Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 3.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Burčáková sezona je v plném proudu! Poradíme, kam zajít na skleničku

Zprávy z regionu

26.9.2016

Autor: Barbora Mrkvová

Léto je definitivně pryč a milovníkům burčáků a vinných moštů nastaly zlaté časy. Přestože je víno doménou jižní Moravy, tak pro kvalitní burčák na Pálavu rozhodně jezdit nemusíte. Podzim si společně s lahodným moštem můžete vychutnat i doma. Kam si na burčák v Olomouci zajít a jak poznat, že se jedná o kvalitní mok? To jsme se rozhodli zjistit.

Foto: Jan Procházka
Foto: Ondřej Hlaváček

Burčák, kterému se přezdívá mléko starců, si nikde ve světě nenašel takovou oblibu jako u nás. Mírně alkoholický nápoj vzniká jako meziprodukt při výrobě vína, a to z vylisovaného hroznového moštu, který po několika dnech zkvasí. Od částečně zkvašeného hroznového moštu ho odlišuje původ hroznů. Burčákem se u nás smí nazývat jen takový mok, který je vyroben z letošních hroznů domácího původu. Nápoj může být díky vyššímu množství cukru velmi zrádný, a proto se vyplatí mít na paměti, že i přes sladkou chuť může obsahovat až jedenáct procent alkoholu. Kolik si ho tedy dát? Říká se, že člověk by měl vypít tolik litrů burčáku, co má v těle krve. Mok totiž obsahuje spoustu vitaminů, stopových prvků i bílkovin. A tak se můžete vymluvit, že vlastně pijete pro své zdraví.

Při procházce městem můžete zjistit, že se burčák prodává téměř na každém rohu. Dokonce na něj můžete narazit i při jízdě autem, kdy se nápoj prodává v plastových lahvích u silnice. Z toho vyplývá, že míst, kde zdravý mošt ochutnat, je mnoho, jak se ale nenechat ošálit a poznat, že se jedná o opravdu kvalitní burčák? Nápoj by měl v láhvi stále kvasit, pokud bublinky slyšíte a vidíte, třeba i na stěnách láhve, poznáte, že je to ten pravý. Taky by měl mít okrovou barvu, přijatelné jsou i mírně nahnědlé tóny. Neměl by však být příliš kalný, větší množství kalu signalizuje, že je nápoj v pozdější fázi kvašení a znamená to, že většina cukru je prokvašená. Mok obsahuje více alkoholu a už není tak sladký. I vůně je důležitá. Burčák by měl už od počátku vonět po odrůdě, ze které byl vyroben. Neměli byste cítit hnilobu ani zatuchlinu, které svědčí o vadě při výrobě. Pokud však kromě hroznů a kvasného buketu cítíte mírně i droždí, je vše v pořádku.

Foto: Ondřej Hlaváček
Foto: Ondřej Hlaváček

Kam v Olomouci tedy na dobrý burčák zajít? Třeba do Vinotéky Seneca. Vinárna se nachází u hlavního nádraží na Smetanově ulici a rozhodně stojí za návštěvu. Kromě ochutnávky lahodného nápoje se zde o něm můžete i mnohé dovědět. Chuťové buňky vám tady aktuálně pohladí bílý burčák z odrůdy Müller Thurgau a růžový Zweigeltrebe. Oba z Vinařství František Mádl. Litr si odnesete za sedmdesát korun. I nabídka Vinotéky Hruška stojí za vyzkoušení, čerstvý burčák zde přivážejí každý čtvrtek, ale je rychle pryč, tudíž je důležité si svou návštěvu správně načasovat. Tento týden se můžete těšit na odrůdu Müller Thurgau za cenu sto třiceti pěti korun za litr a půl. Vinárna se nachází na ulici Litovelská, kousek od tramvajové zastávky Nádraží město, a kromě dobrého vína nabízí i příjemné posezení.

Při putování za burčákem byste neměli vynechat ani vinárnu U Zlatky, která se nachází v Laffayetově ulici. Posedět můžete v útulné zahrádce a k okoštování se nabízí Frankovka. Litr moku vás tady vyjde na dvaasedmdesát korundvě deci na třicet korun. Hned přes ulici se nabízí další zastávka, a to 1. Olomoucká Vinotéka, ta aktuálně prodává burčák z odrůdy Müller Thurgau, dvě deci do kelímku dostanete za patnáct korun, a pokud vám zachutná, tak si litr můžete odnést za padesát osm korun. 1. Olomoucká Vinotéka sice nenabízí posezení, avšak ochutnávání u stolečků před vchodem má také něco do sebe. Přímo na Horním náměstí můžete zavítat do Café Restaurantu Caesar, kde vám nalijí burčák bílý, Müller Thurgau, deci za dvackudvě deci potom za pětatřicet korun.

Ať už se mok podzimu rozhodnete ochutnat kdekoli, přejeme příjemnou sezonu. A nezapomeňte, s burčákem se neťuká!

Autor článkuBarbora Mrkvová

Barbora Mrkvová