Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 5.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Radnice chystá na Svatém Kopečku během velikonočních svátků rozsáhlá dopravní opatření

Zprávy z regionu

18.3.2008

Autor: Jan Procházka

Automobilem se na Sv. Kopeček dostanete o víkendu jen s notnou dávkou trpělivosti. Kvůli stavebním pracem souvisejícím s opravou kanalizace je totiž rozkopána prakticky celá trasa od droždínské zatáčky až k zoologické zahradě. Olomoucká radnice připravila pro velikonoční svátky celou řadu dopravních opatření.

Svatý Kopeček je oblíbeným výletním místem nejen kvůli zoologické zahradě, ale především kvůli síti lesních cest, které jsou snadno přístupné a rovný terén nabízí přímo ideální procházku v přírodě. "O Velikonocích očekáváme zvýšený nápor, řada lidí totiž bude směřovat do lesa, do Zoo i do baziliky," uvedl náměstek primátora Svatopluk Ščudlík. Radnice proto přijala celou řadu opatření. Stavební práce budou během svátků přerušeny a znovuotevřeno bude parkoviště u Zoo. To však má přibližnou kapacitu jen sto míst. Řidiči poté mohou využít i maleé parkoviště u radíkovské křižovatky. Tam je kapacita zhruba padesát míst. "Jakmile budou tato parkoviště zaplněna, přestanou policisté osobní automobily na Kopeček pouštět a budou je odklánět do Samotišek, kde pro tyto účely bude vyhrazeno dalších sto míst. Zbytek cesty však budou návštěvníci muset ujít pěšky nebo využít hromadné dopravy. "Pokud dojde k tomu, že by autobusy situaci nezvládaly, má Dopravní podnik připraven v záloze posilový spoj, který by kyvadlově jezdil od kruhového objezdu k Zoo a zpět.

Zájezdové autobusy budou policisté odklánět na objízdnou trasu přes Velkou Bystřici a Lošov. Podle Ščudlíka je objížďka dlouhá asi deset kilometrů a trvá přibližně deset minut. "Využít by jí měli i řidiči osobních aut, přijíždějící od Lipníka," doplnil.

Lidé by podle radnice něj měli raději zvážit, zda se vůbec o velikonočních svátcích hodlají na Svatý Kopeček vydat a případně k této cestě raději využít hromadnou dopravu. Od soboty se mohou navíc svézt i autobusovou linku 111, kterou obnoví Dopravní podnik. Ta jede po trase Foerstrova - Povel - Hlavní nádraží - Sv. Kopeček a je podstatně rychlejší než standartní "jedenáctka". Její jízdní řád je k dispozici zde. Na linku bude nasazen krátký vůz a ve dnech pracovního klidu bude garantován nízkopodlažní autobus. Od Tržnice bude v pravidelných intervalech vyjíždět i tzv. "Cyklobus", který lze využít i bez bicyklu. Jeho jízdní řád naleznete zde.

Podle tiskového mluvčího magistrátu Ivana Rašťáka by podobná situace mohla nastat i během květnových svátků, tou dobou už však dopravní situace na Svatém Kopečku bude podstatně lepší.

Jan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Reklama

STK EURO-PROFICAR s.r.o

Katalog firem » Auto - moto » STK a emise

Poskytované služby: * technické prohlídky, evidenční kontroly motocyklů, osobních a nákladních vozidel do 3,5 t a jejich přívěsů * technické kontroly motocyklů, přívěsů, osobn...