve velmi dobrém stavu ta úplně původní. Navíc se podařilo zachovat i plátkové zlato na vlasech Marie a azurit na rubu jejího pláště,” prozradil Surma.
Zrestaurovaná socha bude v kapli k vidění od dnešního dne až do začátku října.

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip