Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 8.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Restaurace Atmosphere: Šéfkuchař Tomáš Levý láká na prvotřídní gastronomii, Garden Food Festival i žhavé novinky

Tipy a názory

28.4.2016

Autor: Zuzana Doleželová

Moderní restaurace Atmosphere v Galerii Šantovka je známá prvotřídní gastronomií a přívětivým prostředím. Pochutnáte si tu na pokrmech z poctivých českých surovin, při jejichž přípravě zohledňují kuchaři tradice a zároveň jim dodávají špetku aktuálních trendů a francouzského nádechu. O novém menu, plánech do budoucna i blížícím se Garden Food Festivalu jsme si povídali s šéfkuchařem Tomášem Levým.

Šéfkuchař Tomáš Levý láká na prvotřídní gastronomii, Garden Food Festival i žhavé novinky Šéfkuchař Tomáš Levý láká na prvotřídní gastronomii, Garden Food Festival i žhavé novinky

Restaurace Atmosphere se od začátku ledna pyšní novým šéfkuchařem Tomášem Levým. Ten se narodil ve Vrchlabí v Krkonoších a posledních jedenáct let žil v Praze. Má za sebou řadu zkušeností, pracoval mimo jiné ve vyhlášených podnicích, jakými jsou Kampapark nebo Café Fara, stál u zrodu La Degustation - držitele michelinské hvězdy. Během svého působení v prvotřídních restauracích měl tu čest stát po boku nejlepších kuchařů, kteří v současné době udávají gastronomické trendy v České republice. Má dvě děti a gastronomii považuje za své třetí dítě. "Zasvětil jsem jí celý život a momentálně to je něco, co mě naplňuje ze všeho nejvíc," říká s úsměvem na rtech Tomáš Levý.

Inspiraci čerpá Tomáš Levý z celého světa. Dlouhodobě sleduje konkurenci, všímá si trendů u nejlepších kuchařů a přehled má i o práci svých kolegů. A protože je hrdý Čech, jak o sobě rád říká, snaží se využívat především české suroviny a drží se našich tradic. A právě z těch vychází menu, na němž si můžete pochutnat v Atmosphere. "Z drtivé většiny se snažíme využívat dodavatele z naší republiky, především farmáře. Menu totiž zohledňuje české tradice a postupy, leckdy pochopitelně v obměněné, moderní podobě. Nenajdete u nás žádné výstřelky, používáme čistě suroviny charakteristické pro naši zemi. Samozřejmě využíváme i lokální suroviny, které jsou typické pro Hanou," popisuje šéfkuchař. A jestli něco považuje za svou specialitu, pak je to rudimovské jehněčí. "To bych nazval takovým mým signature dish - je to variace z jehněčího, které máme z farmy Rudimov nedaleko od Luhačovic. Z jehňátka se snažíme vytěžit maximum, takže součástí pokrmu je jak ledvinka, tak jazyk, z masa připravujeme i malou klobásku. To bych jednoznačně našim hostům doporučil," láká na slivovicí provoněnou specialitu podniku.

Tomáš Levý prozradil, že momentálně jej velmi baví kombinace s olomouckým tvarůžkem, který se neotřele a přitom s notnou dávkou citu snaží vkomponovávat do menu. A vedle typicky hanáckého pokrmu nedokáže odolat ani zelenině, s níž při přípravě menu rád experimentuje.

Variace z křepelky, dýně, stročky, omáčka z ryzlinku Variace z křepelky, dýně, stročky, omáčka z ryzlinku Foto: Restaurace Atmosphere
Tarhoňa, řepa, kapusta, zeleninové glazé Tarhoňa, řepa, kapusta, zeleninové glazé Foto: Restaurace Atmosphere
Zauzená srnčí svíčková, rakytník a presovaná jablka Zauzená srnčí svíčková, rakytník a presovaná jablka Foto: Restaurace Atmosphere
Jehněčí kýta, ledvinky, jazyk, tuřínová kroketa, omáčka ze slivovice Jehněčí kýta, ledvinky, jazyk, tuřínová kroketa, omáčka ze slivovice Foto: Restaurace Atmosphere

V současné době je pro celý tým Tomáše Levého velkou výzvou další ročník Garden Food Festivalu, který se v Olomouci uskuteční už 14. a 15. května. "Na něj se s celým týmem opravdu moc těšíme a intenzivně se již připravujeme. Mohu prozradit, že budeme mít společně s restaurací Lobster celkem tři stánky. My si chystáme jídla známá z našeho menu. Lidé se tak mohou těšit na krk z černého prasete, budeme tam připravovat též sivena, kterým se chlubíme. Pokrmy zkrátka budou charakteristické pro naše menu - nabídka bude hodně podobná tomu, co si dáte, když přijdete k nám do restaurace. Rozhodně se u nás zastavte," zve na gastronomický festival šéfkuchař Atmosphere.

Šéfkuchař Tomáš Levý před svým královstvím. Na otevřenou kuchyň se vám jen tak někde pohled nenaskytne... Šéfkuchař Tomáš Levý před svým královstvím. Na otevřenou kuchyň se vám jen tak někde pohled nenaskytne...

Vedle stánku restaurací Lobster a Atmosphere najdete na Garden Food Festivalu také Lobster bistro, kde si budete moci vychutnat delikatesy typické právě pro koncept bistra. "Je to takové naše miminko, které se na festivalu veřejnosti představí a pak jej lidi budou moci navštívit jako náš třetí koncept v Galerii Šantovka," nastiňuje Tomáš Levý a prozrazuje, že momentálně jeho tým ve spolupráci s francouzským cukrářem Anaelem Pomou připravuje asi 1500 kusů nanuků určených pro Garden Food Festival. "A budeme vidět i na stagi. Kolega Jarda Klár tam bude mít souboj se Zdeňkem Pohlreichem, to si nenechte ujít," láká na akci Levý. Že věnují Garden Food Festivalu v restauraci Atmosphere opravdu maximum, dokládá skutečnost, že po dobu festivalu bude restaurace uzavřena.

Restaurace Atmosphere najdete v Galerii Šantovka. Jednoduše se k ní dostanete z horního parkoviště obchodního domu. Restaurace Atmosphere najdete v Galerii Šantovka. Jednoduše se k ní dostanete z horního parkoviště obchodního domu.

Tomáš Levý rád pracuje s lidmi. Kontakt s hosty je pro něj stejně důležitý jako to, že z restaurace odejdou spokojení. "V souvislosti s tím, že chceme být lidem více otevření a být jim blíže, se hosté Atmosphere dočkají určitých novinek. Chystáme změny v designu, rádi bychom restauraci omladili, také připravujeme malou změnu v know-how a v nabízeném menu," nastiňuje šéfkuchař a dodává, že ke zmíněným změnám s určitostí dojde do léta. "Ale až po Garden Food Festivalu, ten je pro nás nyní naprostou prioritou," prozrazuje Tomáš Levý na závěr.

Autor článkuZuzana Doleželovádolezelova@nejlepsi-adresa.cz

Zuzana Doleželová