Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 13.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Cenu města dostane hudebník Pachman i malíř Hastík

Zprávy z regionu

19.3.2015

Autor: Jan Procházka

Ceny města se letos odehrají ve staronové podobě: po několika letech se ve střízlivější podobě vrací do prostor Klášterního Hradiska. A známá už jsou i jména laureátů: je mezi nimi hudebník Richard Pachman, vědec Radek Zbořil, malíř Jiří Hastík či mecenáška Geraldine Back.

Ceny města se letos promění. Noví radní jim vrací starou tvář. Ceremoniál se tak 21. května odehraje v prostorách Kláštěrního Hradiska, odkud se před pár lety přesunul do Moravského divadla. Známá už jsou i jména letošních laureátů. “Cenu dostane fyzikální chemik Radek Zbořil, hudebník a skladatel Richard Pachman, malíř a teoretik výtvarného umění Jiří Hastík a představitelka ekumenické nadace Stiftung Haus der Action 365 paní Geraldine Back. Tyto osobnosti byly letos vybrány jako nejvhodnější pro udělení Cen města Olomouce,” představil primátor Antonín Staněk. Každá z osobností je podle něj ve svém oboru kapacitou. “S výjimkou paní Geraldine Back se jedná o Olomoučany, ovšem i tuto německou dámu k Olomouci váže silné pouto. Paní Back brzy po revoluci coby představitelka ekumenické nadace navázala kontakty s Olomoucí. Každoročně hradila pobyt patnácti studentů z Univerzity Palackého na letní škole v německém Frankfurtu, v roce 1997 zajistila okamžitou finanční pomoc olomouckým rodinám, postiženým ničivou povodní,“ popsal jednu z navržených osobností náměstek primátora Pavel Urbášek.
Udělovat se bude i tradiční cena za počin roku. Tu si odnese kolektiv Sluňákova v čele s jeho ředitelem Michalem Bartošem a současně i Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. “Cenu si podle radních zaslouží za vybudování unikátní galerie v krajině, nazvané Dům přírody. Tato ojedinělá krajinná galerie je tvořena architektonickými díly různých renomovaných výtvarníků. “Jejím cílem je zvýšit vnímavost návštěvníků a kultivovat jejich vztah k přírodě,“ vysvětlil Pavel Urbášek. Druhým oceněným je rovněž kolektiv, tentokrát pod vedením Jana Vičara. Odborníci z Univerzity Palackého vydali v loňském roce obsáhlou monografii Hudba v Olomouci 1945 – 2013. Podobně rozsáhlá a kvalitně zpracovaná publikace této oblasti umění podle odborníků dosud chyběla. Jména musí ještě schválit zastupitelstvo. To se sejde už zítra.

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip