Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 9.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Bude v Olomouci třetí mrakodrap? Postavit ho chce Šantovka, zatím ale nemá razítka

Zprávy z regionu

11.12.2012

Autor: Jan Procházka

Ne dvě, ale hned tři věže by v budoucnu měly vyčnívat z panoramatu města. Po mrakodrapech podnikatele Josefa Tesaříka chce svých dvaadvacet pater vyhnat do sedmdesátimetrové výšky i nová čtvrť Šantovka. Slibuje špičkovou architekturu, která nabídne asi osm desítek luxusních bytů. Pokud stavba dostane potřebná razítka, mohla by začít růst už během roku 2014.

Co říkáte na plán třetího mrakodrapu? Líbí se vám, nebo s jeho stavbou nesouhlasíte? Vyjádřete se v diskuzi pod článkem.
Dvaadvacet pater, sedmdesát pět metrů výšky, osm desítek luxusních bytů s výhledem na celé město. A pro zbytek města nová dominanta v podobě špičkové architektury, za kterou by se podle investorů nemuselo stydět jakékoliv velkoměsto. Tak by měla vypadat Šantovka Tower, ambiciózní projekt, který dnes investoři nové čtvrti představili novinářům. Má se jednat o završení celého prostoru Šantovky, věž by přitom neměla působit rušivě. "Nepácháme tu žádné zvěrstvo, nechceme město hyzdit, naopak, chceme ho zvelebit," poznamenal Luděk Schmidt ze společnosti SMC Development, podle kterého je za dnes představovaným projektem rok a půl práce pod vedením britského ateliéru Benoy, který se specializuje na komerční objekty po celém světě. "Už jen volbou architektů jsme dali jasně najevo, že chceme vytvořit opravdu atraktivní dominantu," doplnil Schmidt a dodal, že při projektování budovy se bral ohled především na to, jak bude budova působit v kontextu celého města. "Když se podíváte na polohu, tak stojí přesně na rozhraní několika typů zástavby: historického centra, univerzitního areálu a industriální zóny. Proto jsme věž navrhovali jako jakousi korunu, která dá tomuto místu symboliku," zmínil architekt Robert Bishop, který má na kontě desítky podobných staveb po celé Evropě. "Pochopitelně musí vzniknout kontroverze. Nejsme v Abu Dhabi, ani v Honk Kongu. Když se ale podíváte do historických měst po celém světě, uvidíte, jak se dá nová architektura skloubit s historickou zástavbou. A tomu jsme v Olomouci věnovali maximální úsilí," ubezpečil Bishop. V budově by se podle plánů investorů měly nacházet luxusní byty, první zájemci už se o ně prý hlásí. Kolik budou stát zatím nikdo nechtěl prozradit, napoví však cena objektu: se vším všudy by měl vyjít na 400 milionů korun.

Zda se Šantovka Tower nakonec postaví zatím úřady nerozhodovaly, přestože zatím nemají úpotřebná razítka, investoři jsou si ale poměrně jistí, že na základní kámen poklepou už brzy. "Neděláme to tak, že bychom s projektem vyšli ven až v době, kdy už se nedá nic změnit. Naopak ho chceme veřejnosti předložit v době, kdy se ještě dá vést diskuze. Ale věříme, že se nám podaří většinu odpůrců přesvědčit, že tato stavba bude pro Olomouc přínosem," domnívá se Pavel Vrba z olomouckého Alfaprojektu, který se podle jeho slov stará o "střeva" nové budovy. Napomoci by tomu měla i výstava v prostorách nové budovy Přírodovědecké fakulty, kde jsou na několika panelech prezentována díla studia Benoy.

Pokud Šantovka získá stavební povolení, chtěla by začít třetí olomoucký mrakodrap stavět už během roku 2014. Stavba pak potrvá asi rok a půl.

Opozici vstup zakázán
Na tiskovou konferenci v hotelu Alley se dnes pokoušeli dostat i zástupci sdružení Za krásnou Olomouc, které je známé svým odporem k výškovým budovám i celé čtvrti Šantovka. Pořadatelé je ale na akci nevpustili s odůvodněním, že je určena pouze pro pozvané novináře.

Jan ProcházkaWeb: twitter.com/jan__prochazka

Reklama

Ortopedická ambulance - MUDr. Aleš Marek

Katalog firem » Zdravotnictví

Pacienty k vyšetření objednáváme osobně i telefonicky 585 506 121, možno i bez doporučení. Čtvrtek - 12:00 - 13:30 - preventivní vyšetření kojenců