Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 10.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Beerfest v pátek přitvrdil a rozvlnil se v rytmu AC/DC. Dnes ho uzavře Richard Müller

Zprávy z regionu

2.6.2012

Autor: Jan Procházka

Pořádná porce tvrdé muziky i popík. A taky malá vzpomínka na blátivé Lazce. Beerfest včera nabídl kapely No Name, Desmod nebo výborný ostrovní AC/DC revival Hells Bells. A taky několik studených sprch. Dnes jde olomoucký svátek piva do finále. Poslední den bude nejdelší: kromě vystoupení Richarda Müllera nebo kapely Iné Kafe se bude hrát i divadlo: svou Dívčí válku přiveze František Ringo Čech.

Každý den Beerfestu je jiný. Letošní ročník to znovu potvrzuje. Zatímco ve čtvrtek do areálu Korunní pevnůstky vyrazili hlavně studenti, pátek patřil spíše staršímu publiku. Počasí opět chytilo aprílové nálady: návštěvníky několikrát pokropil silný liják. A zejména dámy zkušeně vylovily z hloubi botníků gumáky, které se před dvěma roky ještě na Lazcích staly hitem sezony. K tehdejší apokalypse má ale Korunní pevnůstka daleko, nejhorší kaluže pořadatelé ihned zasypávali štěrkem a sluníčko pak zmoklé pivaře zase vysušilo.

Na hlavní scéně se nejprve představila rock'n'rollová parta Doctor P.P. Areál se začal plnit a pivní bečky vyprazdňovat. Program na druhé scéně pak otevřely hity jako Pražákům je hej nebo Tatrman v podání olomouckého souboru Pražský výběr Tribute. Nechyběl ani nezbytný maskot - stařec Ropotámo. Na hlavní scéně se mezitím nachystali slovenští No Name. Nakonec ale museli zvučit dvakrát - zákeřný zvukařský šotek totiž zresetoval nastavení mixážního pultu. Publikum jim odpustilo hned po úvodní skladbě. Skupina zaplněné pevnůstce zahrála většinu pecek známých ze všech tuzemských rádií. Na druhé scéně se následně značně přitvrdilo, když nastoupili němečtí pankáči Green.Frog.Feet. Zatímco mladší uvítali první dnešní možnost pořádně si zaskákat, mírumilovnější publikum vzalo útokem pivní stánky a nenechalo se spláchnout ani dalším lijákem. Na hlavní scéně se zatím nachystal další zahraniční host, slovenská skupina Desmod. Ta nasadila opět trochu mírnější notu a před pódiem to opět praskalo ve švech. Rozparáděné publikum se pak přesunulo před druhou scénu, kde rozbil svůj cirkus Walda Gang. Hity od táboráku v poctivém rockovém hávu rozpálily pivaře téměř do ruda. Notovat si totiž mohl každý. A rozdíly mezi hlavní a vedlejší scénou se setřely.

Hlavní hvězda večera musela na své cestě do Olomouce zdolat kanál La Manche i komplikace na dálnici D1. Hells Bells platí za jeden z nejuznávanějších revivalů australských AC/DC. Že bude co poslouchat dokázali už na rekordně krátké zvukové zkoušce. Olomoucké publikum si získali okamžitě. Hit střídal hit a energie z muzikantů přímo tryskala. Autentičnost zážitku potvrdil i jeden ze znalců František Halouzka: "Zažil jsem AC/DC naživo několikrát a tohle bylo určitě srovnatelné. A byli jsme mnohem blíž než v O2 areně," usmíval se spokojený fanda, který kapelu poslouchá ještě od dob hluboké totality, kdy mu desky vozili kamarádi ze vzácných zahraničních cest.

Letošní Beerfest dnes otevře své brány naposledy. Už v deset hodin začne tradiční sběratelskou burzou, v pravé poledne zahraje Jaroslav Samson Lenk. O hodinu později přijde na řadu divadlo: legendární Dívčí válku tu se svým souborem sehraje František Ringo Čech. Na pódiu se představí i slovenští punkeři Iné Kafe a ještě jednou zahrají i Hells Bells, tentokrát však zabrousí do novější tvorby AC/DC. Megatečku za festivalem udělá Richard Müller. Sledujte náš beerfestový speciál.

Jan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Reklama

Realitní makléřka Gabriela Harnachová

Katalog firem » Služby » Realitní kanceláře

Hledám pro své klienty nemovitosti k prodeji a pronájmu v olomouckém kraji. Na adrese Wellnerova 1, jsem k dispozici kdykoliv po domluvě. Zabývám se realitami a řešení nabízím i v oblasti f...