Reklama

Středa 1. května 2024, dnes je Svátek práce, venku je 16 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Čeká nás nabitý víkend: těšte se na lahůdky z grilu, divadlo, Dvořáka i majáles

Tipy a názory

11.5.2012

Autor: Martina Burýšková

Nastávající májový víkend si pro nás tentokrát připravil nadmíru pestrý program. Ještě dnes můžete vyrazit za zábavou vlastní tomuto jarnímu měsíci – stačí si vybrat Olomoucký majáles, nebo Divadelní Floru? Na chuťové buňky vám zase zaútočí Olomoucká Grillparty a v sobotu férová snídaně. Noblesní tečku na závěr víkendu pak učiní Dvořákova Olomouc s Poctou tvůrcům.

Dvořákova olomouc rozezní Redutu Poctou tvůrcům

Hudební speciality pro nárečného posluchače nabídne v neděli tradiční mezinárodní hudební festival známý jedenáct let jako Dvořákova Olomouc. Na jeho programu v Redutě bude od 19 hodin Pocta tvůrcům, kterou hudebníci složí tentokrát v podobě Moravských dvojzpěvů Antonína Dvořáka. Vedle známé verze pro ženské hlasy zazní i v úpravě Leoše Janáčka pro smíšený sbor. První polovinu večera uzavře již zmíněný cyklus smíšených sborů s názvem Pocta tvůrcům známého českého skladatele Zdeňka Lukáše. Chybět nemůže ani příspěvek z tvorby Bohuslava Martinů, z jehož repertoáru se posluchači mohou tentokrát těšit na jeho Legendu z dýmu bramborové nati.

Divadelní Flora slibuje o víkendu bleší trh, Ucho, zkušené performerky i větrnou hůrku Emili Brontëové

Včera odstartovala šestnáctá Divadelní Flora a z jejího programu se můžete těšit i po celý tento víkend. V prostorách jezuitského Konviktu na vás kromě tradičních divadelních specialit čeká třeba také diskuze, hudební vystoupení multiinstrumentalisty a experimentátora Jana Plíhala nebo také bleší trh Vintage.Market.Olomouc, který proběhne poprvé pod širým nebem. Ještě dnes se milovníkům divadla všech forem představí tým zkušených performerek s jejich Power power dance. V sobotu ovládnou parkán Konviktu audioreprodukce Davida Drábka Švédský stůl a Koule, ale také duet o strachu a obavách z terorismu či radioaktivity – Have a nice hell. Na neděli si pak Divadelní Flora připravila skutečné lahůdky: Na větrnou hůrku vás pozve ostravské Divadlo Petra Bezruče, chybět nebude ani Ucho, Sestra či Láska a peníze. Podrobný program naleznete v Kalendáři akcí.

V Olomouci se roztopí grily

Po celé dva dny provoní hanáckou metropoli vůně grilovaných specialit. Základní tábor s nespočtem grilů a masitých dobrot rozbijí grilovací nadšenci v areálu TJ Sokol Olomouc na tř. 17. listopadu již dnes, aby tu až do zítřak pro širokou veřejnost připravovali výběr ze steaků, uzenin, ryb, špízů, zeleniny a hub. Gourmeti ocení i grilované sýry, speciality z udírny, nebo grilované sele připravované na rožni. Dvoudenní festival mimoto nabízí bohatý kulturní program – na pódiu vystoupí široká škála interpretů a hudebních skupin různých žánrů – od country, přes dechovku, dixieland, reggae, pop či big beat. Mimoto je doplní svým umem místní kapely včetně žáků základní umělecké školy, ale i rocková legenda Citron, Michal Šeps, Ready Kirken, Status Quo Revival a další. Těšit se mohou i malí návštěvníci, na které tu čeká zábavný lunapark.

Majálesové veselí pokračuje, láká na Sunshine i afterparty v "Účku"

Za hudebním povyražením se můžete ještě dnes vydat do areálu olomoucké Korunní pevnůstky, kde se od 16 hodin rozehraje pokračování Olomouckého majálesu. A protože vstupné je zdarma, může si ho přijít užít doslova každý. Jako první přispějí k pohodové atmosféře studentského majálesu rokenroloví Pillow Fight, o hodinu a půl později naváží funkoví Šternbeřané Cabo Wabo. Od 19 hodin přispějí svými písněmi v duchu pop-punku Criminal Colection a večer uzavře asi nejočekávanější návštěva z Prahy Sunshine. Komu by to bylo málo, nemusí se bát, protože tím večer určitě neskončí, o zábavu bude postaráno i dál, tentokrát v pohodlí U-klubu od 22 hodin v podobě official Afterparty i se speciálními bonusy na drinky.

V sobotu se bude v Bezručových sadech snídat férově

Tak trochu netradiční snídaňové schema nabídne sobotní ráno v Bezručových sadech. Od deseti hodin se zde rozprostře snídaňový happening s názvem Férová snídaně ve Vašem městě. Na akci v neformálním duchu se všem účastníkům nabídne snídaňové menu v duchu fair trade v propojení s lokálními produkty. Sami si můžete přinést fairtradové potraviny jako banány, kakao, kávu, čaj, ale například i domácí chleba upečený z místní mouky. Nebo buchtu připravenou z lokálních ingrediencí a zároveň i fairtradového kakaa a fairtradového třtinového cukru. Podle organizátorů se však mohou všichni snídaňoví účastníci těšit také na příjemný program v podání několika hudebníků, přijedou dokonce i provazochodci a společně si můžete zahrát i různé hry. Kromě Olomouce zavítá zároveň do desítek dalších českých a moravských měst. Češi se tak připojí k desetitisícům lidí na celém světě, kteří budou oslavovat Světový den pro fair trade a podpoří tím myšlenku spravedlivého obchodu. Podrobnosti o fairtradové snídani naleznete na www.ferovasnidane.cz.  

Hromův dub láká do sedel všechny olomoucké kolaře

Pro milovníky cyklistiky je pak jako stvořený sobotní výlet za čtyřsetletým Hromovým dubem u Chomoutova. Ať už jste pouze rekreační nebo naopak nároční jezdci, na své si přijdete v každém případě. Společný start vás čeká v 9 hodin u radnice v Olomouci na Horním náměstí. Zvolit si můžete pohodovou desetikilometrovou projížďku nebo naopak trasu pro náročné v rozmezí od padesáti do sedmdesáti kilometrů. Po cestě vás čeká návštěva Černovírské kyselky a poblíž Hromova dubu slavnostně vysadí Olomoučtí kolaři lípu, jako symbolickou předzvěst nové naučné (cyklo)trasy. Pro méně náročné cyklisty zde projížďka skončí a jejich zpáteční c esta povede kolem přírodního koupaliště Poděbrady, zbytek se vydá do Litovle, případně až do Litovelského Pomoraví na kopec Třesín u Mladče. Více informací naleznete na www.olkolari.cz.

Martina Burýšková

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip