Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 7.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Část Dolního náměstí začne sloužit lidem  už během rekonstrukce od poloviny září

Zprávy z regionu

23.8.2012

Autor: roc

Více než půl roku už trvá velká rekonstrukce Dolního náměstí v Olomouci. Ačkoli práce potrvají ještě zhruba devět měsíců, část náměstí od Kateřinské ulice již získává svou novou podobu. Bude tak moci lidem sloužit už dříve, a to od druhé poloviny září. I přes probíhající práce jsou všechny provozovny na Dolním náměstí stále otevřeny a náměstí je průchozí.

Zejména průběh archeologického průzkumu, který zde Národní památkový ústav provádí od září minulého roku, ovlivnil následné stavební práce, takže původně do čtyř etap rozdělený harmonogram prací bylo nutné zredukovat a upravit. To však zároveň umožní zprovoznit jihozápadní část Dolního náměstí a uvést do předčasného užívání zhruba dvě desítky nových parkovacích míst a část komunikace mezi Kateřinskou a Kapucínskou ulicí. "Kromě toho chceme uvést do provozu komunikaci od Kateřinské k Lafayettově ulici alespoň pro zásobování. Momentálně připravujeme stanovení provizorního dopravního režimu a značení. Předpokládáme, že nejpozději do konce září už bude tato část Dolního náměstí v provozu," vysvětluje náměstek primátora města Olomouce Martin Major.
Stavební činnosti na povrchu Dolního náměstí předcházel nejen archeologický průzkum, ale poté také kompletní rekonstrukce kanalizace a přeložky plynovodu, do země se také pokládalo nové elektrické vedení a takzvané chráničky pro kabely k datovým přenosům. Celý povrch Dolního náměstí stavební firma následně předláždí a v konečné fázi bude také instalovat nový mobiliář a sázet stromy po stranách náměstí mezi ulicemi Panská, Hrnčířská a Kateřinská. "V současné době pomalu končíme výběrové řízení na dodávku veřejného osvětlení a mobiliáře. Než toto vybavení pro Dolní náměstí budeme mít, koncem září zde technické služby zatím osadí provizorní osvětlení, aby byl předčasný provoz ve spodní části náměstí bezpečný," upřesnil Major. "Ve spolupráci s dodavatelskými firmami Strabag a Horstav se také maximálně snažíme jednotlivé stavební činnosti koordinovat tak, aby život na Dolním náměstí omezovaly co možná nejméně. Nicméně taková velká stavba se bez omezení bohužel neobejde, proto bych rád poděkoval všem občanům a podnikatelům za trpělivost, s jakou útrapy při rekonstrukci Dolního náměstí snášejí. Věřím ale, že výsledek nakonec všichni ocení," dodal náměstek.
Velká rekonstrukce Dolního náměstí by měla skončit v polovině června příštího roku. Náklady na její realizaci jsou 127,8 milionu korun, 85 procent výdajů pokryje dotace z evropských fondů.

Archeologický průzkum finišuje, cenných nálezů je spousta

Archeologové Národního památkového ústavu začali s průzkumem na Dolním náměstí již v září minulého roku. Od té doby prozkoumali přibližně 2500 metrů čtverečných, z nichž na 850 metrech pracovali již s předstihem. Na zbytku plochy provádějí záchranný průzkum a dokumentaci pouze na úrovni stavby. Se svými pracemi už jsou v poslední třetině, hotovo by měli mít definitivně v říjnu.

Na základě informací z průzkumů z 90. let minulého století archeologové některé nálezy již očekávali. "Pohřebiště poblíž Neptunovy kašny bylo zachyceno už v předešlých výzkumech, o tom jsme věděli. Že u něj ale bude i románský kostel z 12. století, ze kterého se dochovaly nejen základy, ale i terakotová podlaha, to pro nás bylo velké překvapení a velice hodnotný objev," uvedl vedoucí výzkumu Richard Zatloukal z odboru archeologie olomouckého Národního památkového ústavu. V místech tohoto románského kostela podle něj poté stála i kaple sv. Markéty. Ta pochází z 15. století a nyní se archeologům dokonce ukázala být větší, než si původně mysleli.
Na výzkumné ploše poblíž morového sloupu našli archeologové také kamenné a dřevěné kanálové stoky ze 14. století či celoplošnou zádlažbu v několika úrovních od 14. až do 16. století. "Je tady krásně vidět, že i tenkrát byla celá tato plocha vydlážděná, což na tehdejší dobu představovalo obrovskou investici," vysvětluje Zatloukal.
Z dalších archeologických nálezů určitě stojí za zmínku hodnotný soubor drobných předmětů ze 14. století, kdy zde fungovalo tržiště. Z tohoto období objevili archeologové velké množství mincí, kupeckých závaží či nožů, které se díky jílovému podloží výborně zachovaly. "Ve vlhkém jílovém prostředí se obecně velmi dobře zachovávají organické materiály jako dřevo nebo kůže. Perfektně se však dochovaly i železné předměty, které jsou prakticky bez koroze, jako by je kovář právě vyrobil. Naopak se musejí velmi rychle konzervovat, protože na vzduchu začínají korodovat," přibližuje vedoucí výzkumu.
Materiál získaný z výzkumu archeologové ukládají do beden a postupně jej umývají, popisují a archivují. V současné době mají takových beden zhruba 250. Zpracování však probíhá poměrně pomalu, zhruba rychlostí dvě bedny denně, proto odchodem archeologů z Dolního náměstí jejich práce zdaleka nekončí. "Během výzkumu v terénu sesbíráme velké množství materiálu, ze kterého teprve po jeho skončení vlastně skládáme celý příběh toho místa. Než tedy dáme dohromady všechny informace, které nám o Dolním náměstí sebrané předměty poskytnou, bude to ještě nějakou dobu trvat," uzavírá archeolog.
Již brzy by lidé měli mít možnost prohlédnout si mapku s informacemi o archeologickém průzkumu přímo na Dolním náměstí. Schematická mapa náměstí, ze které by se jeho návštěvníci měli dozvědět, co se v kterých místech našlo, by měla na části plotu při průchodu z Horního na Dolní náměstí viset během několika týdnů. Město Olomouc by tak rádo ukázalo Dolní náměstí v současné době nejen jako stavbu, ale i jako zajímavé místo s bohatou historií.

roc

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941