Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Bujabéza a The Kouband: dvě kapely na jednom pódiu rozpálí mladý hudební temperament

Kultura

11.11.2014

Autor: Martina Burýšková

Jsou mladí, sem tam neklidní, ale hlavně hudebně temperamentní a nadějní. Řeč je o dvou kapelách z Olomouce, které se zítra ve středu večer 12. listopadu sejdou na jednom pódiu. Bujabéza a The Kouband. Mnozí už je znáte, mnozí ale možná stále zůstáváte od Bujabézy a Koubandu nepolíbení. Tedy samozřejmě hudebně. Přijďte to ve středu napravit do Jazz Tibet Clubu. Dvojkoncert začíná v 19 hodin.

Pokud jste ještě neměli příležitost vidět a slyšet obě kapely na živo, určitě vás bude zajímat, co můžete očekávat. Tak tedy – za prvé Bujabéza. Mladá folkrocková kapela z Olomouce, která hudební pódia obráží už přes pět let. Za tu dobu toho stihla již mnoho – odehrát desítky koncertů, festivalů, přímých přenosů, ať už v televizi nebo rádiu, a vydat dvě CD. A právě teď chystá třetí.

Jejich hudba se dá přirovnat ke stejnojmenné francouzské polévce, která je plná různorodých chutí a vůní. Také vám pracuje vaše představivost na plné obrátky? To je dobře, osobně však raději zvolím hudební mix před polévkovou změtí rozličných ingrediencí. Ale večer v Jazzu raději na polévku zapomeňte. Čeká vás šestičlenná kapela v čele s kapelníkem Janem Sítařem, autorské písně, ale také mnohé nepříliš známé moravské písně, které oblékají do šlapajícího folkrockového kabátu.
“O zvuk naší kapely se stará hlavně výrazný hlas naší zpěvačky Zuzky Mimrové a klavír v mém podání spolu se správným lidovým nakřápnutím akordeonu Víti Zaorala podpořeného kytarou a zpěvem Ondry Jehlíka. A samozřejmě šlapeme díky bubeníkovi Honzovi Šebelovi a baskytaře Michala Vičana. Takže přijďte, určitě vás nenecháme v klidu!“ zve na středeční koncert v Jazz Tibet Clubu kapelník Bujabézy Honza Sítař.

Bujabézou ale večer rozhodně nekončí. Prkna Jazzu stejně tak ve středu večer poslouží The Koubandu – mladým, nadšeným a kreativním muzikantům z Olomouce, kteří, jak sami uslyšíte, propadli kouzlu jazzu. Prý hned od chvíle, kdy k jejich uším dolehly jeho první tóny.

V jejich podání se připravte na charakteristický, působivý zvuk jazzové kapely tvořený razantním a nesmlouvavým tónem trumpety, emotivním pohlazením i naopak ostřejším kvílením alt saxofonu či klarinetu. Samozřejmě nechybí akordické variace jazzového piana, tvrdící baskytara a nezbytná bicí, která dostávají jak do rytmu, tak i varu nejen celou kapelu, ale neunikne ani publikum. Vše korunuje hlas zpěvačky Pavly.
Vaše uši Kouband potěší hlavně jazzem a zase jazzem, v playlistu mají ale i oživlé dixielandové, nezapomenutelné hity ze zlaté swingové éry a stejně tak novější jazzové standardy z padesátých a šedesátých let minulého století. Pokud i vám koluje v žilách "jazzová krev“, rozhodně budete mít co odolávat jazzově podbarveným tanečním kouskům v latino stylu. Ty nepochybně roztančí každého. :-)

Hudební večer ve společnosti olomouckých kapel začíná ve středu 12. listopadu v 19 hodin a vstupenky pořídíte na místě za 100 korun, studenti to mají za 70 korun.

Martina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip