Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 12 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

ArtUm Centrum v Sokolské představuje nabitý program: přivítá basáka od Lou Reeda i Michala Prokopa

Kultura

17.3.2015

Autor: Jan Procházka

V Sokolské ulici začala fungovat nová kulturní scéna. ArtUm centrum po slavnostním otevření vytáhlo stavidla naplno a chystá jednu akci za druhou. Už koncem března tu vystoupí trio Prokop - Andršt - Hrubý, chystá se i undergroundový či filmový festival, folková soutěž a chybět nebude ani swingová tančírna s živou muzikou.

Zobrazit program ArtUm centra v našem Přehledu akcí »
Velký sál a foyer s příjemnou kavárno-hospůdkou, kam se přenesla pohodová atmosféra z oblíbené kavárny Déjàvu, donedávna sídlící v Masných krámech. To je ArtUm centrum v Sokolské ulici. Otevřeno je zatím jen pár dnů, ale - řečeno terminologií populárně-zoologickou - má se čile k světu a roste jako z vody. “Slavnostního otevření se zúčastnilo opravdu hodně lidí včetně vrcholných představitelů města. Zatím jsou ještě před námi drobné stavební úpravy v sálu, ale to už zvládneme za pochodu. Náš program se rozbíhá a rozhodně není určen jen pro nějakou úzkou cílovou skupinu,” líčí Jiří Nebenführ, dnes už bývalý člen činohry Moravského divadla, nově hrdý provozovatel centra. A při pohledu do programu spokojeně pokyvuje hlavou, protože akcí rozhodně není málo. “Už zítra tu budeme mít primátora Antonína Staňka, který se zúčastní talk show Křeslo pro primátora. Začátek je v sedm večer, hned poté startuje swingová tančírna. hrát bude živá hudba v podání Live Music Superheroes a tanečníkům budou k dispozici zkušení lektoři, takže si zájemci mohou nejen zatančit, ale také se něco přiučit,” prozrazuje Nebenführ. Od pátku do soboty se bude v ArtUm vítat jaro. “Začnou Chernobyl Generation se svými hosty Franci’s Drake, v sobotu přijedou Fkletzi z Brna a Darren Eve ze Šumperku. Porce hudby, která nás čeká bude nadmíru příjemná a myslíme si, že jaro bude přivítáno z otevřenou náručí pro všechny,” láká Nebenführ. Velká akce se chystá i na neděli, kdy se svou kapelou dorazí baskytarista Fernando Saunders. “Ten hrával například s Lou Reedem a dalšími hvězdami. Bude to určitě mimořádný zážitek,” domnívá se Nebenführ. Velkou akci chystá ArtUm na 26. března, kdy přijede trio Prokop - Andršt - Hrubý. “Tyhle pány asi není třeba představovat. Zazní nejen slavné hity jako třeba Kolej Yesterday, ale také novější písně z dlouholeté spolupráce těchto osobností,” slibuje Nebenführ.

Na 28. března se chystá vystoupení skupiny GeorgeTown Project, hrající nejen starý a poctivý český bigbít. Chystá se i velké jazzové jamování. “Muzikanti z celé Moravy si k nám přijedou zahrát v rámci akce na podporu boje proti HIV. Jazzu chceme dát v našem programu do budoucna velký prostor,” zmiňuje Nebenführ a dodává, že pozornost chce při chystání programu věnovat i folku a country. “Od té doby, co skončil festival Zahrada, se těmto žánrům v regionu žádný pořadatel systematicky nevěnuje a to je škoda. Na konci dubna proto chystáme soutěž Hanácké folkoš. Probíhat bude až do ledna. Vítězové si kromě věcných cen budou moci zahrát na velkých tuzemských festivalech,” naznačuje Nebenführ podobu dalšího z chystaných projektů. Z úplně jiného ranku pak bude malý festiválek Underground jak Brno, který se chystá na 18. dubna. “Pozvali jsme šest kapel reprezentujících svéráznou brněnskou nezávislou scénu. To bude opravdu pořádný večírek,” těší se Nebenführ.
A promítat se budou i pohyblivé obrázky, na 2. dubna se chystá festival svobodných filmů.

ArtUm centrum najdete v Sokolské ulici v čísle sedm.

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip