Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 13.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Byli jsme darovat krev: nebolí to a je to fajn pocit. Zkuste to taky

Tipy a názory

22.7.2014

Autor: Jan Procházka

Dávat krev nebolí. Naopak, je to příjemné, alespoň co se týče euforického pocitu z dobrého skutku. A tak jsme to zkusili. Celá redakce a pár přátel s námi. A doopravdy to bylo příjemné. Pokud chcete udělat dobrou věc (a zároveň si pak užít den zaslouženého placeného volna), třeba vás následující řádky inspirují.

Kdo může být dárcem, co je pro to potřeba udělat a mnoho dalších informací najdete na webových stránkách Transfúzního oddělení »
Krve je málo a tuhle nejcennější tekutinu potřebují nemocnice pořád. Ale v létě je poptávka nejvyšší. Jsou za tím hlavně daleko častější úrazy a nehody. Je to skoro až otřepané klišé, ale bohužel pravdivé: stát se to může komukoliv z nás. Ve středu ráno tak stojíme v počtu osmi lidí před transfúzním oddělením olomoucké nemocnice a za chvíli už dostáváme školení, co nás čeká. Všichni jsou tu milí a doopravdy na nich vidíte, že jsou vděčni za každého odvážlivce, který sem dorazí. A hlavně jsou rádi za každého nového dárce. A těch jsme přivedli pět. Kromě nich jsme tu i tři mušketýři s průkazkou dobrovolných dárců. Ta moje je ale trochu zažloutlá, stydím se najednou za těch sedm let, kdy jsem tu nebyl.

Nejprve nás čekají dotazníky plné záludných otázek. Ptají se nás na všelijaké nemoci, léky, úrazy, ale také na to, jakou cizinu jste v poslední době navštívili a zda se třeba nestýkáte s narkomanem. Nic takového, píšu a odevzdávám vyplněný papír. A za chvíli už vidím smutné tváře kolegů. Dovolená v exotické destinaci? Ehm, raději přijďte až za měsíc. Štítná žláza… Tak to raději vůbec ne. Jakési speciální kapky proti rýmě? Zkusme to za dva měsíce, pane… No dál nás pustí jen čtyři, tři pak mají aspoň vyhlídku na darování za pár týdnů. To se stává, uklidňují moje zklamání ze značně prořídlé jednotky. Pak následuje zkušební odběr krve. Jedeme jako po běžícím pásu, je to rychlovka, přesto na nás stíhají sestřičky být milé, což se vždycky nevidí. Výsledky vyšetření putují do ordinace, kam si vzápětí zvou po jednom i nás. Ještě než na mě vyjde řada, jsem svědkem dalšího smutného zakroucení hlavou. Drobný opar na rtu. Moje nejistota vrcholí, kolik nás nakonec projde? To už mě volají do ordinace. Sympatická paní doktorka se usmívá, můj krevní obraz je v pořádku a dobře dopadne i celé vyšetření. Takže jsem prošel. Stejný verdikt slyším ještě u kamarádky Valerie, se kterou se za chvíli konečně ocitám v odběrové místnosti. I tady se všichni usmívají, tohle není žádná poliklinika v úterý ráno plná nerudného personálu. Samotná odběrová jehla není párátko a opravdu to trochu štípne. Ale nic víc. Poměrně často si podstatně větší bolest způsobím vlastní nešikovností a s nějakou naraženou holení se to určitě nedá srovnat. Pohoda. Povídáme, vtipkujeme a je nám fajn, že se to povedlo. Trvá to asi deset minut a je po všem. Když odcházíme, míjí nás ještě s vítězoslavným úsměvem poslední přeživší Pavel. Takže nakonec jsme prošli tři.

V bufetu dostaneme občerstvení: je tu na výběr párek, sýr, jogurt, čokoláda i nealko pivo a kafe, takže sedíme a vychutnáváme si ten skvělý pocit, že jsme udělali něco fakt dobrého. Že třeba zrovna moje krev pomůže člověku s těžkým úrazem. Nebo novorozenci. A taky si říkám, že by bylo fajn, kdyby třeba někdo dočetl až sem a řekl si: No jo, proč tam vlastně nezajít taky? Udělejte to a vezměte s sebou přátele. Každému to nevyjde, s tím se počítá. Oni tu totiž hledí hlavně na vás, nechtějí vyždímat každého, nepotřebují mít další pacienty. Ale když to vyjde, je to krásný pocit. A pravidelní dárci jsou navíc pod kontrolou, několikrát do roka vás docela podrobně vyšetří, což může být docela uklidňující pocit. A navíc si po každém odběru můžete užít den volna od práce nebo školy, na to totiž máte ze zákona nárok. My za tři měsíce vyrazíme dávat krev znovu. Vezmeme s sebou ty čtyři, kterým to nevyšlo, a snad i pár dalších lidí. Protože dávat krev je vážně fajn.

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941