Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 14.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Bílý povlak na Caesarově kašně není dílem vandalů,
 je to obyčejný vodní kámen. Kašnu teď čeká oprava

Zprávy z regionu

24.6.2015

Autor: jap

Nevábný bílý povlak na Caesarově kašně vzbudil v těchto dnech údiv a pohoršení mnoha Olomoučanů i turistů. Barokní památka navíc už ani nechrlí vodu. Není to ale žádný vandalský skutek. Kašnu trápí obyčejný vodní kámen a čeká na opravu.

Bílý povlak, který vypadá jako barva, v posledních týdnech hyzdí vypnutou Caesarovu kašnu. Naštěstí to není památka na řádění vandalů, ale běžný přírodní úkaz. "Bohužel máme v Olomouci hodně tvrdou vodu. Vzhledem k povaze památky se ale nemůže chemicky upravovat. Snažíme se proto alespoň o úpravu vody pomocí magnetů, to ale moc nepomáhá. To, co je na kašně nyní vidět, je v podstatě vodní kámen," vysvětluje mluvčí radnice Michal Folta. Problém je podle něj v tom, že narozdíl od ostatních kašen z barokního souboru u Caesarovy kašny voda stéká přímo po sochách a tím jim "ubližuje" daleko více. Památku proto nyní čeká mechanická oprava, kterou provede zkušený kamenický restaurátor Ladislav Werkman. "Mělo se už začít, bohužel jsme ale dva měsíce čekali na vyjádření krajského úřadu," poznamenal Folta. Práce potrvají až do září.

jap

Reklama

Handball club Olomouc 1966

Katalog firem » Sport » Házená

Tradiční házenkářský klub z Hané, který se snaží pracovat s mládeží na co nejlepší úrovni. Nezapomíná ovšem na A tým, které hraje druhou nejvyšší soutěž.