Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 16.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Budovy filozofické fakulty získaly nový vzhled, najdete zde specializované laboratoře i kapli

Zprávy z regionu

21.5.2015

Autor: Barbora Sísová

Malovaný trámový strop a učebny vybavené nejmodernější technikou. Tak to nyní vypadá v budovách číslo 12 a 14  v Křížkovského ulici, kde sídlí šest kateder filozofické fakulty. Moderní prostředí dokreslují i krásně zrekonstruované parkánové zahrady, kde mohou studenti ve volných chvílích rozjímat nebo nabírat nové vědomosti.

"Má to 25 tisíc hlav, 50 tisíc nohou a pořád to něco otvírá, co to je?" ptá se přítomných prorektor Petr Bilík a odpověď je jasná: Univerzita Palackého. "Při pohledu do univerzitního kalendáře je původ vtipu zjevný, jen za poslední měsíc Univerzita otevřela UPoint, Pevnost poznání a nyní k nim přibývají další dva domy na adrese filozofické fakulty, Křížkovského 12 a 14. A že nejde o nijak nezanedbatelnou nemovitost, lze doložit řečí realitních makléřů. Dnes otevíráme budovy, které mají pro lepší představu – 76 plus 9 kk plus 33 sociálních zařízení. Hodnota objektu nevyčíslitelná, investice bezmála 100 milionů korun," představuje Bilík nově zrekonstruovaný objekt. A je potřeba dodat, že změna je znát už na první pohled.

Součástí rekonstrukce bylo například propojení obou památkově chráněných objektů, čímž vznikl komplikovaně strukturovaný půdorys, který některým návštěvníkům a uživatelům prostoru může připomínat labyrint. Vzniklo zde několik moderně vybavených učeben i špičková vědecká pracoviště: specializovaná laboratoř psycholingvistiky a lexikostatistiky s unikátním technologickým vybavením, první centrum pro experimentální politologii ve střední Evropě, tlumočnická laboratoř, překladatelské a jazykové učebny či nové knihovny. "Z bývalých kanovnických rezidencí jsme vytvořili živé a kulturní zázemí pro studium a práci studentů i akademiků. Moderní prostory umožňují pedagogickým a vědeckým pracovníkům provádět vědu a výzkum na aktuální světové úrovni a zavádět do výuky progresivní studijní metody s využitím informačních a komunikačních technologií a audiovizuální techniky," dodal prorektor pro organizaci a rozvoj Ondřej Kučera k Centru doktorandských studií filozofické fakulty.

Rekonstrukce bývalých kanovnických rezidencí však zároveň upozornila také na zajímavé historické fragmenty, které jsou citlivě začleněny do opravených prostor. "Mezi to nejzajímavější jistě patří bývalá privátní kaple v prvním patře budovy číslo 12, která je bohatě vymalovaná freskou. V přízemí stejné budovy se dochovala goticko-renesanční kaple s křížovou klenbou, v níž jsme odkryli fresku s motivem anděla. Součástí interiéru této rezidence je také fragment hradební zdi a malované trámové stropy s vegetabilními motivy. Skloubením historických prostor s prostorovými nároky filozofické fakulty vznikla důstojná architektonická vrstva, která nese dědictví dalším generacím," vyjádřil se architekt Tomáš Machovský, koordinátor stavebních prací.

Opravy budov začaly 20. ledna 2014 a trvaly 10 měsíců. Od rekonstrukce Konviktu jde o nejrozsáhlejší investiční aktivitu filozofické fakulty. Výdaje projektu činily 95 107 849 Kč; téměř 81 milionů Kč zajistila dotace z OP Výzkum a vývoj pro inovace a 14 milionů Kč pocházelo ze státního rozpočtu ČR.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941