Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 4.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Budoucí porodníci se učí přivádět děti na svět na simulátoru. Jmenuje se Maruška, křičí i krvácí

Zprávy z regionu

26.1.2015

Autor: jap

Jmenuje se Mařenka a na lékařské fakultě pomáhá uvádět do praxe budoucí porodníky. Zbrusu nový simulátor porodu, který křičí i krvácí, dostal jméno podle císařovny Marie Terezie, která sama na svět přivedla šestnáct potomků. Zařízení dnes bylo slavnostně uvedeno do provozu, první “miminko” dostalo symbolické jméno Pepík.

Budoucí porodníci, studenti posledního ročníku medicíny, mají novou pomůcku při praktické výuce. Porodní simulátor SimMom, kterému ovšem nikdo neřekne jinak, než Mařenka. “Studenti potřebují praxi, rodičky ale na sále vyžadují intimitu a zkušené odborníky, což je takový bludný kruh. Proto jsme moc rádi, že jsme získali tento simulátor, který nám s praktickou výukou hodně pomůže,” vysvětlil přednosta porodnicko-gynekologické kliniky Radovan Pilka. Simulátor podle něj nabízí vysokou míru reality. “Imituje řadu dějů i komplikací. Klasický porod hlavičkou či zadečkem napřed, krvácení, odtok plodové vody. Dokonce i dýchá a křičí, lze mu měřit EKG,” vyjmenoval Pilka.
Do budoucna chce lékařská fakulta pro své studenty získat i velký chirurgický simulátor. “Je to určitě světový trend a já jsem rád, že ho sledujeme,” podotkl děkan fakulty Milan Kolář.

jap

Reklama

COBRA RESTAURANT

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Stylová restaurace v Olomouci. Rock and roll, krásné ženy a silné motory, nasajte atmosféru Amerického stylu. Nechte si načepovat pivo z pravého Amerického osmi-válce. Přijďte se pobavit do p...