Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 10.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Část Dolního náměstí už je otevřená, místní i podnikatelé si oddychli

Zprávy z regionu

3.10.2012

Autor: Jan Procházka

Spodní část Dolního náměstí už je po roční rekonstrukci opět v provozu. Ale pouze provizorním. Zatím tu totiž funguje omezený režim parkování i pohybu aut a chodců. Provozovatelé obchodů i místní obyvatelé si ale přesto oddychli: s těžkým nákladem se už totiž nemusí trmácet mnohdy i stovky metrů. Úplného otevření se ale náměstí dočká až příští léto.

Část náměstí je otevřená

Radnice s půlměsíčním zpožděním splnila slib daný v létě a včera otevřela pro veřejnost část opraveného Dolního náměstí. Zatím jen provizorně. Po dokončení bude náměstí fungovat v režimu kruhového objezdu, v tuto chvíli ale vozidla projedou jen po trase Lafayettova, Kateřinská, Kapucínská, provoz je proto zatím obousměrný. "Do konce roku bychom chtěli ještě otevřít propojení s Panskou," poznamenal náměstek primátora Martin Major. Ten také upozornil, že mobiliář, který se nyní nachází na náměstí, je pouze dočasný. "Ještě nemáme vysoutěženého dodavatele osvětlení, košů a dalších věcí, takže jsme náměstí osadili provizorně starými svítidly," vysvětlil Major. Náměstí se také dočká stromů.

Místní si oddychli

Radost z otevření části náměstí mají hlavně místní podnikatelé. Ti totiž dosud museli využívat zásobovací místa, vzdálená i několik set metrů od provozoven. "Bylo to hodně nepříjemné. Dvakrát do týdne vozíme pivní sudy a další poměrně těžké věci a byla to dost dřina," podotkl Jakub Tomášek, který má na Dolním náměstí hospodu. Oddechli si také obyvatelé, kterým rekonstrukce zkomplikovala život. "Bydlím tady třicet let a teď jsem skoro rok musel parkovat u tržnice. Když nemám nic těžkého, tak se prostě projdu, ale třeba s velkým nákupem už je to problém, mám totiž nemocná záda," prozradil Olomoučan Josef Sklenář, který si liboval, že po dlouhé době mohl nechat svůj vůz přímo na náměstí. Rekonstrukce se mu ale zatím příliš nelíbí. "Vypadá to dost stejně, akorát je to rovnější. A mám strach, že kvůli úbytku parkovacích míst tu už začne nával a s parkováním budou problémy," poznamenal Sklenář.
Jako na smilování čekali na obnovení provozu na náměstí také provozovatelé obchodů. Těm totiž výrazně ubylo zákazníků. "Lidem se nechce chodit po staveništi a jdou jinudy. Takže se můžeme snažit jak chceme, ale stejně máme tak třetinu zákazníků co dřív," posteskla si paní Pavla z prodejny textilu, podle níž se snad konečně blýská na lepší časy. "Ale dokud se to neotevře celé, tak to asi nebude žádná sláva," připustila.

Rekonstrukce by měla skončit v červnu příštího roku. Náklady se vyšplhaly na 127,8 milionu korun, 85 procent výdajů pokryje dotace z evropských fondů.

Jan Procházka

Reklama

Neobyčejné bistro

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Slogan: Zdraví v každém soustu. V naší kuchyni se spoléháme na jednoduchost a kvalitu surovin. Základem našeho menu jsou přírodní ingredience, které přinášejí skvělou chuť a zdravé ...