Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 7.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Brankář Tomáš Černý přestupuje z CSKA Sofia do řeckého FC Ergotelis

Rozhovory

14.7.2014

Autor: rhe

Odchovanec SK Sigma Olomouc a rodák z východočeských Králík Tomáš Černý mění v zahraniční dres. Po Skotsku a Bulharsku si už zkušený brankář vyzkouší řeckou nejvyšší soutěž. Po finančních problémech CSKA Sofia zavítal na Krétu, kde hraje sedmý celek řecké ligy Ergotelis FC. "Nová výzva, nová zkušenost. Zajímavé zápasy třeba v Aténách na Panathinaikosu či v Pireu na Olympiakosu," tak vidí svoje nové angažmá Tomáš Černý.

Tomáši, jak se přestup do Řecka seběhl? A co můžete o novém týmu říci?
Hledal jsem nový klub po konci v CSKA Sofii. Objevila se první řecká liga, jsem se pro ni rozhodl. Ergotelis byl v posledním ročníku nejvyšší řecké ligy na sedmém místě. Klub na mě zatím působí velmi pozitivně. Místo, lidé v klubu i zázemí je zatím perfektní, tak doufám, že to tak bude pokračovat i nadále.

Můžete popsat váš konec v CSKA Sofia? Ten klub měl velké finanční potíže už předloni. Jak to tedy bylo ve vašem případě?
Klub mi dlužil několik výplat už z předchozí sezóny a snažil se se mnou prodloužit smlouvu, což jsem ale odmítl, a z toho důvodu jsem na jaře ztratil místo jedničky. Později jsem musel dát klub k arbitráži, protože se neměli ke splacení dluhu. Já jsem vždy pro klub dělal maximum, bohužel CSKA nebylo schopné plnit podmínky mojí smlouvy, a tak skončilo moje angažmá v Sofii tak, jak skončilo...

Jak hodnotíte bulharské angažmá?
Jako další neuvěřitelnou životní a fotbalovou zkušenost. Věci, které jsem zažil v Sofii, byly někdy neskutečné, a to jak v pozitivním, tak i v negativním smyslu. Bylo by to asi na dlouhé povídání. Určitě můžu být spokojen s tím, že jsem během dvou sezón odchytal 57 utkání. Chtěl jsem vyhrát s klubem nějakou trofej, ale vzhledem k těm problémům, které v klubu byly, se dá považovat třetí a druhé místo v lize za úspěch. Poznal jsem novou zemi, našel si tam další přátele, celkově jsem určitě spokojený.

Co čekáte od angažmá v řecké nejvyšší soutěži?
Novou výzvu, novou zkušenost. Zajímavé zápasy třeba v Aténách na Panathinaikosu či v Pireu na Olympiakosu.

Jak vypadá váš nový tým? A jak třeba stadion, kde tým hraje?
Jsem tady teprve pár dní, takže je to těžké hodnotit. Myslím, že poměrně dost hráčů z loňské sezóny odešlo. Je tady nový kouč ze Španělska a včera podepsal smlouvu záložník Melli, což je záložník, který odehrál v Primera division 170 zápasů. Stadion byl vybudován pro olympiádu, je hezký, kapacita je 28 tisíc diváků. Možná je zbytečně velký, ale zázemí je hodně kvalitní.

A jak nyní probíhá příprava? Už jste v plné zátěži?
Právě, že už to začalo...Musím si zvykat na úplně nový tréninkový režim. Kvůli horkům máme trénink už brzy zrána, takže vstávám už v šest ráno a večer končíme v jedenáct, takže je to hodně náročné. V rámci regenerace chodíme na pláž, je tam jedno pěkné místo poblíž stadionu, tam se vlévá horská řeka s ledovou vodou do moře. Po tréninku tam jdeme na deset minut do ledové vody a pak se lehce vyplavat do moře. Pro mě je to kompletně nová zkušenost a musím říct, že velmi příjemná (smích).

Sledoval jste MS ve fotbale? Prý tam chytal váš parťák z CSKA za Alžírsko?
Ano, na MS chytal můj bývalý spoluhráč z CSKA Sofii Rais M´Boli za Alžírsko. Na podzim mi dělal dvojku a na jaře po mých problémech s klubem chytal všechny zápasy. V Brazílii se mu MS vydařilo skvělým způsobem. Odchytal čtyři zápasy a zejména jeho výkon v osmifinále s Německem byl famózní. Moc mu to přeji, vycházeli jsme spolu po celou dobu velmi dobře. Myslím, že po tomto MS se mu podaří přestoupit do hodně kvalitního klubu.

Kdo je Tomáš Černý?
Tomáš Černý je odchovanec Sigmy Olomouc, rodák z Králík. V A-mužstvu Sigmy odchytal pouze jediný ligový zápas, 12. března 2005 proti Příbrami (remíza 0:0). V srpnu 2007 odešel po úspěšných testech na hostování do skotského druholigového klubu Hamilton Academical sídlícího v Glasgow, s nímž slavil ve své první sezóně 2007/08 postup do Scottish Premier League. V lednu 2008 obdržel ocenění „hráč měsíce“ SPL. V dubnu 2009 skotský klub využil předkupní opci a Černý se stal hráčem Hamiltonu Academical FC. Podepsal smlouvu na dva roky. Na jaře 2012 prodělal operaci ramene a následnou dlouhou rekonvalescenci. V červnu 2012 přestoupil do populárního bulharského klubu CSKA Sofia. Debutoval 19. července 2012 ve druhém předkole Evropské ligy proti slovinskému celku ND Mura 05 (remíza 0:0). Bulharský klub měl poté finanční problémy a spousta hráčů odešla, Tomáš Černý byl jeden z pěti fotbalistů, kteří zůstali. V CSKA se změnil majitel. Na jaře 2014 ale přestal Tomáš Černý nastupovat v CSKA, ukázalo se, že to bylo kvůli penězům, které mu klub dlužil. Na podzim bude český brankář, který si vzal za ženu skotskou přítelkyni Lauru, chytat za řecký klub Ergolitos FC.

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip