Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Betlémské světlo dorazí do Olomouce už tuto sobotu

Zprávy z regionu

18.12.2014

Autor: barsi

Betlémské světlo, symbol míru a naděje, připutuje do Olomouce v sobotu 20. prosince, v neděli jej pak při slavnostní bohoslužbě předá arcibiskup Jan Graubner spolu s vánočním poselstvím osobnostem veřejného života. Lidé si pro plamínek z Betléma mohou přijít do některého z olomouckých kostelů nebo ke sloupu Nejsvětější Trojice, kde jej budou na Štědrý den rozdávat olomoučtí skauti.

Betlémské světlo do České republiky dorazí letos již po šestadvacáté. Tradičně putuje z Vídně, kde jej převzaly skautské delegace z celé Evropy při ekumenické bohoslužbě 13. prosince od rakouských skautů. Do Olomouce přivezou Betlémské světlo brněnští skauti, v sobotu a v 8:51 jej na hlavním vlakovém nádraží předají skautům z 8. střediska Vládi Tylšara, kteří zajistí jeho rozvoz do dalších obcí na tratích Olomouc - Šternberk - Uničov - Šumperk (9:37-10:59), Šumperk - Zábřeh na Moravě - Červenka - Olomouc (12:30-13.27), Olomouc -Horka nad Moravou - Senice na Hané (10:31-11:04), Senice na Hané - Kostelec na Hané - Prostějov (13:06-13:47) a Prostějov-Vrbátky-Olomouc (14:00-14: 27).

Během sobotního dopoledne bude také probíhat roznos Betlémského světla po olomouckých kostelích a klášterech. Na sobotní rozvoz navazuje tradiční předávání Betlémského světla osobnostem veřejného života. V neděli 21. prosince skauti přinesou Betlémské světlo do olomoucké katedrály sv. Václava, kde jej při slavnostní mši svaté v 10:00 předají arcibiskupu Janu Graubnerovi, od nějž ho spolu s vánočním poselstvím přijmou představitelé veřejného života. "Světlo z Betléma je symbolem pokoje a ten bychom rádi předali nejen jednotlivým lidem nebo jejich rodinám, ale i celé společnosti, proto zveme do olomoucké katedrály představitele kraje, samosprávy i univerzity, aby toto poselství mohli šířit i do své služby veřejnosti," říká k slavnostnímu předávání Jan Tesařík, vůdce 9. střediska Jana Boska, které předávání organizuje. Pro plamínek z Betléma se lidé mohou vydat také na Štědrý den ke sloupu Nejsvětější Trojice na olomouckém Horním náměstí, kde jej budou skauti a skautky rozdávat od 9:00 do 15:00. Betlémské světlo bude také k dispozici v olomouckých kostelích.

Tradice Betlémského světla vznikla v Rakousku. Úplně poprvé plamínek přicestoval z Betléma v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. K nám se Betlémské světlo dostalo až po pádu totality, kdy v rukou exilových skautů putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

Podrobnější informace najdete na www.betlemskesvetlo.cz.

barsi

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip