Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Byli jsme v tajemných chodbách pod Smetanovými sady.
 Jsou v lepším stavu, než se doufalo, opravit se ale musí

Zprávy z regionu

1.7.2014

Autor: Jan Procházka

Zhruba tři sta padesát metrů měří labyrint chodeb, do kterého se loni ve Smetanových sadech propadlo malé děvčátko. V těchto dnech pod zemí pracuje tým speleologů, kteří chodby zaměřují a mapují místa, na nichž by mohlo dojít k propadům. K jednomu už došlo v loňském roce, do díry v zemi tehdy spadla malá holčička, která naštěstí vyvázla jen s odřeninami. Průzkum teď ukazuje, že chodby sice jsou v překvapivě dobrém stavu, na některých místech je ale bude nutné rychle opravit. Možnost, že by se do unikátního podzemního systému dostala veřejnost, je ale zatím jen v rovině úvah.

Dostat se do chodeb pod Smetanovými sady je velkým dobrodružstvím. Protože žádný regulérní vchod neexistuje, vstupujeme dovnitř místem, kde to loni celé začalo, nyní již značně rozšířeným otvorem, do něhož se loni propadlo malé děvčátko. Dívenka se ocitla v jakési sluji, vzniklé pod jedním ze stromů. Ty totiž stojí na nepříliš stabilní navážce, která je příčinou všech potíží. Abychom se dostali do samotných chodeb, musíme se proplazit úzkou štěrbinou na dně sluje. Nic pro klaustrofobiky. Pak následuje šok. Stojíme uprostřed poměrně široké chodby táhnoucí se na obou stranách do dálky. Těžko se chce věřit, že se pár metrů nad námi objímají na lavičce milenci, po cyklostezce frčí kola a v nedalekém altánku, kam jedna z těch chodeb prý vede, hraje muzikant na piano. Tady jsme najednou o pár století zpět. Pod velením speleologa Radka Kupeckého postupně procházíme celé tohle bludiště, které se nachází v hloubce tří až šesti metrů pod povrchem. Jsou tu dva typy chodeb, ty hlavní, kterými se dá chodit vzpřímeně, a pak uzoučké a nízké. Právě v nich obránci poslouchali, zda se do pevnosti nesnaží prokopat nepřítel. A pokud takovou aktivitu zjistili, nanosili do chodby střelný prach a útočníky pod zemí pohřbili. Musela to být strašlivá smrt. Když se tak plazím po kolenou tímhle labyrintem, rozhodně se necítím moc příjemně. Kolem všechna ta staletí, člověk jako by slyšel nervózní šepot vojáků, po nichž tu zbyly jen podpisy na omítnutých zdech. Musela to být vojna za trest, sloužit tady. Sice tu není vlhko, ale dýchá se těžko, jediný čerstvý vzduch sem proudí otvorem, kterým jsme vstoupili.

Speleolog nám ukazuje místa, kde by mohlo dojít k podobným propadům, jaký se stal loni. "Ten problém je v tom, že celá tato část parku stojí na nestabilní navážce. A v několika výklencích chybí zdivo, takže navážka může časem povolit a celé se to vysype do chodby," vysvětluje Kupecký. Přesně to se stalo loni a vznikla tak sluj, do které se zřítila ona dívenka. A která sem otevřela cestu. Na pár místech vídíme, že k propadům už částečně došlo, a na jiných je k nim docela slušně "načato". Právě proto se ale průzkum dělá, speleologové pomocí moderní techniky chodby i nebezpečná místa zmapují, a než dojde na opravu, bude je moci Flora na povrchu ohradit. Jinak jsou ale chodby v poměrně zachovalém stavu, což překvapuje i odborníky. Po několika desítkách minut konečně míříme ven. Je to uklidňující pocit, mít nad sebou opět volnou oblohu. A následují otázky. Co bude dál? "Budeme to samozřejmě řešit," slibuje ředitel výstaviště Flora Jiří Uhlíř, který na inspekci podzemí vyrazil také, "ta špatná místa se budou muset v nejbližší době vyzdít, pak by to už mělo být v pořádku." Dnes mapované chodby jsou ale jen částí rozsáhlého systému, který se pod parkem nachází. "Zhruba stejně velký systém chodeb je i v části parku směrem ke křížení ulic Vídeňská a Polská. Bohužel se do nich nelze dostat, spojovací chodba je zavalená a vchody už neexistují. Situace tam ale bude podobná," míní Kupecký. I ve zmiňované lokalitě zřejmě bude potřeba časem podobný průzkum provést. Rada města se má řešením problému zabývat už na svém příštím zasedání.

Systém chodeb pod Smetanovými sady je nemovitou kulturní památkou, podobný mají jen v Josefově a Terezíně. Pro milovníky vojenské historie ale dobrou zprávu zatím nemáme. O tom, že by se mohly chodby otevřít alespoň několikrát v roce pro veřejnost, se sice už nějakou dobu mluví, i po důkladné opravě by to ale bylo značně náročné a všechno je zatím jen ve stádiu představ. A dál než za představy už se čtyři měsíce před volbami současná radniční koalice asi nedostane.

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip