Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 10.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Boj za obnovu rozária pokračuje. Dočkáme se nakonec?

Zprávy z regionu

15.1.2015

Autor: Barbora Sísová

Už za půl roku mělo olomoucké rozárium změnit svou tvář. Slíbena byla rehabilitace stávající architektury a také doplnění záhonů s růžemi o atraktivní lákadla, díky kterým by tu lidé rádi trávili svůj volný čas. Těšit jsme se mohli na dřevěné terasy, trávníky, vodní nádrže či herní plochou pro pétangue. Jenomže nyní se sen rozplývá. Hlavním viníkem je nedostatek financí, kvůli kterému akce nebyla zapojena do rozpočtu města. Podaří se nyní městu získat potřebné peníze jinde?

Jedinečný krajinářský celek, jaký nemá v našich městech obdoby, s potenciálem, který se přímo nabízí k využití. Tak hodnotí areál olomouckého rozária Zdeněk Sendler z Atelieru zahradní a krajinářské architektury, který projekt rekonstrukce a oživení rozária vypracoval. Hlavní myšlenkou bylo zapojit tuto opomíjenou část do života místních obyvatel či vysokoškolských studentů, pro které je poloha rozária naprosto ideální. Nachází se mezi kolejemi a rektorátem, v blízkosti téměř všech fakult. Studenti by zde mohli trávit své pauzy mezi jednotlivými přednáškami.

Jenomže projekt začínal nabírat zpoždění, a tak se místo plánovaného října, začátek přesunul až na jaro. Mezitím se však změnilo vedení města, a to pro realizaci projektu nenašlo ve svém rozpočtu potřebné finance. Nyní se však na prosby vedení univerzity i výstaviště Flora snaží radní najít optimální finanční řešení náročného, ale mimořádně zajímavého projektu. "Prověřujeme možnost dodatečně zařadit do rozpočtu rekonstrukci olomouckého rozária tak, aby to pro město bylo co nejméně finančně náročné," vysvětlil náměstek primátora Ladislav Šnevajs. Město nyní požádá Úřad regionální rady o vyhlášení nové výzvy na tento projekt. Městská rada si současně nechá v polovině února předložit upřesněné financování na základě již uskutečněného výběrového řízení. Financování by pak bylo v rozpočtu města rozloženo do let 2015 a 2016.

O existenci rozária usiluje také rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller, který zdůraznil důležitost spolupráce města a univerzity. Připomněl také aktivitu univerzity, která investuje do sousedícího areálu, a podpořil myšlenku organického propojení areálu Pevnosti poznání, rozária, Muzea Olomoucké pevnosti a botanické zahrady. "V tuto chvíli máme již realizován záchranný program unikátního genofondu růží a jsme připraveni na spuštění projektu obnovy rozária, bylo by proto škoda práce nezahájit," vyjádřil připravenost a odhodlání spolupodílet se na realizaci projektu také ředitel výstaviště Jiří Uhlíř.

Většina projektu by měla být hrazena z evropských dotací, z městské kasy by na projekt mělo putovat přes 4 miliony korun. Pokud se však nezačne realizovat v tomto roce, hrozí, že o slíbené finance z Evropské unie město přijde a nové podoby rozária se tak nedočkáme.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Obuv HULMAN

Katalog firem » Obchod

OBUV HULMAN - moravská rodinná firma s tradicí. Již od roku 1994 nabízíme zákazníkům nejlepší produkty se zaměřením především na vysokou kvalitu a precizní zpracování. Prodáváme pouz...