Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Bude Olomouc městem vědy? V Holici začala stavba dvou výzkumných center

Zprávy z regionu

8.4.2011

Autor: jap

Dvě zbrusu nová špičková vědecká centra rozšíří univerzitní vědeckotechnický park v Holici. Poklepem na základní kámen dnes začala stavba pěti objektů, v nichž naleznou zázemí specializované vědecké týmy, zaměřené na biotechnologický, zemědělský, nanotechnologický a optický výzkum. Projekty budou stát více než skoro dvě miliardy korun, většinu prostředků pokryjí evropské dotace. Všechny budovy by měly být hotové do konce roku 2013.

Vědeckotechnický park Univerzity Palackého, který se už několik let úspěšně rozvíjí v areálu na ulici Šlechtitelů, se v příštích letech rozroste o několik dalších objektů. Společně tu vzniknou dvě specializovaná vědecká centra. První z nich je takzvané Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. To se bude zabývat genetikou, novými materiály, šlechtěním rostlin a rostlinnými biotechnologiemi. "Budeme zkoumat například nové látky podporující růst roslin a nové odrůdy zemědělských plodin, které disponují vysokou odolností vůči stresovým a patologickým vlivům," vysvětlil ředitel centra Ivo Frébort. Jednotlivá pracoviště budou sídlit ve čtyřech zbrusu nových budovách, které vyrostou na volných parcelách vědeckotechnického parku. Práci v nich najde asi sedmdesát vědců. Celková dotace projektu dosáhne 832 milionů korun, samotná stavba včetně unikátních technologií představuje investici přes půl miliardy korun, přístrojové vybavení bude stát asi 150 milionů korun. Předání budov je plánováno na konec roku 2012.

Ve vědeckotechnickém parku vyroste i centrum pro nanotechnologický a optický výzkum. Jeho vědecké týmy už několik měsíců intenzivně pracují, současně nabírají nové spolupracovníky. "Zabýváme se výzkumem v oblasti tenkých vrstev, nanomateriálů a souvisejících technologií. Ty mohou být využity třeba ve farmacii, medicíně nebo při čištění vody. Úpěchy jsme slavili i při vývoji izolantů na bázi grafenu," uvedl ředitel centra Radek Zbořil a doplnil, že olomoučtí vědci se zúčastnili i stavby největší astronomické observatoře na světě, která v minulých letech vznikla v odlehlé části Argentiny. Budova tohoto centra by měla být hotová v průběhu roku 2013. Projekt bude stát zhruba sedm set milonů korun, více než polovinu pokryjí evropské fondy. O zbytek částky se rozdělí univerzita a stát.

jap

Reklama

FARMAK - GASTRO, s.r.o.

Katalog firem » Restaurace, stravování

Společnost FARMAK - GASTRO s.r.o. je ryze českou firmou, která od roku 2004 působí na trhu v oblasti gastronomie a služeb. Závodní stravování zajišťujeme pro široký rozsah strávníků od ...