Reklama

Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie (výročí: Květnové povstání českého lidu), venku je 17 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Čeká nás dopravní apokalypsa? Hrozí současná uzavírka Velkomoravské i třídy Svobody, radnice chce jednat

Zprávy z regionu

19.2.2015

Autor: Jan Procházka

Myslíte, že jsme při podzimní úplné uzavírce Velkomoravské zažili dopravní peklo? Ve srovnání s tím, co by se mohlo stát v červenci, to nebylo nic. Velké opravy by totiž mohly současně zavřít třídu Svobody i další úsek Velkomoravské. Radnice ale chce vyvolat jednání všech zúčastněných stran a přimět je termíny přeložit tak, aby se nekryly. Jinak by v Olomouci skutečně mohla nastat situace, jakou město asi ještě nezažilo.

Radnice: Současně zavřít Velkomoravskou a třídu Svobody není možné

Hned několik velkých uzavírek se chystá během roku 2015 na území města. Tou nejvýznamnější bude asi pokračování oprav Velkomoravské, které chystá Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na červenec. Měla by trvat čtyřiadvacet dnů. Zavře se úsek od křižovatky s ulicí Schweitzerova po sjezd u Baumaxu, projedou jen autobusy. Jenže ve stejnou dobu plánuje jiný investor, olomoucký dopravní podnik, další velkou uzavírku. Celé prázdniny by měla být kvůli rekonstrukci tramvajové trati kompletně uzavřena třída Svobody v úseku od náměstí Hrdinů až k soudu. “Jsme si vědomi, že současné uzavření obou klíčových tahů není prostě možné. Budeme proto usilovat o dohodu se zúčastněnými stranami. Uzavírky je nutno navzájem koordinovat,” ubezpečil náměstek primátora Aleš Jakubec. Termíny jsou podle něj zatím jen orientační. “Právě proto, abychom předešli komplikacím, oslovili jsme dopředu všechny subjekty, které by mohly mít v plánu uzavřít nějaké komunikace na území města. Teď máme data a budeme s investory jednat,” upřesnil Jakubec. Sama radnice ale nemá přímé páky, jak opravu v kolizním termínu zakázat, protože Velkomoravská není v jejím vlastnictví, patří státu. “Investor má povinnost s námi plánovanou stavbu projednat. Samotné povolení pak vydává silniční správní úřad,” vysvětlil Jakubec a dodal, že snahou města bude, aby ŘSD posunulo celou akci alespoň o pár dnů. Ustoupit pak bude muset zřejmě dopravní podnik, který s opravou třídy Svobody začne později. Ten ale záměrně naplánoval dvouměsíční akci na prázdniny, kdy je celkový dopad na dopravu menší. “Součástí soutěže na dodavatele opravy proto nebude jen požadavek na cenu, ale také na rychlost. I tak je ale možné, že se opravy protáhnou až do poloviny září,” připustil Jakubec.

Zavře se Wolkerova, podjezd u Senima i třídy Kosmonautů a 17. listopadu

Chystají se ale i další uzavírky, které Olomoučany zasáhnou. Už na přelomu března a dubna (26. 3. - 10. 4.), zavře dopravní podnik Wolkerovu od křižovatky s Krapkovou až po přejezd. “Je to oprava, kterou si vyžádala drážní inspekce. Už loni se pracovalo na úseku od Drápala,” zmínil Jakubec. Zavřeným úsekem ale podle něj projedou rezidenti a hromadná doprava.
Komplikace přinese i dlouhá oprava v ulici U Podjezdu. Investor ji plánuje v termínu od prvního dubna až do dvacátého června. “Je to akce související s velkou rekonstrukcí železniční stanice. Měla se dělat už loni, na naši žádost byla ale přesunuta až na letošní rok,” informoval Jakubec. I v tomto případě staveništěm projedou alespoň autobusy MHD.
Velké opravy se chystají i na třídách 17. listopadu a Kosmonautů, které patří městu. To si tam nechalo zpracovat posudek, který odhalil síť trhlin. Opravy se uskuteční v září a říjnu a radnice chce komunikace uzavírat jen částečně, aby byl dopad na dopravu co nejmenší. Tyto opravy budou městskou kasu stát asi sedm milionů korun.

O žádných dalších velkých uzavírkách zatím na radnici neví. “Oslovili jsme dvacet subjektů, ale na výzvu reagovalo pouze devět. Tak snad se ještě nedočkáme nějakého nepříjemného překvapení,” poznamenal Jakubec.
Koordinace oprav silnic se v poslední době stává často zmiňovaným tématem. Zabývá se jí také Olomoucký kraj, který se nyní snaží ladit všechny akce na svém území tak, aby spolu navzájem nekolidovaly. Vše ale záleží hlavně na vstřícnosti investorů a jejich ochotě ustoupit.

Reklama

Hospoda u Pačesa - MOMENTÁLNĚ ZAVŘENO

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Každodenní nabídka denního menu a minutkových jídel z domácí české kuchyně, gril a udírna. Nekuřácký salonek, možnost rodinných i firemních oslav. Přes letní sezónu víkendové grilov...