Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 10.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Bosenský pivot Valentino Pavlovič si v Česku zvyká na přísný metr rozhodčích

Rozhovory

21.1.2016

Autor: Radek Heloňa

Basketbal Olomouc získal na podzim zajímavou posilu. Srbský kouč Vladimir Paunovič přivedl na Hanou mladého pivota z Bosny a Hercegoviny Valentina Pavloviče. Odchovanec Slobody Tuzla začal hrát v České republice basketbal po přestěhování k české přítelkyni. Před tím měl pauzu kvůli operaci zad. V české lize si musí zvykat na přísnější metr rozhodčích a neustále dohání kondiční manko. V kabině Olomouce zapadl bez potíží, s Basketbalem Olomouc by rád v play-off 1. ligy došel co nejdál.

Valentino Pavlovič si v českém basketbalu zatím zvyká na přísný metr sudích. Valentino Pavlovič si v českém basketbalu zatím zvyká na přísný metr sudích. Foto: Archív Nejlepší Adresa

Valentino, pojďme se ještě vrátil k zápasu se Zlínem, který jste jasně vyhráli. Jak jste ho viděl ze svého pohledu?
No, ze svého moc dobře ne. Udělal jsem zase rychle po sobě v obraně tři fauly, což se mi bohužel tady stává často. Naštěstí kluci hráli velmi dobře a rozdíl ve skóre byl už patnáctibodový, takže bylo rozhodnuto, ale já se svojí hrou a příspěvkem mančaftu moc spokojen být nemůžu. Jinak to byl dobrý zápas, všichni si zahráli. Po těžkém zápase v Brně nám takovýto zápas hodně pomohl. V útoku se mi na rozdíl od obrany docela dařilo a těch jedenáct bodů mi psychicky při střelbě určitě v dalších zápasech pomůže.

Jak si v Olomouci zvykáte po basketbalové a životní stránce?
Všechno je v pořádku, spoluhráči mě berou, parta je vynikající a trenéři taky, takže po basketbalové stránce jsem moc spokojený. Musím na sobě stále pracovat, jsem mladý hráč a měl jsem kvůli operaci zad dlouhou pauzu, takže si každý trénink a zápas moc užívám. Akorát je náročné to cestování, dojíždím s trenérem z Brna a pak ještě asi půlhodiny vlakem k přítelkyni. Takže mám denně tři hodiny cestování, ale dá se to zvládnout.

 Jak dlouho vám trvalo vrátit se do formy po operaci zad? Jak se nyní cítíte výkonnostně?

Půl roku jsem nehrál tady a půl roku v Bosně. Měl jsem operaci zad, takže půl roku jsem nehrál vůbec a pak jsem se cvičením a individuální přípravou dostával zpět do fyzické kondice. Jsem rád, že tady můžu naplno trénovat, ještě to bude chvíli trvat, než se dostanu do plné formy, ale už je to na dobré cestě.

Co říkáte na úroveň českého basketbalu a první ligy v Olomouci?
Mám tady velký problém s rozhodčími, protože na Balkáně se fyzický kontakt více pouští a tady mám za chvíli čtyři fauly a jdu střídat (smích). Na to si musím zvyknout, píská se tady kontakt mnohem více. Úroveň soutěží v Chorvatsku, Bosně a hlavně Srbsku je trošku výše, je tam více profesionálních hráčů, ale rozdíl zase není až tak velký.

Valentino Pavlovič na klubové fotografii Basketbalu Olomouc čtvrtý zleva nahoře (č. 22). Valentino Pavlovič na klubové fotografii Basketbalu Olomouc čtvrtý zleva nahoře (č. 22). Foto: http://www.bkolomouc.cz/

V Olomouci se mi líbí, kolik lidí chodí a jak povzbuzují v Čajkaréně, ale doma to je něco jiného, tam je to mnohem větší hukot (smích).

V jakých týmech jste hrával doma v Bosně?
Hrál jsem za dva kluby, za Slobodu Tuzla, kde jsem vyrůstal, a pak jsem hrál v juniorské lize a za muže v Širokogu, který hrával jednu chvíli i Adriatickou ligu.

Atmosféra v halách na Balkánu je asi trošku jiná než v České republice...
V Olomouci se mi líbí, kolik lidí chodí a jak povzbuzují v Čajkaréně, ale doma to je něco jiného, tam je to mnohem větší hukot (smích).

Na čem byste chtěl co nejvíce zapracovat ve své hře? A kde byste chtěl hrát v budoucnu?
Dva, tři roky bych chtěl zůstat určitě v České republice. Musím zamakat na fyzičce, abych si pak mohl v soubojích více věřit. Po zranění zad jsem měl v hlavě velký blok, nevěřil jsem si na tvrdší souboje, ale už je to lepší. Rád bych si zahrál v Česku nejvyšší soutěž, uvidíme, zda se mi to povede.

A jakou máte ambici s olomouckým týmem letos?
Určitě hrát play-off, zůstat na třetím místě v základní skupině, abychom šli do A1 skupiny nadstavbové části a pak v play-off co nejvýše to půjde...(smích).

Čemu se věnujete kromě basketbalu?
Zatím se snažím naučit se pořádně češtinu a pak si k basketbalu najdu nějakou brigádu, pokud bude čas.

A jaký je váš basketbalový vzor?
Jednoznačně Nemanja Bjelica, srbský pivot, který hraje v NBA za Minnesotu.

Kdo je Valentino Pavlovič?

Narodil se v roce 1994 v Bosně a Hercegovině, je odchovancem Slobody Tuzla, v juniorské a mužské soutěži nastupoval za Širokog. V České republice hraje 208 cm vysoký a 106 kg vážící pivot za Basketbal Olomouc od 1. listopadu 2015. Zatím odehrál v české 1. lize za Olomouc devět utkání s bodovým průměrem 5,6 bodů na zápas, 3 doskoky na utkání a průměrem 11 odehraných minut na utkání. Ve hře Valentina Pavloviče nelze přehlédnout balkánský talent pro basketbal, přesnou ruku a čtení hry. Po dohnání kondičního manka způsobeného zraněním zad a operaci by mohl v budoucnu pomýšlet na hru v nejvyšší české soutěži. Musí však zapracovat také na bránění.

STATISTIKY Valentina Pavloviče v 1. lize

Trenér Vlado Paunovič o Valentino Pavlovičovi:
Je to mladý kluk, je mu jedenadvacet let. Musí u nás ještě do hry ještě více zapadnout, jsme nyní určitě dál než v listopadu. Ale je hodně šikovný, učenlivý a pracovitý, hrával v Chorvatsku a Bosně. Půl roku nehrál vůbec basket, musí se do toho ještě více dostat. Je to pro nás výhoda mít dalšího pivota 208 cm vysokého, který pomůže ze začátku hlavně v obraně a až se do toho dostane, tak i v útoku.

O angažmá Valentina Pavloviče se píše i v bosenském tisku... O angažmá Valentina Pavloviče se píše i v bosenském tisku...

Autor článkuRadek Heloňasport@olomouc.cz

Radek Heloňa
Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941