Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 15.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Budování trati zavře křižovatku u tržnice, Rooseveltovu a omezí provoz na obchvatu

Zprávy z regionu

15.4.2013

Autor: Jan Procházka

Lépe to udělat sice drasticky, ale co nejrychleji, než omezovat sice méně, ale dlouhý čas. S touto filozofií jde olomoucká radnice do nadcházejících oprav, které budou mít zásadní vliv na dopravu ve městě. Stavební práce na nové tramvajové trati zcela uzavřou silnici od tržnice k nádraží, provoz bude částečně omezen i na Velkomoravské a Rooseveltově. Uzavírky začnou v nejbližších dnech a potrvají až do podzimu.

Se značnými komplikacemi musejí v následujících měsících počítat řidiči v Olomouci. Kvůli budování nové tramvajové trati totiž dojde k uzavření důležitých dopravních tepen. "Měli jsme dvě možnosti: buď to řešit částečnými uzavírkami, které by sice umožnily provoz, řidiče by ale obtěžovaly poměrně dlouho, nebo to udělat všechno najednou, ale co nejrychleji," shrnul primátor Martin Novotný, podle kterého se vedení města po dlouhých jednáních přiklonilo k druhé variantě.

Velkomoravská: omezení pro auta, chodce i MHD

Nejvíce se uzavírky dotknou motoristů. "Prakticky od dnešního dne je omezen provoz na ulici Velkomoravská u mostu přes Moravu. Jízdní pruhy jsou v obou směrech zúženy, jak bude postupovat stavba, budou pruhy svedeny jen do jednoho. K úplnému uzavření tu nedojde," popsal Marek Černý, vedoucí oddělení koncepce dopravy.
Zcela uzavřena ale bude ulice Rooseveltova; v době, kdy se začne budovat samotná trať, budou muset řidiči využít ulici Schweitzerovu. To by mělo nastat na konci léta.
Omezení v okolí stavby se ale dotknou i chodců. "Uzavřeme oba chodníky od křižovatky až k mostům, u mostu ale vznikne provizorní přechod," ubezpečil Černý. Náhradní trasa povede kolem učiliště.
Autobusy dopravního podniku už nyní neobsluhují zastávku Velkomoravská. S její obnovou se počítá až na konci stavby, kdy bude naopak uzavřena ulice Rooseveltova.
S ukončením uzavírek se počítá na 8. září.

Od tržnice k nádraží to nepůjde

Daleko dramatičtější situace čeká na řidiče na druhém konci stavby. V prostoru světelné křižovatky ulic Polská, třída Svobody a 17. listopadu dojde k úplné uzavírce. Auta se nedostanou směrem k nádraží, uzavřen bude celý úsek až po další světelnou křižovatky. Právě tady se totiž začne budovat složité napojení nové tramvajové trati a nová lávka.
"Doprava ve směru od ulice Polská do centra bude vedena jedním pruhem, opačným směrem se pojede přes Aksamitovu a staré autobusové nádraží," přiblížil Černý. Zavřeným úsekem budou ale dál jezdit tramvaje a autobusy. Tramvajový provoz skončí 10. června. "Linky číslo 1 a 7 budou dočasně zrušeny, nahradí je výluková linka, která pojede z Nové ulice přes centrum do Neředína," přiblížil vedoucí dispečer dopravního podniku Jíří Dostál. I tato uzavírka by měla skončit 8. září.
Jiří Dostál také připustil, že u všech spojů, které projíždějí okolím dotčeného území, může docházet ke zpožděním. "Předpokládáme totiž, že na objízdných trasách bude mnohem hustější doprava," vysvětlil.

Jak se uzavírky dotknou MHD


Autobusová linka č. 10 nebude trasována ulicemi Schweitzerova, Zikova, Rooseveltova, ale bude vedena v obou směrech přímo po ulici Velkomoravská. Linkou nebudou obsluhovány zastávky Povel, škola, Zikova a U Učiliště. Nahrazeny budou zastávkami Velkomoravská a Zenit.

Autobusová linka č. 14bude vedena v úseku Nové Sady, sokolovna – U Rybářského stavu v obou směrech po objízdné trase ulicemi Rooseveltova, Velkomoravská, Schweitzerova, Zikova a Střední Novosadská. Zastávka U Učiliště nebude obsluhována. Z důvodu objízdné trasy bude docházet ke zpožděním.

Autobusová linka č. 23 bude v lokalitě Povel vedena (otáčena) po náhradní trase ulicemi Velkomoravská, Rooseveltova, Polská, Schweitzerova, Velkomoravská. Linkou nebudou obsluhovány zastávky U Učiliště, Zikova a Povel škola. Nahrazeny budou zastávkou Nové Sady, sokolovna.

Autobusová linka č. 29 – ranní posilový spoj (odjezd v 7:19 hod. ze zastávky Zikova) bude veden ze zastávky Nové Sady, sokolovna dále dle jízdního řádu. Zastávky Zikova a U Učiliště nebude obsluhovat.

Autobusová linka č. 50 bude vedena v úseku Nové Sady, sokolovna – U Rybářského stavu v obou směrech po objízdné trase ulicemi Rooseveltova, Velkomoravská, Schweitzerova, Zikova, Střední Novosadská. Linkou nebude obsluhována zastávka U Učiliště. Z důvodu objízdné trasy může docházet ke zpoždění.

Autobusová linka č. 51 bude vedena mezi zastávkami U Rybářského stavu a Velkomoravská po objízdné trase ulicemi Střední Novosadská, Zikova, Schweitzerova a Velkomoravská. Z důvodu objízdné trasy může docházet ke zpoždění.

Autobusová linka č. 111 nebude trasována ulicemi Schweitzerova, Zikova, Rooseveltova, ale bude vedena v obou směrech přímo po ulici Velkomoravská. Linkou nebudou obsluhovány zastávky Povel, škola a Zikova. Nahrazeny budou zastávkami Velkomoravská a Zenit.

Jan ProcházkaWeb: twitter.com/jan__prochazka

Reklama

Lanové centrum PROUD z.s.

Katalog firem » Zábava, volný čas » Lanová centra, dětská hřiště

Lanové centrum nabízí nejen lezení ve výškách, ale také mnoho atrakcí na zemi. Veřejnost Přijeďte k nám a užijte si zábavu na čerstvém vzduchu s možností občerstvení přímo ...