Reklama

Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav, venku je 10 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Atypické hrátky s papírem. Výtvarník Petr Papica vystavuje v Galerii Zet

Kultura

4.10.2011

Autor: Kamila Kotková

S tím, jak se dají využít staré noviny k netradiční umělecké tvorbě, nyní návštěvníky seznamuje nová výstava Petra Papici v mladé velkobystřické Galerii Zet. Expozice s názvem Recyklované dny prezentuje autorovu současnou tvorbu, která se zaměřuje na práci s papírem. Hravá výstava potrvá až do dvacátého listopadu.

Jednačtyřicetiletý výtvarník Petr Papica je v současnosti učitelem českého jazyka a výtvarné výchovy na Gymnáziu Šternberk. Jeho prvními díly byly klasické obrazy, většinou krajiny a portréty, převážně velmi expresivní a velmi barevné. Postupně začal tvořit prostorové věci a barvy začalo ubývat. Zabýval se hlavně keramikou. Později se dostal k práci s papírem. "Změna nastala, když se nám narodily děti. Když jsem doma maloval, vadilo mi, že malování musím neustále přerušovat. Navíc děti braly barvičky a hrozilo, že je olíznou. Práce s papírem je tedy pro mě jednodušší a pro děti bezpečnější," směje se Papica.

Inspiraci nachází umělec v obyčejných věcech, které ho obklopují. Významnými podněty se mu staly i hry, které hrává se svými dětmi. Na výstavě najdete obrazy, které připomínají hry Člověče, nezlob se, piškvorky, puzzle nebo domino.

Autor pro svou současnou tvorbu používá noviny, které rozemílá na kašovitou hmotu a vytváří z ní podklad. Na ten potom skládá mozaiku z rozstříhaných novin, svých dřívějších kreseb nebo dokonce fotografií, například od Jindřicha Štreita, jehož výstavou byla Galerie Zet ve Velké Bystřici před rokem otevřena. Papica se však neomezuje pouze na plochu, ale vytváří i trojrozměrné kompozice, když na podklad obrazu umístí předměty, které potom papírovou hmotou obaluje. Výběr kvalitních novin je však podle něj velmi omezen. "Dnes se většina novin vyrábí z umělých vláken, s těmi já pracovat nemohu. Ideální bylo Rudé právo v tom velkém formátu, které bylo měkké a šlo dobře namáčet. Teď sehnat dobré noviny je kumšt. Asi nejlepší je Mladá fronta, ale nesmí mít moc barevných stran, protože by to pak bylo vidět na podkladu," popsal "úskalí" své tvorby s nadsázkou Papica.

Výstavu si v útulných prostorech bystřické galerie můžete prohlížet až do dvacátého listopadu. Ani ne rok starou Galerii Zet najdete na Zámeckém náměstí. Pro návštěvníky má otevřeno každou sobotu a neděli od 14 do 18 hodin.

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941